24 Ağustos 2012 Cuma

The Dictator (OST)


Absürd hiciv insanı Sacha Baron Cohen'in son filmi The Dictator, daha önce Ali G, Borat, Brüno gibi tiplemeleriyle yakalanan istikrarı (!) sürdüren bir komedi. Borat ve Brüno'yu da yönetmiş Larry Charles'ın çektiği film, yine gözünü budaktan sakınmayan bel altı vuruşları ve artık komik olmaktan ziyade gülünç olan espri anlayışıyla edindiği hayran kitlesini yine memnun etmiştir. Finalinde Birleşmiş Milletler delegelerine yaptığı diktatör tanımı dışında (ki zaten o da dünyanın her yeri için geçerli bilinen bir tanımdır) elle tutulur bir yanı olmayan film, soundtrack çalışmasıyla elle tutulup sineye bastırılacak kadar sevimlidir. Aynı zamanda şarkı seçimiyle ve cover mantığıyla bana göre filmin kendisinden bile daha kaliteli ve komiktir.

Tüm Cohen filmlerinde olduğu gibi müzik yönetmenliğini Sacha Baron Cohen'in kardeşi Erron Baron Cohen'in yaptığı albüm, "filmden daha güzel olan soundtrackler" kulübüne gönül ferahlığıyla dahil edebileceğimiz türden bombalarla dolu. İlk olarak coverlarla başlarsak, kardeş Cohen'in batının marş olmuş bazı şarkılarını filmin karakterine ve milliyetine göre yapılmış farklı yorumlarına yer verişine ilk Borat'ta rastlamıştık. Yıllarca Türk şarkısı sandığımız, aslen bir Makedonya halk şarkısı olan Şiki Şiki Baba'nın Kočani Orkestar versiyonunun da yer aldığı Borat albümünde, Romen grup Fanfare Ciocărlia'nın Born To Be Wild nakaratlı bir yorumu vardı ve sanki tadımlık olarak albüme konmuştu. The Dictator'da ise Dr. Dre ve Snoop Dogg'un The Next Episode'u, R.E.M.'in Everybody Hurts'ü, Marvin Gaye'in Let's Get It On'u ve Dolly Parton'ın 9 To 5'ı tanınmamış müzisyenler tarafından Arapça yorumlanmış. Özellikle Everybody Hurts ve Let's Get It On'u duyar duymaz filme göstermem gereken reaksiyonları, gülmemi sağlayacak kas hareketlerini bu şarkılara karşı gösterdiğimi fark ettim.


Filmin karakterine uygun bu matrak denemelerin yanında gerçekten ciddi kozları da var albümün. Mesela Khaled'in 1996 tarihli Sahra albümündeki Wahrane Wahrane ve Souad Massi'nin aynı adlı 2001 albümünden seçilen Raoui bunlardan ikisi. Filmin kalibresine bakarsak gerçekten pahada ağır şarkılar bunlar. Ama en büyük ağırlığı ilk defa bu albümde tanıdığım bir başkası koyuyor. 1933-2001 yılları arasında yaşamış Mısırlı pop ve caz müzisyeni Ali Hassan Kuban... 91, 92 ve 95 yıllarına ait sadece üç albüm yapmış hayatı roman bu kıymetli amcamız, albüme konulan Habibi adlı süper şarkısıyla beni tavladı ve kendini merak ettirdikden sonra kendi kadar kıymetli bu bilgileri edinmemi sağladı. Küçüklüğünden beri müzikle uğraşan Kuban'ın Nil Nehri'ndeki yolcu gemilerinden Kahire Operası'na uzanan kariyeri, akciğer rahatsızlığıyla sekteye uğrasa da, sonrasında Arap pop müziği, Nubian ezgileri ve Amerikan pop cazından çiftleştirdiği müziğiyle, bana göre üç adet tarihi değere sahip albüm yapması 90'lı yılları bulmuş. 2001'de Kahire'de kalp krizinden ölene kadar çalmaya ve söylemeye devam etmiş bu çınarı tanımama dolaylı da olsa bir şekilde Sacha Baron Cohen'in vesile olması 40 yıl düşünsem aklıma gelmeyecek birşey. Buna doğrudan vesile olan Erran Baron Cohen'i de iyi bir müzisyen olduğu kadar sıkı bir müziksever olmasından ötürü çok tuttuğumu belirteyim.

1. Aiwa, Mr. Tibbz & Admiral General Aladeen - The Next Episode
2. Jalal Hamdaoui & Driver - Ila Nzour Nebra
3. Ali Hassan Kuban - Habibi
4. MC Rai - Everybody Hurts
5. Khaled - Wahrane Wahrane
6. Michelle J. Nasser - 9 To 5
7. Jalal Hamdaoui & Cheb Rayan - Goulou L'Mama
8. Erran Baron Cohen - The Song Of Admiral General Sargeant Aladeen (feat. Omar Fadel)
9. Mohamed Amer - Let's Get It On
10. Souad Massi - Raoui
11. Erran Baron Cohen - Money's On The Dresser (feat. Jules Brookes)
12. The Aladeenies - Our Beloved Leader

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder