24 Ekim 2019 Perşembe
Yesterday (OST)
Jack Malik, küçük bir İngiliz kasabasında yaşayan, ünlü olma hayalleri yavaş yavaş suya düşen bir şarkıcı ve söz yazarıdır. Sokakta ve bazı küçük etkinliklerde çaldığı şarkıları kimse beğenmez. Ancak en zor anlarında bile çocukluğundan beri yanında olan en yakın arkadaşı Ellie onu desteklemeye devam eder. Tüm dünyada 12 saniyeliğine elektriklerin gittiği gizemli bir olay sırasında bisikletine otobüs çarpan Jack uyandığında çok tuhaf bir gerçekle karşılaşır: Dünyadaki kimse efsanevi The Beatles grubunun varlığından haberdar değildir. Önce şok olan, sonra bu durumdan faydalanmaya karar veren Jack, gelmiş geçmiş en iyi müzik grubunun şarkılarını kendisi yazmış gibi söylemeye başlar. Bu şarkılarla şöhret kaçınılmazdır. Ama biliyoruz ki şöhret, bu tip temiz yürekli insanların hayatını yerle bir etmek için biçilmiş kaftandır. İşte 90'ları 2000'lere bağlayan dönemin biricik İngiliz romantik komedilerinin senaristi Richard Curtis'in yazdığı, Danny "Trainspotting" Boyle'un yönettiği Yesterday, bu harikulade konuyu layığıyla olmasa da izlenebilir kabilinden bir film formatında sunabilmiş bir aktivite. Konu The Beatles olunca romantik komedi severler yanında müzik temelli romantik komedi (ki sayıları az değildir) severler için de eğlenceli dakikalar bizleri bekliyor.
Bu kadar klişe tabiri bir arada kullanmak için bana ilham veren Yesterday, kendi klişelerini gözümüze çok batırmasa da, benzerini daha önce gördüğümü pek sanmadığım bu şahane konuyu, geçmişten ödünç alınmış romantik kısmı bir yana, özellikle müzik tabanlı zekice esprilerle servis eden bir film. Tema müzikleri Daniel Pamberton'a, The Beatles yorumları filmin başrol oyuncusu Himesh Patel'e ait olan soundtrack, filmi izlemiş olanlar için mutlaka göz atılması gereken sevimlilikte. Hani The Beatles şarkılarının olmadığı bir dünya nasıldır, dünyada sadece bir kişi bu şarkıları biliyordur, bunun filmi nasıl olur diye soranlar için Yesterday var artık. Ama o bile yetmez. Çünkü böyle bir fantezinin ardından aklımıza o kadar çok tasarım, espri, skeç, kırılma noktası gelir ki Yesterday'de çok eksik buluruz. Nitekim benim için de öyle oldu ve çok önemli bir fırsatın tepildiğini düşündüm. Müzik tarihinin milatlarından biri olan, Bruce Springsteen'den Nirvana'ya, Black Sabbath'tan The Beach Boys'a ilham vermediği kalmayan The Beatles ve şarkılarının olmadığı bir dünya tasviri için en iyi film bu değil. Ama bu fikri ilk kapan ve uygulayan film bu. En meşhur şarkısı sadece yakın arkadaşlarının bildiği Summer Song olan (o da albümde var) Jack'in beklenmedik biçimde bir anda The Beatles külliyatını bilmeyen bir dünyaya uyanması ve bundan nemalanmaya karar vermesi, çeşitli müzikal sahnelere, esprilere, duygusal anlara yol açıyor.
Filme adını veren dünyanın en güzel şarkılarından Yesterday'in iki versiyonunun yer aldığı albümde, Jack'in (Himesh Patel'in) filmde yorumladığı Hey Jude, She Loves You, I Want To Hold Your Hand, I Saw Her Standing There ve finalde Ob-La-Di, Ob-La-Da gibi lokomatif The Beatles şarkılarını duyuyoruz. Filmde Jack'in anne babasına bir tülü dinletemediği Let It Be'yi de unutmayalım. Kendini oynayan Ed Sheeran (zaten sadece kendisini oynayabilir zannımca) tarzı bir tek adam olarak kimsenin tanımadığı The Beatles şarkılarıyla ortaya çıkarak Sheeran'ın ilgisini çeken Jack, onun turne açılışlarını yapması teklifini kabul ediyor. Rusya konserinde Back In The U.S.S.R. ile Rus dinleyicileri coşturuyor mesela. Konser sonrasında ise Ed Sheeran'ın "hadi doğaçlama şarkı yazalım, bakalım kiminki daha iyi olacak" teklifi üzerine yine albümde iki versiyonu bulunan The Long & Winding Road'u söyleyerek onu alt eden Jack şöhret merdivenlerini tırmanmaya başlıyor. Artık bu yolda onun yerine başkaları kararlar almaya başlıyor. Mesela Jack ilk albümünün adını Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (The Beatles'ın 1967 tarihli albümü) koymak isterken bir bakıyor "One Man Only" gibi saçma sapan bir isim konuyor. Albüm tanıtımı için Pier Hotel'in çatısında Help!'i punk bir yorumla söylediği sahne de gayet güzeldi. Yalnız en sevdiğim The Beatles şarkılarından olan A Hard Day's Night'ın o kadar iyi kullanılmadığını düşünüyor, hatta kullanılıp kullanılmadığını dahi hatırlamıyorum. Neyse ki albümde yer bulmuş.
Albümde ve filmde yer bulamayan Love Me Do, Twist and Shout, We Can Work It Out, I'm Down, Penny Lane, Strawberry Fields Forever, Eleanor Rigby, Nowhere Man gibi şarkılar dururken Something, In My Life, All You Need Is Love gibi sıkıcı The Beatles şarkılarının kullanılması yazık olmuş. Oysa filmde bu şarkılardan bazılarının sözlerini hatırlamak için Jack'in ne kadar çaba sarfettiğini, bu şarkılara ilham veren mekanlara gittiğini izliyoruz. Öyle ya da böyle, bu muhteşem arşivden dünyada tek haberdar olan başarısız müzisyen Jack için artık şöhret kaçınılmaz. Zira bir sabah uyanıp Barış Manço veya Cem Karaca diye birinin hiç bilinmediği bir dünyada yaşadığımızı fark etseydik belki bunu kullanmak için biz de bazı girişimlerde bulunabilirdik. Hele müzik bilgimiz veya müzisyenliğimiz varsa kendimizi Jack gibi ortaya atabilirdik. Ama her alanda olduğu gibi müzikteki yozlaşmamız düşünülürse o efsane şarkılara 2010'lu yıllarda kaç kişi dönüp bakardı kimbilir. Yesterday'in bize anlatmak istediği en önemli şeylerden biri, iyi şarkının her dönem iyi kabul edilip insanlar tarafından kucaklanacağıydı. Film bu manada çok iyimser. Halbuki artık müzikten önce başka şeyler satıyor veya başka şekilde tasarlanabilecek iyi şarkılar gereksiz ses kalabalığına maruz kalarak saflığını yitiriyor. Ayrıca kendi döneminde daha bir güzel olan şarkılar bunlar. 2019 tarihli bir Yesterday şarkısının hip hop ritimli, bol featuringli halini duymak ister miydik? Öyle şeyler için artık Ed Sheeran var. İyi ki The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd, Jimi Hendrix o zamanlar doğmuşlar da, o muhteşem şarkılarını/albümlerini bu günlerin kuru kalabalığında heba etmemişler.
1. Himesh Patel - Yesterday
2. Daniel Pemberton - The World Is Universal (Universal Fanfare)
3. Himesh Patel - Summer Song
4. Daniel Pemberton - Interlude I: A Day In The Life
5. Himesh Patel - I Saw Her Standing There (Tracks On The Tracks Sessions)
6. Himesh Patel - Something (From The Album "One Man Only")
7. Himesh Patel - Let It Be (From The Album "One Man Only")
8. Daniel Pemberton - Interlude II: Strawberries
9. Himesh Patel - Carry That Weight
10. Himesh Patel - Here Comes The Sun (From The Album "One Man Only")
11. Himesh Patel - The Long & Winding Road (Recorded Backstage)
12. Daniel Pemberton - Interlude III: Gorleston Beach
13. Himesh Patel - Help! (Live At Pier Hotel)
14. Himesh Patel - Yesterday (From The Album "One Man Only")
15. Himesh Patel - She Loves You (Tracks On The Tracks Sessions)
16. Himesh Patel - A Hard Day's Night (From The Album "One Man Only")
17. Himesh Patel - Something
18. Himesh Patel - In My Life (From The Album "One Man Only")
19. Daniel Pemberton - Interlude IV: Train Tracks
20. Himesh Patel - I Want To Hold Your Hand (Tracks On The Tracks Sessions)
21. Himesh Patel - Back In The U.S.S.R (Live At Wembley)
22. Himesh Patel - All You Need Is Love (Live At Wembley)
23. Daniel Pemberton - Interlude V: Yesterday's Rain
24. Himesh Patel - The Long & Winding Road (From The Album "One Man Only")
25. Himesh Patel - Hey Jude (From The Album "One Man Only")
26. Himesh Patel - Ob-La-Di, Ob-La-Da (Live At Cleves School)
27. Daniel Pemberton - Interlude VI: Life Goes On
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder