6 Ocak 2011 Perşembe

The Go! Team - Rolling Blackouts


İnternet sızıntılarını seviyoruz. Wikileaks'in özellikle siyasi ortamları sarsan yükselişi, bu durumun farklı bir yansımasıydı. Ama esasen o büyükelçinin şu başbakan için taktığı nicknamelerden ziyade, vaktinden önce dinleme fırsatı yakaladığımız albüm sızıntıları daha fazla ilgimi çekmekte. Hani vaktinden önce dinleyince boyumuz arşa mı yükseliyor, hayır! Lâkin beklediğiniz albüm The Go! Team gibi dünyanın görüp görebileceği en şahane gruplardan birine ait olunca sabır taş olsa da ortadan ikiye ayrılıveriyor. 2010'un son günlerinde The Wörld Is Yours (Motörhead) ile birlikte dinlediğim ikinci 2011 albümü olan Rolling Blackouts, yeni yılın çok çetin geçeceğinin sinyallerini yayıyor sanki. Brighton'ın haklı gururu The Go! Team, tarif edilmesi hayli zahmetli bir amigo çetesi. Indie rock, funk, hip-hop, sample yağmuru, punk ateşi, lo-fi eğlencesi ve 70'ler dizi müziklerinin olağanüstü reenkarnasyonuyla yeni jenerasyonun en (bu kelimeyi uluorta kullanmayı pek sevmem) "özgün" karışımlarından biri.

Altı kişiden kurulu The Go! Team'in bu benzersiz müziğinin yükselttiği şarkıları seslendirenler ise grubun amigo kızları. Şanlarına yakışır şekilde yaptıkları tezahüratlarla şarkıların zaten sahip olduğu tuhaf karizmalarına başka tuhaflıklar ekliyorlar bu sayede. Davulun, basın, gitarın alıp yürümesinden bahsetmiyorum bile. Tüm bu özgün yapılanmayı hem eğlence, hem de deneysel olgunluğa büründürebilmeleri yüzünden sanatsal, hatta sinematik yönü güçlü bir grup oldukları yorumu ne derece aşırı olur bilmem. Ama bana hiç de aşırı gibi gelmiyor. Hepsi birbirinden vurucu Thunder, Lightning, Strike (2004) ve Proof Of Youth (2007) albümlerine 2011 itibariyle ekledikleri Rolling Blackouts halkası, bu iki albümü yıllarca dinleyip "acaba The Go! Team gözümde daha nereye kadar yükselebilir" diye düşündüğüm sırada yeni yıla bomba gibi düştü. Gözümde çoktan efsaneye dönüşmüş bu iki albüme bir üçüncünün eklenecek olması, yüreğimi heyecanla doldurduğu kadar, yaşanmış hayal kırıklıklarının verdiği kaygıları da beraber taşıyordu. Ne var ki, hayal kırıklığı kelimesinin The Go! Team için en büyük hakaretlerden biri olduğunu daha yeni yıla girmeden anlamış olmanın mutluluğu (ve bu yazıda "hayal kırıklığı" kelimesini kullanmanın utancı) her yanımı sardı.


2011 ile birlikte The Go! Team harikulade bir üçlemeye sahip. Rolling Blackouts, içindeki 13 şarkıyla şanlı geçmişine en ufak bir gölge düşürmüyor. Hatta kızlar bu albümde, maç öncesi ponponlarıyla slogan atmanın ötesine geçip, temposunu gece sürüşünden veya ergenlikten son çıkışın anayola bağladığı yetişkinlikten alan tonlarda şarkı bile söylüyorlar. Kolayca radyolara oynayabilecek kaliteli pop şarkılarına takla attırıyorlar. Alın size albümün radyolara single niyetine sunulan ilk şarkısı Buy Nothing Day... Böyle single olur mu demeyin. Böyle olur The Go! Team'in single'ı derim o zaman. Hayır pekâlâ single olur. Ama sanki eskiye nazaran daha bir olgunlaşmış The Go! Team var karşımızda. Mesela sonlara doğru Lazy Poltergeist diye intromsu bir piyano enstrümantali koyabiliyorlar albümlerine. Gerçi hemen peşinden albüme niye isim olarak verdikleri anlaşılan Rolling Blackouts tokatını yapıştırıyorlar. Kendi kabul görmüş tarihlerinin üzerine azar azar yenilikler ekleyen fazla grup yok günümüzde. T.O.R.N.A.D.O. ile maça çıkışları bile hem aynı, hem farklı. Ready To Go Steady düpedüz 60'lardan kopup gelmiş gibi. The Running Range, Apollo Throwdown, Voice Yr Choice, Back Like 8 Track ile hamurlarındaki lo-fi tavırlarını modernize ederek nakış misali işliyorlar.

Spor teması üzerinden gittiğimiz vakit, Rolling Blackouts öncesinde The Go! Team için "maçtan önce takıma ver Panther Dash'i, The Power Is On'u, Titanic Vandalism'i, Flashlight Fight'ı (Public Enemy'nin varı yoğu Terminator X bu şarkıyı konuk hüviyetinde uçurmuştur bu arada), takım sahada rakibin damarlarındaki tüm kanı çeksin" diye düşünürdüm. Rolling Blackouts bana aynı şeyleri tekrar düşündürdüğü gibi, sporda yenmek kadar yenilmenin de mümkünatını idrak etmiş bir olgunluğa sahip olduğunu gösterdi. Üstelik bunu, asla yenilmez olduğunu göstererek yaptı.

1. T.O.R.N.A.D.O.
2. Secretary Song
3. Apollo Throwdown
4. Ready to Go Steady
5. Bust-Out Brigade
6. Buy Nothing Day
7. Super Triangle
8. Voice Yr Choice
9. Yosemite Theme
10. The Running Range
11. Lazy Poltergeist
12. Rolling Blackouts
13. Back Like 8 Track

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder