31 Ocak 2013 Perşembe

Issız Ada Radyosu Arşivi (Ocak 2013)

Lou Doillon - Places
Yıl: 2012 Fransa
Tür: Singer/Songwriter, Pop Folk
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Devil or Angel"
Carolina Chocolate Drops - Heritage
Yıl: 2007 ABD
Tür: Bluegrass, Folk
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: "Don't Get Trouble in Your Mind"
2Cellos - 2 Cellos
Yıl: 2009 Hırvatistan
Tür: Chamber Music, Rock, Cover
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Smells Like Teen Spirit"


John the Conqueror - John the Conqueror
Yıl: 2012 ABD
Tür: Blues Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Say What You Want"

The Courteeners - Anna
Yıl: 2013 İngiltere
Tür: Indie Rock
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Are You in Love With a Notion?"

Hailey Wojcik - Diorama
Yıl: 2009 ABD
Tür: Indie Pop
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Luck"

Sir Mix-a-Lot - Mack Daddy
Yıl: 1992 ABD
Tür: Hip Hop, Rap
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "The Boss Is Back"

Ex Cops - True Hallucinations
Yıl: 2013 ABD
Tür: Indie Pop, Shoegaze, Post Punk
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Separator"


Sansura - Sansura
Yıl: 2008 Japonya
Tür: Elektronic
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: "This is India (O.W.G. Mix)"


Spawn OST
Yıl: 1997 ABD
Tür: Alternative Rock, Electronic, Nu Metal
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: Prodigy & Tom Morello - "One Man Army"
Janne Schra - Janne Schra
Yıl: 2013 Hollanda
Tür: Indie Pop, Vocal Jazz
"F" Rate: 5/10
I.A.R. tavsiyesi: "Place To Run From"

Anders Osborne - Black Eye Galaxy
Yıl: 2012 İsveç
Tür: Blues Rock, Southern Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Black Tar"

Cypress Hill - Black Sunday
Yıl: 1993 ABD
Tür: West Coast Hip Hop, Gangsta Rap
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: "I Ain't Goin' Out Like That"

Universal Trilogy - Pop Crisis
Yıl: 2012 Yunanistan
Tür: Electronic, Alternative Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Strange Disease"

Everything Everything - Arc
Yıl: 2013 İngiltere
Tür: Indie Pop, Progressive Pop, Indie Rock
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Kemosabe"


Sin Fang - Flowers
Yıl: 2013 İzlanda
Tür: Indie Pop, Indie Electronic
"F" Rate: 5/10
I.A.R. tavsiyesi: "What's Wrong With Your Eyes"

Slayer - South of Heaven
Yıl: 1988 ABD
Tür: Thrash Metal
"F" Rate: 9/10
I.A.R. tavsiyesi: "South of Heaven"

Kris Pohlmann Band - One for Sorrow
Yıl: 2012 Almanya
Tür: Blues Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "SoulShaker"


Aline - Regarde le Ciel
Yıl: 2013 Fransa
Tür: Indie Pop, New Wave
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Elle et moi"

Wallis Bird - Wallis Bird
Yıl: 2012 İngiltere
Tür: Singer/Songwriter, Pop/Rock, Indie Folk
"F" Rate: 4/10
I.A.R. tavsiyesi: "Encore"

27 Ocak 2013 Pazar

Judgment Night (OST)


Karavanlarıyla boks maçına giden Emilio Estevez, Cuba Gooding, Jr., Stephen Dorff ve Jeremy Piven dörtlüsünün uyuşturucu kralı Denis Leary'nin bir cinayetine tanık olmalarıyla cehenneme dönen gecelerinin konu edildiği 1993 yapımı Stephen Hopkins filmi Judgment Night, pek ses getirmemiş orta karar bir macera filmiydi. Seveni de vardır, sevmeyeni de. Ama filmin öyle bir soundtrack albümü vardı ki, 90'ların en heyecan verici heavy metal, alternative rock, grunge gruplarından bir kısmıyla yine aynı yılların yeraltı/yerüstü hip-hop, rap isimlerinin bazılarının ortaklaşa yaptıkları 11 şahane şarkının bulunabileceği yegane kaynaktı. Bu albüme emek veren isimleri ve ortaklıklarını görünce, hele de o ortaklıkların meyvesi şarkıları duyunca kulakları şınav çeken her müzikseverin kendine ait anısı bulunur muhakkak.

Benim o dönem (hatta şimdi de) favorilerim olan rock köşesindeki Pearl Jam, Sonic Youth, Living Colour, Slayer, Dinosaur Jr., Faith No More ile hip-hop köşesinde yer alan Cypress HillRun-D.M.C. ve De La Soul'u aynı albümde, üstelik birbirleriyle düette görmek inanılması zor, yıllara damgasını vuracak bir müzik olayıydı. Aynı zamanda Ice-T'nin Body Count projesinin Body Count (1992), Sir Mix-a-Lot'ın Mack Daddy (1992), Therapy?'nin Nurse (1992) albümleriyle de ufak tefek flörtlerim olmuştu. Bu albümde tanıdığım Helmet'ın Betty (1994) albümünü flörtü aşıp uzun süreli bir beraberliğe dönüştürmüştüm. Alternative rock ve grunge'a olan özel bağlarım yanında, Cypress Hill ve Run-D.M.C. isimlerine asla kayıtsız kalamamam nedeniyle üzerine atlayıp, %75-80'ini tanıdığım isimlerin güç birliği yaptığı tracklisti görünce iki elimi yumruk yapıp gözlerimi ovuşturup, sonra dinlemeye başlayıp, bitince de büyük bir haz içinde sigara yaktığım bu albüm Judgment Night.

İster aynı anda stüdyoya girsinler, isterse uzaktan mikslenmiş olsunlar hiç mühim değil. Her şarkı o kadar güçlü bir kimya yaratmış ki, Just Another Victim ile damardan hardcore zerk ederek bir süre sonra o hardcore bünyeye azar azar hip hop enjekte etmek suretiyle başlayan albüm, neyle karşılaşacağımız hususunda kütleyi üstümüze bindiriveriyor. Ama bu sadece başlangıç. Hem de ne başlangıç! Akabindeki Fallin', bir önceki şarkıda ter içinde kalmış atletimizi şefkatle çıkarıp yerine üzerinde sörf yapan Floridalı tiplerin yer aldığı renkli bir tişört giydiriyor. Tom Petty'nin Free Fallin' şarkısından alınan sample da çok hoş biçimde kullanılmış. Me, Myself & My Microphone, Living Colour'ın sert soul rock müziğine Run-D.M.C.'nin hayat verdiği bir başka tuğla. İkisini de o sıralar tanımadığım (gerçi hala da tanımıyorum!) Biohazard ve Onyx ikilisinin ortaklığı olan Judgment Night, sertliğiyle olmasa da azıcık hafifleyen kalitesiyle üst düzey tempoya pek uymuyor. Ama bunun fırtına öncesi hafifleyen kalite olduğu çok geçmeden anlaşılıyor.


Slayer ve Ice-T'nin dinleyeni eşek sudan gelinceye kadar dövdükleri Disorder, yemekten bu kadar zevk alınacağı tahmin edilemeyen bir dayak adeta. Bush'a ve onun yarattığı kaosa giydiren sözleri Ice-T'den çok Slayer'in ağzına yakışıyor ama muhabbet tellallığı kadar muhalifliğiyle de bilinen Ice-T'nin de eli armut toplamıyor tabii. Neticede kafamız gözümüz yarılmış bir vaziyette kendimizi böyle sıradışı bir albümün olmazsa olmazı olan Faith No More'un iştirak ettiği Another Body Murdered'ın kollarına bırakıyoruz. Mike Patton'ın çığlıkları Boo-Yaa T.R.I.B.E. elemanının davudi hip hop vokaline karışıyor. Ortaya çıkan karışım albümün sıradışı ahengini bozmadığı gibi üzerine bir kat daha renkli boya sürüyor. Kim Gordon'un buz gibi karizmasıyla, Cypress Hill'in de o yavşak vokalleriyle bir başka uçuk kaçık kimya yaratan I Love You Mary Jane, en iyilerle dolu albümün en iyilerinden biri yine. Freak Momma adlı parçada ise hatunların popoları üzerine ihtisas yapmış Sir Mix-a-Lot'ın, grunge'ın ağır takılan gruplarından Mudhoney'yi nasıl funky bir hale soktuğuna şahit olabilirsiniz. Şarkı müthiş bir jam olması yanında özellikle davulcu Dan Peters'ın ne kadar kıvrak bir insan olduğunu da gözler önüne seriyor.

Sona yaklaştıkça Dinosaur Jr.'ın imzasını çaktığı Missing Link ile gücüne güç katan albüm, genel havaya pek yalıştıramadığım Therapy? ve Fatal düeti Come and Die ile sürüyor. Albüme musallat olduğum yıllarda keşke bu şarkının yerine Alice In Chains - N.W.A. ya da Soundgarden - The Beastie Boys düetlerinin fantezisini kurmuştum. Sana böyle kaymak gibi hip-hop / rock bestelerini verirler, sen daha belanı ararsın. İnsanoğlu böyle doyumsuzdur işte! Finali yapan Real Thing ise Eddie Vedder'ı yedek soyunduran Pearl Jam'in Cypress Hill ile suç ortaklığı yaptığı şahane bir grunge. Bu vesileyle albümde Sonic Youth ve Pearl Jam gibi marka değeri yüksek iki isimle birden çalışan Cypress Hill'in (ve tabii albümde yer alan daha pekçok ismin) neden eski günlerinden bu kadar uzakta oluşlarını sorgulayıp hüzünlenmişizdir belki.

Albüm Cypress Hill'cilerin "na na na"larıyla biterken "bu deneyimi bir daha ne zaman yaşarız kimbilir" diye düşünmüştüm zamanında. 1997'de Spawn Soundtrack bünyesinde Kirk Hammett, Slayer, Henry Rollins, Filter, Korn, Tom Morello gibi dönemin sıkı adamlarının bu defa Roni Size, Orbital, Goldie, The Crystal Method, The Dust Brothers gibi sıkı elektrik / elektronikçilerle düşüp kalktıklarını görüp mutlu olmuştuk. 2002'de onlar kadar ses getirmese de Blade II Soundtrack içinde elektrikçilerle hip-hopçular güç birliği yapmışlardı. Farklı ortam ve albümlerde buna benzer ortaklıklar parça bazında ufak ufak sürdü. Ne var ki hiçbiri Judgment Night müzikleri kadar bana kendini tümüyle sevdiremedi. Sebepleri malum. Fakat bence onun asıl tılsımı, 90'lı yıllarda iki arada bir derede dengede durmaya çalışan önyargıları yerle bir edip, siyah ve beyazlara hayatı boyunca yanından geçmeyecekleri isimleri birarada dinleterek bundan zevk aldıracak kapasitede olmasıydı.

1. Helmet & House Of Pain - Just Another Victim
2. Teenage Fanclub & De La Soul - Fallin'
3. Living Colour & Run-D.M.C. - Me, Myself & My Microphone
4. Biohazard & Onyx - Judgment Night
5. Slayer & Ice-T - Disorder
6. Faith No More & Boo-Yaa T.R.I.B.E. - Another Body Murdered
7. Sonic Youth & Cypress Hill - I Love You Mary Jane
8. Mudhoney & Sir Mix-a-Lot - Freak Momma
9. Dinosaur Jr. & Del Tha Funkee Homosapien - Missing Link
10. Therapy? & Fatal - Come and Die
11. Pearl Jam & Cypress Hill - Real Thing

24 Ocak 2013 Perşembe

Miss Li - Singles and Selected


1982 İsveç doğumlu indie pop şarkıcısı Linda Carlsson, kendine Miss Li adını verdikten sonra bu ad altında 2006'dan bu yana tam altı albüm çıkarmış başarılı bir insan. Bu altı albümü de test etmiş bir Miss Li sever olarak yine de kendisinin bu albümlerini beş üzerinden en fazla üç ile değerlendirmişimdir. Miss Li severliğim bu albümlere serpiştirilmiş çeşitli şarkılardan ibarettir. Zaten o şarkılar da arşivimde durur. Ama sanki bu tip sevenleri olduğunu biliyormuş gibi kariyerinde çıkardığı singlelar ve single dışı seçkilerden oluşan 15 şarkılık Singles and Selected derlemesini derleyip bir güzellik yapmış. İsveç'te "summerqueen of pop" olarak bile isimlendirilmiş Miss Li, billur gibi sesiyle, kucağa alıp okşanası indie pop nağmeleriyle bu tanımı ne derece hak ettiğini de kanıtlıyor bana göre. Indie pop'un pop caz, kabare pop, rock'n roll, piano rock ve swing ile kaçamaklarını sıkça duyabileceğimiz bu şarkılar, içerikteki kalabalığa rağmen dolaysız ve samimi bir kalıp içinde kulaklara sızıyor.

Sırasıyla Late Night Heartbroken Blues (2006)' dan iki, God Put A Rainbow In The Sky (2007)'dan bir, Songs Of A Ragdoll (2007)'dan üç, Dancing The Whole Way Home (2009)'dan beş, Beats & Bruises (2011)'dan dört şarkının yer aldığı albüme nedense Tangerine Dream (2012)'den hiç şarkı seçilmemiş. Oysa gözlerim bu albümdeki Throw It In The Trashcan'i de aradı doğrusu. Arşivimdeki Miss Li şarkıları olan Bourgeois Shangri-La, I Heard Of A GirlI Can't Get You Off My Mind, Ba Ba Ba, Oh Boy tam kadro yerini almış. Ama bunların yanında nedense ait oldukları albümlerde dinlediğimde pek dikkatimi çekmemiş olan Forever Drunk, Boy In The Fancy Suit ve You Could Have It (So Much Better Without Me) bu kez pek tatlı geldi. Aslında bu albüm Miss Li'nin ilk derlemesi değil. İlk üç albüm sonrası 2008'de çıkan Best Of 061122 – 071122 albümünde burada da bulunan beş şarkının ve çeşitli B-side yancıların bulunduğu iki CD'lik toplam 19 şarkı yer alıyor. Hatta yine 2008'de 14 şarkılık Miss Li adında bir best of daha görülüyor kayıtlarda.


Aradan geçen zaman içinde oralara koyup da bu son albüme koymadığı şarkıları "best" olmaktan çıkaran nedir insan merak etmiyor da değil. Bu derece bir best of manyağı olduğunu bilmediğim bu güzel insanın bir an önce bu alışkanlıktan kurtulması temennisi her yanımı sarmıştı albümü dinlerken. Singles and Selected benim için bazı özel Miss Li parçalarını derleyip toparlaması yanında bir toplama albümden beklenen en belirgin özelliklerden biri olan hafıza tazeleme işlevini de yerine getiriyor. Fakat buna rağmen gerek görmediğim birkaç şarkı da albümü hantallaştırıyor. Ben olsam Singles and Selected'da yer alan 5-6 şarkının yerine başkalarını koyardım mesela. Bir de kendisine yakın birilerinin onu şu kabare takıntısından kurtarmasını isterdim. En güzel şarkılarından biri olan Bourgeois Shangri-La'nın, etrafa yaydığı iddia edilen o kabare havasından ziyade her seferinde çok güçlü bir pop / soul içime çekiyorum. İkisi arasındaki farklılıkları da yine Miss Li bu defa bazı kötü şarkılarıyla kanıtlıyor. Bu "unique" sayılabilecek sesi heba ettiğini düşündüğüm nice kabare pop bilmem nesi şarkıyla dolu kariyerini, kendisine daha çok yakışan 60'lar sunshine pop'undan esinlenmiş ve yine aynı dönemlerden günümüze yansımış rock'roll / pop / soul besteler renkli hale getiriyor bence. Yine de seviyoruz, dinliyoruz, bundan sonraki her albümünü de dinleyeceğiz. Yalnız best of'larından emin değilim.

1. Dancing the Whole Way Home
2. Bourgeois Shangri-La
3. Boy in the Fancy Suit
4. I Heard of a Girl
5. I Can't Get You Off My Mind
6. I'm Sorry He's Mine
7. Ba Ba Ba
8. My Man
9. Stupid Girl
10. Oh Boy
11. Backstabber Lady
12. Forever Drunk
13. You Could Have It (So Much Better Without Me)
14. Gotta Leave My Troubles Behind
15. Why Don't You Love Me?

19 Ocak 2013 Cumartesi

Carolina Chocolate Drops - Leaving Eden


2005'te Güney Carolina'da kurulmuş olan Carolina Chocolate Drops, ancak beşinci albümleri Leaving Eden ile farkına varabildiğim nadide bir bluegrass, country, folk üçlüsü. Aslında büyük resme kuşbakışı bakılırsa nadide bir tarafları yok gibi düşünülebilir. Oysa Leaving Eden herhalde öyle bir boş anıma denk geldi ki, sakin ama kendi hırçınlığını en iyi bu sakinlikte dile getirebilen, matrak ama ciddiyetini en iyi bu matraklık içinde sözlere / notalara dökebilen harika bir albüm gibi geldi bana. Her zaman yaptığım gibi Leaving Eden öncesi dört albüme döndüm. Ve maden bulmuşçasına sevindim. 2007 tarihli ikinci albüm Heritage'ı çok iyi buldum mesela. Ama Dom Flemons, Rhiannon Giddens ve Justin Robinson'dan oluşan grup Leaving Eden ile en klas albümüne imza atmış kanımca.

Eski usül akustik country blues içi uygun görülmüş isim haliyle bluegrass (hatta progressive bluegrass bile diyorlar) ustası diyebileceğimiz bu üç güzel insan aynı zamanda bu müziğin çok az sayıdaki Afrikalı-Amerikalı temsilcilerinden biri. Dört telli banjo, akustik gitar, jug, mızıka, kazoo, snare drum, keman gibi bu müziğin geleneksel enstrümanlarının hakkını veren grup elemanları, aynı zamanda siyah vokallerinin güzelliğiyle şarkılara inceden soul ayarları da çekiyorlar. Haliyle pek genç işi sayılmaz. Fakat onların eski usül enerjileri içindeki gençliği hissettiğiniz vakit tadına doyum olmaz bir albüm bu. Zira tempolu parçalardaki arı gibi çalışkanlık, yavaş parçalardaki duygu yoğunluğu insana kısa (ve tadında bırakan!) harika anlar yaşatıyor. Açılışı yapan Riro's House'un o inanılmaz (bu kelimeyi kullanmayı pek sevmem, muhtemelen burada da yanlış kullandım) western coşkusu için kelimeler seçemiyorum. Sadece iki dakika beş saniye içinde bana sanki onlarla beraber oturup ter içinde bu şarkıyı çalıyormuşum duygusu verebildikleri için hayran kaldım.


Vokaller, müzik ve şarkılar bu kadar enfes olunca hiç bitmesini istemediğim albümden örnekler seçmekte de zorlanıyorum. Ama Rhiannon Giddens'ın seslendirdiği, single olarak bile çıkarılabilecek, yerel radyoları bile şenlendirebilecek Country Girl, hemen ardından gelip şenliği sürdürebilecek Run Mountain, bir "blues a capella" numunesi olarak tecrübe edilebilecek Read 'em John, tekrardan "ben de onlarla beraber çalıp söylemek istiyorum" hissi uyandırabilecek I Truly Understand That You Love Another Man örneklerini seçtim (ve ilginçtir zorlanıyorum dedim ve pek zorlanmadım!) Ayrıca sevimli ve grubun standartlarına göre dört dakika süresiyle biraz uzun sayılabilcek Boodle-De-Bum-Bum, hiç de dört dakika gibi gelmedi bana. Rhiannon'ın çelloyla sarıp sarmalanmış sağlam baladı Leaving Eden, grubun enerjisinden sembolize ettiğimiz o arı kovanından çıkma Po' Black Sheep, swing esintisi yayan No Man's Mama da ben buradayım diyen şarkılar.

Açılış nasıl güçlüyse kapanış da öyle. Enstrümansız Pretty Bird'de yine Rhiannon bu defa gece vakti verandaya çıkıp ateşböceklerine o beyaz şarap sesiyle şarkı söylüyor adeta. Bitmesin denilen albüm bittiğini hiç farkettirmeden bitiyor. Ama bu bitiş yeni başlangıçların bitişi. Temellerini aldığı bu eski müziği şimdiki zamana bu kadar dinç ve hisli biçimde taşımış olması o kültürü ne kadar iyi özümsediğinin ispatı. Evet, bu şarkıların toplandığı bir albüm olması yanında esasen bir kültür yansıması. Yabancı bir kültürün başkalrına da tanıdık gelebilecek ölçüde bir yansıması hem de. Adı üstünde "halk müziği"! Önceki Carolina Chocolate Drops albümlerinden bu kadar tat almadım. Yine kuşbakışı olarak aralarında çok büyük farklar yok belki. Hatta bazen kendimi Don't Get Trouble In Your Mind'ın nakaratını mırıldanırken buluyorum. Ama o kuşun müzikçalarına Leaving Eden'ı koyup kulaklığını taktığını hayal ettiğimde daha bir keyifle uçtuğunu görebiliyorum.

1. Riro's House
2. Kerr's Negro Jig
3. Ruby, Are You Mad at Your Man?
4. Boodle-De-Bum-Bum
5. Country Girl
6. Run Mountain
7. Leaving Eden
8. Read 'Em John
9. Mahalla
10. West End Blues
11. Po' Black Sheep
12. I Truly Understand That You Love Another Man
13. No Man's Mama
14. Briggs' Corn Shucking Jig / Camptown Hornpipe
15. Pretty Bird

12 Ocak 2013 Cumartesi

The Jimmy Bowskill Band - Back Number


1990 doğumlu Kanadalı blues rock gitaristi Jimmy Bowskill, daha 10 yaşında sokaklarda çalıp söylerken keşfedilmiş, ilk albümü Old Soul'u ise 13 yaşında çıkarmış. Yaşıtları o sıralarda ne yapıyordu az çok tahmin edebiliyorum. Lakin anasının karnından ne ara çıktığını merak ettiğim küçük Jimmy, biri konser üç albüm daha yaptıktan sonra 2012'de 22 yaşına vurmuş ve beşinci albümü Back Number'ı iki arkadaşıyla beraber üçlediği The Jimmy Bowskill Band adıyla çıkarmış bulunmakta. Şimdi Back Number'da 22 yaşın verdiği olgunluk çok fazla seziliyor diyeceğim, dalga geçiyorum sanılacak. Meseleye bu kadar erken dalınca beşinci albümden beklenen de tam olarak budur. Zira sadece 2005 tarihli sıkıcı mı sıkıcı ikinci albümü Soap, Bars and Dog Ears'i duymak bile aradaki bariz farkları ortaya sermeye yeter. Jimmy sahiden çok sıkı bir gitarist, solist ve besteci. Görme özürlü efsane gitarist Jeff Healey ile aynı sahneyi paylaştığını öğrendiğimde Jimmy için Healey'nin iyi bir referans olabileceğini düşünmedim değil.

Bir garson gelip "blues rock'ınızı nasıl alırsınız" diye sorsa vereceğim eşgalin önemli bir kısmını kapsayan The Jimmy Bowskill Band müziği yalansız dolansız, saf ve temiz blues kökenli taş gibi rock enstantanelerinden oluşmakta. Bunun içinde Jimmy'nin attığı uzun soloların tavan yaptığı kan ter içindeki bestelerin yanında standart blues kurallarının dikkate alındığı güney esintili hard rock numaraları da sıkça çevriliyor. Bu numaralar birkaç şarkıda meşgule düşmüyor değil. Ama Linger On The Sweet Time, Down The Road, Take A Ride, Salty Dog, Seasons Change gibi şarkılar kendilerini yabana atanları affetmeyecek kadar kanlı canlı sayılır. Müzikal yönden pek sık olmasa da Jeff Healey yanında, vokal olarak ise yine pek sık olmamakla birlikte The Black Crowes solisti Chris Robinson'ın gerçek rock şarkıları söylediği 90'lar dönemine ait çağrışımlar aldım. 22 yaşında bu kadar iş başarmış bir delikanlıdan o deli kanına yakışan bir albüm olmuş Back Number. Adını saydıklarım dışında başka şarkılar da sevilebilir, eşlik edilebilir, elinde gitar varmış gibi havaya gitar solo pozu atılabilir. Normalde bu yaşta birinin albümünden sonra "rock camiası yeni bir yetenek kazandı" geyiğini yapabilirdik. Ama şu durumda biraz ayıp olur. Ancak kendi adıma şöyle diyebilirim: "Blues rock camiası sağlam bir albüm daha kazandı!"

1. Take a Ride
2. Linger on the Sweet Time
3. Salty Dog
4. Little Bird
5. Spirit of the Town
6. Sin's a Good Man's Brother
7. Sinking Down
8. Down the Road
9. Seasons Change
10. Broke Down Engine
11. Least of My Worries

8 Ocak 2013 Salı

Lucy Kruger - Cut Those Strings


2012'nin en hoş armağanlarından biri Güney Afrikalı genç şarkıcı / besteci Lucy Kruger'in ilk albümü Cut Those Strings idi. Ailesinde müzikle ilgilenenler olmasından dolayı küçük yaşta içine düşen ateşi üniversitede drama ve müzik okuyarak canlı tutan Lucy, altı yıl boyunca kendi şarkılarını yazıp yerel festival ve etkinliklerde dinleyicilerle paylaşmış. Böylece alttan alta kariyerine sağlam tuğlalar ördükçe daha geniş kitlelere hitap eden festivallerin, saygın müzik yayınlarının ve nihayet plak şirketlerinin dikkatini çekmeyi başarmış. Bunun sonucu olarak da ta elin Güney Afrika'sından parlayan bu kıvılcım tüm dünyaya yayılmaya başlamış. Şarkılarını yazarken Joni Mitchell, Kate Bush, Alanis Morissette ve Tori Amos gibi isimlerin tekniklerini özümseyip kendi çıkarımlarını yapması, bu isimleri kullanarak reklam yapma sahtekarlığından çok uzak, gerçekçi bir zemin üzerinde yükselmekte. Bunun en canlı ispatları da Cut Those Strings'in içinde.

Gitarla çalmayı öğrendiği ilk şarkı olan Joni Mitchell’ın A Case Of You’sundan bu yana 23 yaşına rağmen çok yol kateden, Joan Baez, Bob Dylan coverları yanında kendi yazdığı şarkıları da sahnelerde çalıp söyleyen Lucy Kruger, Cut Those Strings şarkılarını da ilk başta singer / songwriter formatında tasarlamış. Bu da demek oluyor ki, şayet bu şarkıları o ham halleriyle bıraksaydı muhtemelen binlerce folk tutkunu müzisyen gibi beş mumla aydınlatılan bir sahnede 30-40 kişiye sade bir geceden, akustik yoğunluklu bir albümden başka birşey vaad etmeyen seviyede kalacaktı. Belki uzun vadede kendi coğrafyasının Tracy Chapman'ı, Souad Massi'si veya Alela Diane'i olurdu. Ama ilk albümündeki akustik tasarımdan yola çıkarak sağlam bir prodüksyonla işlenmiş şarkıların aldığı son şekle bakınca onun sahne algısının farklı olduğu anlaşılıyor.


Dört kişilik grubuyla kaydettiği Cut Those Strings, gerek o kaymak gibi prodüksyonun neticesinde ortaya çıkan dengeli pop rock soundu, gerekse olgun lirik anlayışıyla Lucy Kruger'in hoşgelişini müjdeliyor. Fakat en önemli özellik elbette ki Lucy'nin her yönüyle hakim olduğunu hissettirdiği güzelim sesi. Hepsini kendi yazdığı şarkıları yine kendisinin seslendirmiş olmasının rahatlığı her an seziliyor. Little Puppet, Hey Dreamer, Shudder gibi duru pop rock bestelerin yanında Heart Of Stone gibi zaten Lucy'nin sesinde genel olarak fazlasıyla hissedilen keltik vokal renginin yoğun şekilde yansıdığı akustik-epik bir folk da dikkat çekiyor. Fire Up'ta Alanis Morissette'in ritmik vokal tarzının izlerine rastlamak mümkün. Heaven'ın sevimli bünyesindeki pop caz ve soul duygusunu tatmak da bir zevk. Albümün en iyilerinden olan I'll Sing For You'nun teslimiyetle kontrollü olmak arası salınışına Inge Beckmann adındaki bir sesin geriden destek veren ve sanki yaylı bir enstrümanı andıran sıradışı vokali mutlak duyulmalı. Böyle bir albümün altına 23 yaşında birinin imza atması sık rastlanan bir durum mudur diye düşünürken Joni Mitchell'ın 25, Tracy Chapman'ın 24, Beth Orton'un 23, Sinéad O'Connor'ın 21, Kate Bush ve Sarah McLachlan'ın 20, Alanis Morissette'in 17 yaşında olgun ilk albümlerini çıkardıkları gerçeğini akıllara getirmek gerek. Zira büyük değişimler yaşamazsa gelecekte Lucy'nin kalemi bu isimler olacak.

1. Little Puppet
2. Right Now
3. Muse
4. I'll Sing For You
5. Fire Up
6. Hey Dreamer
7. Heaven
8. Four White Walls
9. Heart of Stone
10. Let's Just Be
11. Shudder

3 Ocak 2013 Perşembe

Yılın Albümleri (2012)


1. Black Country Communion - Afterglow
2. Yppah - Eighty One
3. The Raveonettes - Observator

4. Wild Nothing - Nocturne
5. The Cadillac Black - The Cadillac Black
6. Tame Impala - Lonerism
7. Naïve - Illuminatis
8. Devin Townsend - Epicloud
9. Silver Horses - Silver Horses
10. Joe Bonamassa - Driving Towards The Daylight
11. Carolina Chocolate Drops - Leaving Eden
12. Hogjaw - Sons Of The Western Skies
13. The Jimmy Bowskill Band - Back Number
14. Mårran - Mårran
15. Various Cruelties - Various Cruelties
16. Los Straitjackets - Jet Set
17. The Primitives - Echoes and Rhymes
18. School Of Seven Bells - Ghostory
19. The Panic Division - Eternalism
20. The Milk - Tales From The Thames Delta
21. Marsheaux - E-Bay Queen Is Dead
22. The Bombay Royale - You Me Bullets Love
23. DIIV - Oshin
24. Lucy Kruger - Cut Those Strings
25. Catcall - The Warmest Place


26. Black Nite Crash - Drawn Out Days
27. Anberlin - Vital
28. Dead Can Dance - Anastasis
29. 77 Bombay Street - Oko Town
30. Allah-Las - Allah-Las
31. Lord Huron - Lonesome Dreams
32. The Birthday Massacre - Hide and Seek
33. Crazy Aces - Greatest Hits Volume 2
34. Minerals - White Tones
35. Violens - True
36. Black Market Karma - Easy Listening
37. Work Drugs - Absolute Bearing
38. Witchcraft - Legend
39. Amadou & Mariam - Folila
40. The Chap - We Are Nobody
41. The Asteroids Galaxy Tour - Out Of Frequency
42. Baby Woodrose - Third Eye Surgery
43. If These Trees Could Talk - Red Forest
44. Jimmy Fallon - Blow Your Pants Off
45. Poets Of The Fall - Temple Of Thought
46. Django Unchained OST
47. Ladyhawke - Anxiety
48. Tiamat - The Scarred People
49. Hediye Güven - Yengeç
50. Abdallah Oumbadougou - Zozodinga


51. Bruce Springsteen - Wrecking Ball
52. Neon NiteClub - Beauty & The Beats
53. Man Without Country - Foe
54. Birth Of Joy - Life In Babalou
55. Ladysmith Black Mambazo - Ladysmith Black Mambazo and Friends
56. Pepe Deluxé - Queen Of The Wave
57. First Aid Kit - The Lion's Roar
58. Soiree - Let's Play Tennis
59. The Temper Trap - The Temper Trap
60. The Bloody Jug Band - Coffin Up Blood
61. Leonard Cohen - Old Ideas
62. Cucumber - The French Job
63. Matt Joiner Band - Back When
64. Troubled Horse - Step Inside
65. Kris Pohlmann Band - One For Sorrow
66. Shawn Lee's Incredible Tabla Band - Tabla Rock
67. Crack The Sky - Ostrich
68. Empires - Garage Hymns
69. Mugstar - Axis
70. Public Enemy - The Evil Empire Of Everything
71. Blackberry Smoke - The Whippoorwill
72. The Chevin - Borderland
73. Cookie Duster - When Flying Was Easy
74. The Vaccines - Come Of Age
75. Dordeduh - Dar De Duh


76. Death In The Afternoon - Kino
77. Beach House -  Bloom
78. Alcest - Les voyages de l'âme
79. Gorod - A Perfect Absolution
80. Ørkenkjøtt - Ønskediktet
81. Mountain Mocha Kilimanjaro - Taking A Lesson From The Past
82. Rick Springfield - Songs For The End Of The World
83. My Woshin Mashin - Our Favorite Songs (Part One)
84. Norah Jones - Little Broken Hearts
85. Göksel - Bende Bi' Aşk Var
86. The New Mastersounds - Out On The Faultline
87. Delhi 2 Dublin - Turn Up The Stereo
88. Nias - Nias
89. The Bamboos - Medicine Man
90. Rush - Clockwork Angels
91. Trust - TRST
92. The Dictator OST
93. Jack White - Blunderbuss
94. Patti Smith - Banga
95. Django Django - Django Django
96. The American Dollar - Awake In The City
97. Macy Gray - Covered
98. K'naan - Country, God or The Girl
99. Moses Luster and The Hollywood Lights - Stands Alone
100. Dirty Ghosts - Metal Moon

1 Ocak 2013 Salı

Yılın Şarkıları (2012)


1. Wild Nothing - Nocturne
2. Man Without Country - Puppets
3. The Raveonettes - Young and Cold

4. Tame Impala - Mind Mischief
5. Cosmo Jarvis - Train Downtown
6. Lana Del Rey - Born To Die
7. Further Seems Forever - Janie
8. Plastic Operator - Next Week
9. Promise and The Monster - Slopes
10. The Cadillac Black - Life
11. Troubled Horse - Another Mans Name
12. Stanfour - Butterland
13. The Panic Division - Shut Up and Leap
14. Ellie Goulding - My Blood
15. School Of Seven Bells - The Night
16. Wintersleep - Someone, Somewhere
17. Lord Huron - Time To Run
18. Mai Lan - Schumacher
19. dEUS - Quatre Mains
20. Jon and Roy - Vibrant Scene
21. Tiamat - Winter Dawn
22. Catcall - Satellites
23. Theodore, Paul & Gabriel - Bad Mood
24. Black Market Karma - WW3
25. Carolina Chocolate Drops - Riro's House


26. Hogjaw - Road Of Fools
27. Soundgarden - A Thousand Days Before
28. Mårran - Sockerflicka
29. Silver Horses - Me
30. Porcelaine - Adore
31. Yppah - Golden Braid
32. Anberlin - Intentions
33. Pony Pony Run Run - Just A Song
34. Half Moon Run - Call Me In The Afternoon
35. HighasaKite - Son Of A Bitch
36. Clock Opera - Man Made
37. Virgin Forest - Different Blues
38. Apparatjik - Tell The Babes
39. Matt Mays - Drop The Bombs
40. Katy Carr - Kommander's Car
41. Sordal - Ride On
42. DIIV - How Long Have You Known
43. Cat Power - Cherokee
44. Seamonster - Normandy Landscape
45. Miss Li - Throw It In The Trashcan
46. Violens - When To Let Go
47. Brandi Carlile - Rise Again
48. Amadou & Mariam - C'est Pas Facile Pour Les Aigles (feat. Ebony Bones)
49. Nik Kershaw - These Tears
50. Cosmetic - Lenta Conquista


51. The Doughboys - Trail Left Behind
52. Dead Can Dance - Children Of The Sun
53. Baby Woodrose - Dandelion
54. Minerals - Is This Love?
55. Expatriate - Dangerous Stranger
56. Lisa LeBlanc - Cerveau Ramolli
57. Noonie Bao - Bodywork Lover
58. Clare Bowditch - Thin Skin
59. The Temper Trap - Where Do We Go From Here
60. Cinnamon Chasers - Burn The Fire
61. Keane - Silenced By The Night
62. Dar Williams - I Am The One Who Will Remember Everything
63. Bruce Springsteen - Death To My Hometown
64. The Asteroids Galaxy Tour - Ghost In My Head
65. Bronx Cheerleader - Sour Life
66. The Chap - What Did We Do
67. Neon NiteClub - Neon Heart
68. First Aid Kit - The Lion's Roar
69. Glowbug - Heatwave
70. Farriers - A Final Harvest
71. Poets Of The Fall -  The Distance
72. Pepe Deluxé - Go Supersonic
73. Public Enemy - Don't Give Up The Fight (feat. Ziggy Marley)
74. Nelly Furtado - Bucket List
75. Grinspoon - Just A Sound


76. Göksel - Acıyor
77. Beach House - The Hours
78. Feeder - Generation Freakshow
79. Linkin Park - Castle Of Glass
80. Sara - Nuori Mieli
81. Cucumber - Chris Clubber
82. Post4 - Walking The Unknown
83. Union Starr - Friend
84. Reverend and The Makers - Shine The Light
85. Work Drugs - Coral Gables
86. Amandine Bourgeois - Le temps est à la pluie
87. Aesop Rock - Zero Dark Thirty
88. JJAMZ - You Were My Home
89. Dirty Ghosts - Pretty Face
90. Paper Route - Two Hearts
91. Django Django - Default
92. Jodie Marie  - I Got You
93. Steaming Satellites - Witches
94. Wolfram - Mocking Bird
95. Juliana Hatfield - Cells
96. Lena - I'm Black
97. Bebe - K.I.E.R.E.M.E.
98. Dispatch - Flag
99. Roisin O - Here We Go
100. Petra Marklund - Nummer