31 Ağustos 2024 Cumartesi

Issız Ada Radyosu Arşivi (Ağustos 2024)

Los Bitchos - Talkie Talkie
Yıl: 2024 İngiltere
Tür: Surf Rock, Psychedelic Rock, Cumbia
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Don't Change"


GIFT - Illuminator
Yıl: 2024 ABD
Tür: Alternative Dance, Neo-Psychedelia, Indie Rock
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Light Runner"


Fulci - Dark Face Killings
Yıl: 2024 İtalya
Tür: Death Metal
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Morbid Lust"

Pixey - Million Dollar Baby
 Yıl: 2024 İngiltere
Tür: Alternative Dance, Indie Pop
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "The War in My Mind"

Sweet Leda - Let It In
Yıl: 2015 ABD
Tür: Blues Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Resolutions"

Hazel English - Real Life
Yıl: 2024 Avustralya
Tür: Indie Pop
"F" Rate: 2/10
I.A.R. tavsiyesi: "Nine Stories"

Tycho - Infinite Health
Yıl: 2024 ABD
Tür: Chillwave, Progressive House
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Consciousness Felt"
Cellar Dogs - Jackhammer
Yıl: 2015 Yunanistan
Tür: Stoner Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Soulhunt"
Zack Lopez & The Cartel - Dark Side Times
Yıl: 2024 ABD
Tür: Alternative Rock
"F" Rate: 5/10
I.A.R. tavsiyesi: "Incoming Storm"
Funky Destination - The Sky Seems Funky
Yıl: 2024 Hırvatistan
Tür: Funk, Eelectronic, Breakbeat
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Make It Fuzz"
Michael Patrick Kelly - iD
Yıl: 2017 İrlanda
Tür: Pop Rock
 "F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Lazarus"
Rise of Cronos - Where the Gods Return
Yıl: 2024 Almanya
Tür: Trash Metal, Death Metal
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "The One I Hate"
Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex
Yıl: 2017 ABD
Tür: Slowcore, Dream Pop
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: "K."
Talk Talk - The Colour of Spring
Yıl: 1986 İngiltere
Tür: New Wave, Art Rock
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "Life's What You Make It"
Yemen Blues - Only Love Remains
Yıl: 2024 İsrail
Tür: Arabic Folk Music, Rock, World
"F" Rate: 6/10
I.A.R. tavsiyesi: "Only Love Remanins"
Texas - The Very Best of 1989 - 2023
Yıl: 2023 İngiltere
Tür: Pop Rock, Compilation
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: "Everyday Now"
A Life Less Ordinary OST
Yıl: 1987 ABD/İngiltere
Tür: Alternative Rock, Electronic, Trip Hop, Swing
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: Bobby Darin - "Beyond the Sea"
Eliza & The Delusionals - Make It Feel Like the Garden
Yıl: 2024 Avustralya
Tür: Indie Rock, Indie Pop
"F" Rate: 5/10
I.A.R. tavsiyesi: "Make It Feel Like the Garden"
R.E.M. - Document
Yıl: 1987 ABD
Tür: Alternative Rock, Post-Punk, Pop Rock
"F" Rate: 8/10
I.A.R. tavsiyesi: "The One I Love"


Orville Peck - Stampede
Yıl: 2024 Kanada
Tür: Pop Rock, Country
"F" Rate: 7/10
I.A.R. tavsiyesi: "How Far Will We Take It? (feat. Noah Cyrus)"



28 Ağustos 2024 Çarşamba

Jonathan Tyler & The Northern Lights - Pardon Me


Geçmişte Antifreeze ve The Starrs diye iki leşi bulunan Jon Tyler, The Northern Lights adlı ekibinin ikinci albümü Pardon Me ile huzurlara çıktı. Dinleyen herkesin buluştuğu ortak nokta, özellikle şu günlerde Fender veya Gibson Les Paul gibi saf gitar seslerine hasret kalmış rockseverlere damardan enjekte edilmesi gereken albümlerden biri olduğu yönünde. Bonus olarak benzerlerini defalarca duyduğumuz tekdüze şarkılardan daha oturaklı bestelerin bu beklentiye cevap verdiklerini de eklemek gerek diye düşünmekteyim. Tyler gerçekten de çok sıkı bir adam. Sesi desen etrafa tükürükler saçan, gırtlağını da tıpkı o her yola getirdiği gitarı gibi çalan, gitarı desen kafası hafif güzelleşmiş ve aşka gelmiş rock coşkusuyla dolup taşan bir ademoğlu. Savruluyor gibi görünse de en ufak bir tavizi yok. Yan bakılamaz gibi görünse de kimi zaman kırılgan. Nostaljik gibi görünse de alayına rest çekecek kadar modern.

İsim şarkısı Pardon Me ile, durumu anlatmak için hayvanlar âleminden bazı mâlum örnekleri argo amaçlı kullanabileceğimiz bir açılış yapan albüm, Gypsy Woman, Hot Sake, Young & Free gibi lokomatifler aracılığıyla şakası olmadığını gösteriyor. Bunun yanında Paint Me A Picture, She Wears A Smile, Ladybird gibi parçalarla da sevgi seline sürükleyebiliyor. Öte yandan Devil's Basement ve albümün finalini yapan Where The Wind Blows gibi müthiş bestelerle rock'n roll, blues veya country müziğin popülist tavırlarından öte bir derinliğe sahip olduğunu da dosta düşmana gösteriyor bana göre. Gaza bastığı, vites düşürdüğü anlar da tadına doyulmaz bir enerji taşıyor. Temel rock'n roll elementlerini armonikayla, tuşlularla, el çırpmalarla, enstrüman duygusu yaratan geri vokallerle desteklemeyi çok iyi biliyorlar. Cage The Elephant, John Hiatt, Patty Griffin, Crowded House isimleriyle çalışmış yapımcı Jay Joyce'un payını da es geçmemek gerek. Tamamı Nashville'de canlı olarak kaydedilen Pardon Me, işte rock böyle adamlara emanet edilsin dedirtecek kadar donanımlı, tutkulu, kanlı, canlı bir albüm.

1. Pardon Me
2. Young & Free
3. Young Love
4. Gypsy Woman
5. Devil's Basement
6. Paint Me A Picture
7. Bright Energy
8. She Wears A Smile
9. Ladybird
10. Hot Sake
11. Where The Wind Blows

13 Ağustos 2024 Salı

Cigarettes After Sex - X's

 
Cigarettes After Sex... Bu adı dönem dönem görür, "ne kadar klişe bir grup ismi" diye düşünürdüm. Hatta belki bir albümlerini dinlemişimdir bile. İsme yabancı değilim. Ama en ufak bir şey hatırlamıyorum. Hafızamın dipsiz kuyularında kaybolup gitmişler. Slowcore denen türün pek hayranı sayılmam. Öyle ki, slowcore türüne hayran olmamamı sağlayan kimleri dinlediğimi dahi hatırlamıyorum. Slowcore, yani kasvetli sözler, yavaş tempo, dream pop - folk rock birlikteliğine tepkili değiliz elbet. Ne var ki bu türü temsil eden hiçkimseden iz kalmamış bünyede. El Paso, Teksas'ta 2008 yılında kurulan Cigarettes After Sex, dört albüm, iki EP, bir dolu da single sahibi güzeller güzeli bir grupmuş meğer. Bunu dördüncü albüm X's ile anlamış olmak bir utanç mı değil mi, onu bir ara önceki üç albüme bakınca anlayacağım. Normalde en son çıkan albüme bayıldığım durumlarda vakit kaybetmeden grubun geçmişine giderim. Fakat X's öyle bir albüm ki, bir süre, belki de uzun bir süre onunla kalmak gerek. Onu sindirme sürecinin o tatlı hüznü kolay kolay vazgeçilecek bir his değil.

Albümdeki 10 şarkının her biri dinledikçe derinleşen, yenilenen, serpilen ama sanki tekrar içine kapanan, bir sonraki dinleyişte tekrar aynı döngüye sokan inanılmaz bir karaktere sahip. Daha açılış şarkısından bir albüme aşık olunabilir mi? Tanıdığınız, bildiğiniz, sizi hayal kırıklığına uğratmayacağına emin olduğunuz isimler için bu mümkün. Ama kendisine dair hiçbir şey hatırlamadığım bir grubun albüme adını veren X's açılışı o kadar güzel, o kadar efkarlı, o kadar sakin ama o kadar da tutkulu ki, kalan 9 şarkıda daha ne yaşabiliriz acaba diye de meraklandım. Zamansız, mekansız diyeceğim ama bende beliren gece, şehir, yalnızlık, loş bir oda, bir şişe kırmızı şarap, balkonda içilen sigara gibi bir sürü detaydan çıkamıyorum. Yaşadığınız ana mükemmel fon oluşturan, fon olarak kalmayıp o anlara can suyu olan, rüyayla gerçeklik arasına salıncak kurmuş bir müzikten soz ediyoruz. Ama ne olursa olsun bu bir gece albümü.

Dream pop, albümü en iyi anlatan tarif. Ama dinledikçe o sakinlik içinde o kadar yükseliyorsunuz ki, bu rüya atmosferinden kendini arındıran, üzgün bir gerçekliğin izinde gidiyor gibi görünen diri ve güçlü bir sakinlik hakim. İlk dinlediğinizde hangi şarkıları ne kadar birbirinden ayırt edebilirsiniz bilemem. Ben ilk elden X's'i hemen ayırabildim. Sonrasında öteki şarkıların da bu ortak soundu fazlasıyla paylaştıklarını gördükçe albümü çok daha dikkatli ve özenli dinlemek gerektiğini anladım. Böyle yapınca, her seansta X's'in yanına Silver Sable, Tejano Blue, Holding You Holding Me, Hot eklendi. Müzikal atmosferin kanatları altında her biri farklı nakaratlarla birbirlerinden ayrılmaya başladılar. Zaten grubun en güçlü özelliklerinden biri de bu harikulade nakarat tasarımları. Kabaca "birbirine benzeyen şarkılar" ilüzyonunu ortadan kaldırarak her birine kendi karakterini veren de bu nakarat becerisi. Bunların ortak özelliği de ufak detaylarla ayrılmış olsalar da sahip oldukları tutku, hüzün, kalp ağrısı, aşk acısı, yalnızlık dansı, geceye kendini bırakmış bir yorgunluğun yarası.


Ve Greg Gonzalez... Sesini duyar duymaz benim gibi onu bir kadın sanmanız gayet mümkün. Tabii erkek sesi olarak da hissedildiği anlar yok değil. Bu unisex vokal duruşunun grubun enfes sounduyla birlikte oluşturduğu kimya aslında Cigarettes After Sex'in özeti. Gubun kurucusu, vokalisti, gitaristi, yapımcısı olan, bütün şarkılarının söz ve müziklerini yazan Gonzalez, X's'te biten 4 yıllık ilişkisinin muhasebesini yapıyor. Böylesi bir "kayıp" için fazla iddialı bir albüm gibi görünse de, bütün şarkılar bu kaybın izini sürmüyor. Mesela yorumun birinde "Twin Peaks'teki lokantanın müzik kutusunda çalınabilecek bir şarkı gibi" benzetmesi yapılan Dark Vacay, Gonzalez'in uzun zaman önce aşık olduğu bir kadınla yaptığı, ayrılıkla biten Avrupa seyahatiyle ilgili hissettiklerinden bahsediyor. O Dark Vacay ki, aşırı sakinliği içinde çok güçlü bir arzu taşıyan muhteşem şarkılardan biri. 2024'te böyle şarkıların, X's gibi albümlerin çıkıyor olması harika. Françoise Hardy, Marvin Gaye, The Everly Brothers, Chet Baker hayranı olduğunu öğrendiğim Gonzalez'in bu arzuyu nereden sağlayıp şarkılarına aktardığı anlaşılıyor.

Baştan sona çizgisini hiç bozmayan, her şarkıyı aynı yoğun hüzün skalasında ama birbirine benzemeyen nakaratlarla güçlendiren grup, içinden çıkamadığımız şarkılar koyuyor önümüze. Adını buraya yazmadığım diğer şarkılara ayıp olacakmış gibi hissediyorum. Mesela Cigarettes After Sex'in X's albümüyle ilgili bir şeyler karalıyorsanız Baby Blue Movie'yi anmamanız utanç vesilesi olmalıdır. Diğer şarkılara nazaran ritmi biraz daha hareketli olsa da albüm geneline ait yoğunluktan hiçbir şey kaybetmemiş, hüznü bir parça daha diri bırakabilmiş şahane bir beste. Albümle alakalı belki değiştirmek istediğim tek şey, güzel bir şarkı olmasına rağmen kapanışa Ambien Slide yerine Dark Vacay'i koymak olurdu. Seansların birinde onu en sona bıraktım da oradan biliyorum. İnanılmaz bir kapanış oldu. Henüz yıl bitmedi. Ama X's'in şimdiden benim en iyiler listemde ilk 5 içindeki yeri garanti. Kaçıncı olacağı şimdilik belli değil. Fakat en vahimi, hangi şarkıyı en iyiler listeme koyacağımı bilmemem. Daha çok vakit geçireceğim kendisiyle. Bulmuşken öyle kolay kolay bırakmam. X's'in herkese hitap edecek bir albüm olmadığı kesin. Ama hitap ettiğini yakaladığında ona karşı en ufak bir acıması olmadığı da kesin.

1. X's
2. Tejano Blue
3. Silver Sable
4. Hideaway
5. Holding You, Holding Me
6. Dark Vacay
7. Baby Blue Movie
8. Hot
9. Dreams From Bunker Hill
10. Ambien Slide