28 Nisan 2016 Perşembe

Ouzo Bazooka - Ouzo Bazooka


Tel Aviv'den gelen surf, psychedelic, indie rock grubu Boom Pam'ın lideri Uri Brauner Kinrot'un yan projesi olan Ouzo Bazooka, yeni farkına vardığım güzelliklerden biri. Zaten İsrail'den bildiğim tek grup da Boom Pam'di, yine Kinrot sayesinde iki grup oldu. Boom Pam'ın "oryantal surf" atmosferinin daha geliştirilmiş, psychedelic ve klasik rock ile beslenmiş hali olan Ouzo Bazooka, aynı adlı ilk (2014) ve Simoom (2016) adlı ikinci albümüyle kendi tarzını bulma yolunda ilerliyor. Boom Pam'ı çok sevdiğimi daha önce söylemiştim. Ouzo Bazooka'nın bu gruba göre daha ciddi bir görüntü çizmesinin ardında "east meets west" duygusunun hakkını vermek için çabalaması yatıyor bana göre. Bu çabanın suni değil, kendiliğinden olması da önemli. Üstelik buradaki "west"in Cream'den (70'ler blues rock), The Sonics'ten (garage rock), Link Wray'den (surf rock) esinlenilmiş farklı tonlardan oluşması, bir de bu tonların yer yer Ortadoğu'nun baharatlı oryantal lezzetiyle yoğrulması grubu benzerlerinden ayrı bir yere koyuyor.

Ouzo Bazooka'dan bahsetmek için elimdeki iki bahaneden hangisini kullanayım diye düşündüm ve Nisan 2014 tarihli ilk albümü tercih ettim. Nisan 2016'da çıkan Simoom da çok iyi bir albüm. Hatta 2016'nın en iyilerinden. Ama Ortadoğu'dan çıkan bir albüm dinliyorsam içinde mutlaka oryantal tatlar arıyorum. Burada ise Clouds Of Sorrow dışında o tadı pek alamıyorsunuz. Yoksa yukarıda sözü edilen batılı karışımın modası hiç geçmez ve her an karşınıza çıkabilir. Bu doğu batı sentezi açısından ilk albüm çok daha renkli anlar taşıyor. Desert Love ve Homesick birer efsane. Desert Love, "bir Ortadoğu çöl westerni" atmosferini gözünüzde canlandırmak için en uygun şarkılardan biri. Homesick çalarken ise Ali Yazar, Veli Bozar'dan Şaşkın'a kadar çeşitli 70'ler psychedelic kuşağına ait Anadolu rock şarkılarından ezgiler taşıyor. Zaten Uri Brauner Kinrot'un bir Selda Bağcan ve Erkin Koray hayranı olması boşuna değil. Hatta Boom Pam ve Bağcan, 2015'te Ekşi Fest kapsamında İstanbul'da aynı sahneyi paylaşmışlardı.

Albümün başka şarkılarında da bizim kulaklarımıza alafranga gelmeyecek pekçok ton mevcut. Again and Again, Southern Winds, Children Of The Revolution, Going Down, The Moon and I forvetin arkasında kaya gibi duran, oyunu organize eden orta saha görev adamlarına benziyorlar. 60'lar surf rock ve rock'n roll geleneklerine bağlılıklarını koruyorlar. Kinrot, Boom Pam'deki tarzını burada biraz daha geleneksel rock kalıplarına bağlı bir sentez ciddiyetiyle sürdürüyor. Öyle ki, Kinrot'un bu sentezden kendine has bir tarz oluşturmaya başladığı bile söylenebilir. Kinrot sayesinde önce Boom Pam, şimdi de Ouzo Bazooka hem tanıdık, hem de yeni sayılabilecek bu tarzın en önemli temsilcisi. Elbette dinleyenler "ben bunu daha önce duymuştum" veya "bunlardan çok var" diye düşünebilir. Bir günde üst üste 30 tane çöp albüm duyduktan sonra Ouzo Bazooka gibi bir madene rastlayınca keşke daha çok olsalar diyor insan.

1. I Got You
2. Desert Love
3. Going Down
4. The Moon and I
5. Southern Winds
6. Homesick
7. Lady Alien
8. Again and Again
9. Bloody Divine
10. Run Away
11. How Long
12. Ride with Me
13. Children of the Revolution

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder