15 Ağustos 2013 Perşembe

The Kentucky Headhunters - Electric Barnyard


Temelleri 1968 yılında Itchy Brother adıyla atılan güneyli country rock grubu The Kentucky Headhunters, bu ismi 1986'da kullanmaya başlamış ve yine bu isimle 8 albüm yapmış tecrübeli örneklerden biri. Bu albümlerden 5 tanesini dinlemiş bir dinleyici olarak söyleyebilirim ki grubun ikinci albümü olan Electric Barnyard kesinlikle grubun en iyisi. Bunu söyleyebilme rahatlığımı, 90'lardan günümüze onunla her birlikteliğimden aldığım keyfe dayandırıyorum. Sonraları çeşitli değişimlere uğrayan Greg Martin, Doug Phelps, Ricky Lee Phelps, Fred Young ve Richard Young kadrosunun orijinal kimyasıyla ortaya çıkan 13 şarkılık albüm, 9 adet The Kentucky Headhunters bestesi ve 4 adet nefis coverdan oluşuyor. Bu coverlar Only Daddy That'll Walk The Line (Waylon Jennings), With Body and Soul (Bill Monroe), Spirit In The Sky (Norman Greenbaum) ve 50'li yılların anonim pop şarkılarından olan The Ballad Of Davy Crockett'ten oluşmakta. Çeşitli coverları bulunan Spirit In The Sky haricinde başlarda diğerlerini grubun orijinal şarkıları olduğunu sandığımı da ekleyeyim. (Ne işe yarayacaksa!)

The Kentucky Headhunters'ı öteki country rock gruplarından ayıran ve ayırmayan özellikler mevcut. Ama ayıranlar daha mühim olduğu için onları deşmek daha yerinde olur. Aslında bunlara ayrıksı özellikler demek de pek doğru değil. Sadece country müziğin o yalancı pop banalliği yerine daha çok blues rock'tan beslenen kişilikli şarkılarla eğleniyorlar. Özenli düzenlemelerini salaşlıklarıyla birleştirerek kırsal kelimesinin hakkını teslim ediyorlar. Çok ileri gitmeyip lokal kalmadan o kırsallıklarını pop rock ve blues çeperlerinde müziklerine yansıtıyorlar. Bitmek bilmeyen gitar sololarla ya da ağzını oraya buraya yayan country fonetiğiyle zaman kaybetmiyorlar. Ricky Lee Phelps'teki aksan bazen çocuksu, bazen blues karizmasıyla istediği yöne evrilebilen doğallığa sahip. Kısacası yormayan, aksamayan ama coşturan, şımartan ve karizmasına hayran bırakan bir müzik onlarınki. Gerçi diğer albümlerde bu özellikleri bu kadar yoğun hissetmediğim için yorumlarım sadece Electric Barnyard için geçerli.

Coverları aradan çıkardık. 16 & Single, Always Makin' Love ve Love Bug Crawl gibi sevgi kelebeği şarkıları da aynı aradan çıkarırsak (ki bu ifade sakın olumsuz olarak alınmasın) albümün en iyilerinden Diane, yine grubun olgun yönünü yansıtan Kickin' Them Blues Around, özellikle davulcu Fred Young'ın coştuğu Big Mexican Dinner ve kapanıştaki şahane Take Me Back, country rock denen harçtan oluşturulmuş sağlam örnekler. Grup halen aktif biçimde müzik dünyasında. Hatta en son 2011'de Dixie Lullabies adında bir albüm bile yapmış. "-Mış" diyorum zira o albümü dinlemedim, bir süre öncesine kadar çıktığından bile haberim yoktu. O kadar vasat The Kentucky Headhunters albümü dinledikten sonra Electric Barnyard'ın hatırasına zarar gelmesini istemediğim için, en önemlisi de Electric Barnyard'ın bana başka The Kentucky Headhunters albümü aratmaması yüzünden "yeni albüm" krizine girmedim. Bana göre iyi bir albümün tanımlarından biri de budur.

1.  It's Chitlin' Time
2. The Ballad of Davy Crockett
3. Only Daddy That'll Walk the Line
4. With Body and Soul
5. Diane
6. 16 & Single
7. Wishin' Well
8. Spirit in the Sky
9. Always Makin' Love
10. Love Bug Crawl
11. Big Mexican Dinner
12. Kickin' Them Blues Around
13. Take Me Back

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder