11 Eylül 2018 Salı

Clutch - Book Of Bad Decisions


Merakla beklediğim, her seferinde bu bekleyişe değen bir başka Clutch albümüyle beraberiz. Earth Rocker (2013) ve Psychic Warfare (2015) yorumlarından sonra Maryland menşeli bu süper dörtlü için daha ne söyleyebilirim diye düşünürken her seferinde yeni olmasa da bende söyleyecek bir şeyler biriktiriyorlar. 7 Eylül itibariyle ortamlarda yerini alan 12. Clutch albümü Book Of Bad Decisions, daha önce detaylarına indiğim son iki albümle kıyaslandığında asla kısalmıyor ama uzamıyor da. Bu Clutch için kötü bir şey değil. Zira hard, blues, stoner üçgeni dahilinde her daim güçlü şarkılardan kurulu bir kadroyla önümüze gelerek tecrübe ve kaliteyle örülü versiyonlar sunuyorlar. Konserleri olay oluyor. Uzun turları bahane etmeden yeni içerik üretmekten geri durmuyorlar. Neil Fallon (vokal, gitar), Tim Sult (gitar), Dan Maines (bas gitar) ve Jean-Paul Gaster (davul) 15 yeni şarkıdan oluşan Book Of Bad Decisions ile çizgisini koruyor. O çizgi, hard, blues, stoner demirbaşlarına azar azar funk, psychedelic, heavy metal, rock & roll serpiştirmek suretiyle karakterize ettikleri silinmesi çok zor bir çizgi.

Amerika turları uzun sürünce yeni albüm gelmeyecek sanırken son albümden üç yıl sonra How To Shake Hands ve Gimme The Keys single'ları ile müjdeyi verdiler. Önceki albümlerinden Earth Rocker veya X-Ray Visions gibi çıkış single'larına bakınca biraz zayıf kalan bu iki şarkı başta beni biraz tedirgin etmedi değil. Tabii single dediğimiz olay, albüm hakkında fikir verebileceği gibi, takım oyunu ile daha tadına varılır bir format. Bu iki single da kötü değil kesinlikle. Ama onların peşinden gelen, çizgi roman tadındaki videosuyla da keyif veren In Walks Barbarella, albümün parlak yıldızlarından biri. Sen de "stoner blues", ben diyeyim "stoner funk". Ama en iyi tanım şarkının içinde zaten geçiyor: "Weaponized Funk!" Bu üç single yanında Weird Times, Paper & Strife, Vision Quest, H.B. Is In Control gibi çalıp söylemenin zevkli olduğunu düşündüğüm, konserlerinin lokomotifleri arasına girebilecek şarkılarla karşılaşmak harika. Fakat Clutch'ın sevdiğim yanlarından biri Hot Bottom Feeder ve albüme adını veren Book Of Bad Decisions örneklerinde olduğu üzere, ana akım rock şarkısı yaftasını üzerinde taşımayı sevmeyen, ama dinlerken nedense ana akım rock şarkısı gibi akıp giden tasarımları çok iyi becermesi. Grup bu sayede kendine belli bir özgürlük sağlayıp aynı zamanda o özgürlüğü disipline etmeyi adeta bir ders niteliğinde sunmasıyla da çok özel.

Bu duruma iki şarkıyı daha örnek verebiliriz. Ama onların ana akım duruşu göstermeden albümü yükselten güçte olduklarını söylemek mümkün. Biri 1830-1886 yılları arasında yaşamış Amerikalı kadın şair Emily Dickinson'dan etkilenmiş, hatta adı direk Emily Dickinson olan hard blues rock beste. Her şarkıda olduğu gibi onda da Neil Fallon'un hem bir enstrüman, hem de içine soul / country kaçmış hard rock şarkıcısı gibi kullandığı vokali etkili. Diğer şarkı ise kapanışı yapan, yine Emily Dickinson gibi iniş çıkışlara sahip Lorelei. Sinematik atmosferi, western ruhu, sert nakaratı ile bu uzun yolculuğun son durağı. Uzunluk meselesi belki albümün eleştirilesi kalemlerinden biri olabilir. Genelde 40 küsür dakikalık dolu dolu Clutch albümlerinin tadını çıkarırken, Book Of Bad Decisions'ın yaklaşık bir saat sürmesi az da olsa kulağa batıyor. Spirit Of '76, A Good Fire ve aralarında yazı tura atmak suretiyle eleyebileceğim Sonic Counselor ile Ghoul Wrangler'dan birinin albüme konmaması hiçbir şey kaybettirmezmiş sanki. Kalanlar olayı zaten bitirmişler. Kısacası eksiği değil, fazlası olan bir Clutch albümü bizi bekliyor. Tahmini 2-3 sene sonra gelecek yeni Clutch albümü de çok iyi olacak. Bu sürpriz değil. Sound değişmeyecek, Fallon yine şarkıları uçuracak, grup yine yılların tecrübesini albüme akıtacak. Ama bu yineler yine o yeni albümü merakla beklemeyi engellemeyecek.

1. Gimme the Keys
2. Spirit of '76
3. Book of Bad Decisions
4. How to Shake Hands
5. In Walks Barbarella
6. Vision Quest
7. Weird Times
8. Emily Dickinson
9. Sonic Counselor
10. A Good Fire
11. Ghoul Wrangler
12. H.B. Is in Control
13. Hot Bottom Feeder
14. Paper & Strife
15. Lorelei

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder