4 Mart 2012 Pazar

Tenacious D - The Pick Of Destiny


Dünyanın en büyük rock grubu Tenacious D, sinyallerini dünyanın en iyi rock şarkısı olan Tribute için çektikleri ve dünyanın en iyi klibiyle verdikleri, tüm zamanların en büyük filmini nihayet çektiler. JB (Jack Black) ve KG (Kyle Gas)’den kurulu grup kendi isimlerini verdikleri dünyanın en çok satan albümlerinin ardından Tenacious D: Pick Of Destiny başyapıtının müziklerinden oluşan ikinci albümlerini de film ile birlikte piyasaya sürdüler. İkili HBO televizyonu için yaptıkları komedi serisi ile tozu dumana katmış, dillere destan Tribute single’ı ve klibi ile artık bir yerden sonra albüm şart olmuştu.

Evet, Tenacious D kocaman bir şakadan ibaret. Ama o şakanın gerisinde taş gibi bir hard rock, mizah, istihza, şamata yüklü şarkı sözleri ve bunların hepsine hakim çok güçlü bir vokal var. High Fidelity, School Of Rock, hatta Nacho Libre gibi filmlerde gördüğüm bu teknik –iddia ediyorum- “ben rock vokaliyim” diye geçinen çoğu odunda bile yok. Jack Black, oyunculuğunu istediği yöne çevirebilecek bir yeteneğe sahip olduğu kadar sesini de direksiyon gibi kullanıyor. Sadece komediye giden fiziği yüzünden üzerine yapışan komedyen kimliğinden kendi dahil herkes memnun. Jack Black, tıpkı Tenacious D gibi bir adam: Nüktesini ciddiye alan ve kapasitesinin farkında bir rahatlıkla o nükteden feyz alan türden.


Tenacious D: The Pick Of Destiny de Tenacious D gibi bir film. Tribute efsanesinden sonra (gecikmiş) bir görev. Aslı Meat Loaf'tan ibaret olan babasının baskısından bunalarak evden kaçıp Hollywood’a giden JB’nin orada tesadüfen KG ile karşılaşıp ona musallat olması ile bir efsanenin temelleri atılıyor. Popolarındaki doğum lekelerini keşfettikten sonra kaderin kendilerini bir araya getirdiğine ve dünyanın en iyi şarkılarını yazacakları yönünde gaza gelen ikili bir türlü istedikleri şarkıları yazamıyorlar. Sonradan anlıyorlar ki işin sırrı, bütün efsane grupların gitaristlerinin elinden geçmiş olan Kaderin Penası’nda. Ama o pena, sıkı güvenlik önlemleriyle korunan Rock & Roll Tarih Müzesi’nde saklanıyor. Kahramanlarımız da o penanın peişne düşüyorlar tabiî.

Şarkılar tencere kapak misali filmle o kadar uyumlu ki, keşke her müzikal böyle olsa. Rock sever kulaklara hoş vaatlerde bulunan şarkılar arasında açılıştaki Meat Loaf ve şu an cennet sakinlerine şarkılar söyleyen Ronnie James Dio destekli mini rock opera Kickapoo ile Dave Grohl düetli beş buçuk dakikalık bir başka rock opera olan olağanüstü Bellzeboss (The Final Showdown), şahane iniş çıkışlar, enstruman oyunları, vokal zenginliği barındıran muazzam parçalar. Yaklaşık bir dakikalık Classico’daki JB vokali üzerine ne söylenebilir? Adam aktör, sesi de aktör! Klasik müzik melodilerini edepsiz vokalleriyle tokalaştıran bu küçücük şey hiç bitmesin istiyor insan. Nacho Libre’deki “Encarnation” ve High Fidelity’deki “Let’s Get It On” şarkıları gibi komik ve hayranlık uyandırıcı zıpırlıklar bunlar. Albüm ve filmle aynı adı taşyan P.O.D. (Pick Of Destiny), The Metal, Papagenu (He’s My Sassafrass), Baby, History hepsi hepsi çok güzel. Ekstradan İngilizce bilenler için "comedy rock" diye de etiketlenen bu türün içinden lunapark geçiyor adeta. Oradan buradan alıntılar da olsa, bunlardan kendine bir özgün duruş elde eden bir grup ve albüm bu. Kim ne derse desin, aşağılansın, garipsensin, ben bir Tenacious D hayranıyım ve bununla gurur duyuyorum. Tıpkı Spinal Tap hayranı olduğum gibi.

1. Kickapoo (feat. Meat Loaf and Ronnie James Dio)
2. Classico
3. Baby
4. Destiny
5. History
6. The Government Totally Sucks
7. Master Exploder
8. The Divide
9. Papagenu (He's My Sassafrass)
10. Dude (I Totally Miss You)
11. Break In-City (Storm the Gate)
12. Car Chase City
13. Beelzeboss (The Final Showdown) (feat. Dave Grohl)
14. P.O.D.
15. The Metal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder