27 Ağustos 2012 Pazartesi

Los Straitjackets - Jet Set


Nashville'de 1988 yılında gitarist Eddie Angel, baterist Jimmy Lester ve gitarist Danny Amis'ten oluşan enstrümantal surf rock triosu Straitjackets, memleketlerinde verdikleri bir dizi konserin ardından sessiz sakin gündelik işleriyle, ara sıra düğünlere çağrılan müzisyenler gibi katıldıkları konserler arasında gidip gelmişler. Altı yıl sonra bu kez yanlarına basçı Scott Esbeck'i de alarak, isimlerinin başına "Los" getirerek ve kafalarına Meksika güreşçilerinin taktığı maskeleri geçirerek son şekillerini almışlar. İlk albümleri The Utterly Fantastic and Totally Unbelievable Sound Of Los Straitjackets 1995'te çıkmış. Plak anlaşması, yoğun tur programı, çok sıkı sahne performansları, TV şovlar Tom Petty and The Heartbreakers, Link Wray, The Ventures ile müzikal ortaklıklar derken, yaptıkları şekil itibariyle özellikle Meksika'da kült bir figüre dönüşmüşler. On küsür albüm, aralarında Nirvana coverı Smells Like Teen Spirit'in de bulunduğu az sayıda single ve kendilerini bulundukları konuma taşıyan çok sayıda konserle surf rock'ın en baba isimlerinden biri sayılmışlar.

Benim bildiğim Slipknot, Lordi, Daft Punk, GWAR, The Bloody Beetroots, The Mummies, The Locust gibi maske imajı yapmış grupların belki de (bence) en karizmatiği olmaları elbette sahne performansları ve 1995'ten beri yaptıkları müziği hem koruyup, hem de farklılaştırmaya çalışarak sağladıkları istikrardan kaynaklansa gerek. Bir yanıyla ilk albümden bir şarkıyı alıp 2012 tarihli Jet Set'e yerleştirsek, öte yanıyla tam tersini uygulasak bile fark etmeyecek bir istikrar, diğer yanıyla şarkıların caza, country'ye, mariachi'ye, bluegrass'a kayan arayış kaygısı. Hepsi Los Straitjackets külliyatında açık ve seçik anlaşılıyor. Damarı surf rock olan bir grup ne kadar farklı takılabilir ki diye düşünenler olacaktır. Bu şarkılar ilk bakışta penguenler gibidirler. Ama onların arasında da sürüye bağlı olanlar kadar, kurnazı, çakalı, romantiği, uyuşuğu, çalışkanı, akıllısı, delisi yok mudur?


Geçmişine baktığımda bulabildiğim albümleri arasında en fazla uzun isimli debutları yanında, The Velvet Touch of Los Straitjackets (1999), farklı vokallerle düetlerden oluşan Sing Along With Los Straitjackets (2003), Supersonic Guitars in 3-D (2003) ve The Further Adventures of Los Straitjackets (2009) albümlerini beğendim. 2012 tarihli Jet Set ise hala ilk günkü tutkularını yansıtan, bununla birlikte sözünü ettiğim ve artık grubun klasiği haline gelmiş arayışlarının devam ettiğini gösteren 15 şarkılık bir bomba. Nefeslilerin gitara, bas gitarın davula karıştığı tam jeneriklik Crime Scene, şimdiye dek duyduğum en iyi twistlerden biri olan Yeah Yeah Yeah, derinden biryerlerden bana Isaac Hayes soul'unu anımsatan Brooklyn Slide, şık baladlar Low Tide ile Fur Sophia, müthiş gitar oyunları yaptıkları Space Mosquito, bir adama bir buçuk dakikada nasıl gaz verilir sorusunun cevabı Pop Rocks & Coke ve dalgaların üzerine çıkaran diğer şarkılar Jet Set'i yılın albümleri arasına sokmaya yeter.

İlk paragrafta saydığım kadrodan geriye sadece Eddie Angel ve Danny Amis'in kaldığı, şarkıları bazen diğer müzisyenlerle hep birlikte, bazen tek tek yazdıkları Jet Set, Helsinki'de kaydedilmiş. Finlandiyalı Janne Haavisto (gereksiz bilgi!) albümün yapımcılığını üstlenmiş. Hazır oralardayken Irina Björklund isimli bir hanımın Low Tide ve Sardinian Holiday şarkılarına belli belirsiz vokaller yapmasına müsaade etmişler. Onun dışında sahada enstrümanlarıyla konuşmayı seven, en fazla da Meksika'da şahlar gibi karşılanan bir grup Los Straitjackets. Sevecen, babacan, öpecen olduğu kadar, tersinin pis olduğunu da hissettiren onlarca şarkısı var geçmişinde. Zira dalgalar öyle her zaman yakamoz altında iki kişinin birbirlerini götürmek üzere sıktığı yalanlara fon oluşturmayabilir. Bazen adamı öyle bir içine alır ki, bir bakmışsın ayak parmağın burnuna kaçmış. Bilmeden farklı bir surf rock tarifi de yapmış olabilirim bununla.

1. Crime Scene
2. Yeah Yeah Yeah
3. New Siberia
4. Aerostar
5. Brooklyn Slide
6. Jet Set
7. Low Tide
8. Walking Down 3rd Street
9. Bobsleddin'
10. Wrong Way Inn
11. Space Mosquito
12. Sardinian Holiday
13. Mr. Pink
14. Pop Rocks & Coke
15. Fur Sophia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder