21 Ağustos 2012 Salı

The Vaccines - Come Of Age


Justin Young ve Freddie Cowan'ın yanlarına sonradan ayrılacak bir arkadaşlarını da alarak 2009 yazında öylesine kurdukları The Vaccines, 2010 başlarında Árni Hjörvar ve Pete Robertson'ın katılımıyla son şeklini almış flaş indie rock gruplarından. If You Wanna şarkılarının demosunu YouTube'a yükledikten sonra aldıkları olumlu tepkiler üzerine önce ilk konserlerini, sonra da İngiltere turlarını gerçekleştiriyorlar. Londra konseri kapalı gişe yapıyor, sahne performanslarını The Clash ile karşılaştıranlar oluyor. Bazı eleştirmenler onlara yer ile gök arasında yer bulmakta zorlanıyorlar. 1 dakika 24 saniyelik ilk single Wreckin' Bar (Ra Ra Ra) / Blow It Up saygın müzik dergilerince uzaklardan dönmüş bir eski dost gibi karşılanıyor. Tüm bunlar 2010 içinde vuku buluyor. Sıra geliyor bizim de aralarında bulunduğumuz daha geniş kitlelere ulaşabilmek için albüm yapıp dünyaya açılmaya.

Mart 2011'de çıkardıkları What Did You Expect From The Vaccines?, ortamlara saldığı Wreckin' Bar (Ra Ra Ra), Post Break-Up Sex, If You Wanna, All In White, Nørgaard, Wetsuit single'larıyla ününü İngiltere dışına taşırıp yılın en dikkat çekici gruplarından biri haline geliyor. Klas müzik dergisi NME kendilerini pek seviyor, kapak yapıp, geleneksel hale getirdiği turuna dahil ediyor vs. vs. Şahsen indie rock'ın garage rock ile olan münasebetine pozitif bakışım nedeniyle elimden geldiği kadar takip etmeye çalıştığım bu tip gruplar arasında The Vaccines'i ilk sıralara koymayacak olsam da, şu "yılın en dikkat çekici gruplarından biri" hikayesine tamamen katılıyorum. Aslında kabaca bakıldığında onları dikkat çekici kılan nedir tam olarak tarif etmek zor. Kabaca bakmamak gerek. 60'ların rock'n roll geleneklerini, 70'lerin garaj tutkusunu ve 80'lerin post-punk sadeliğini birbirine ekleyip hiç de bu kadar karışık durmayan basit bir formüle sahipler. Onlardan etrafta çok var, hatta onlardan iyi olduğu halde onların yırttığı gibi yırtamamış çok var bile diyebiliriz.


The Vaccines'in sahip olduğu şeytan tüyü, grubun lideri konumundaki vokal/gitar Justin Young'ın bir demecinde saklı aslında. Tam çevirisi olmasa da özetle: "Ben The Vaccines'i rock'n roll formatında bir pop grubu olarak düşündüm. Daha birinci günden itibaren yazmayı ve dinlemeyi sevdiğimiz türden pop şarkıları yapmak istedik" diyor Justin. Klişe de olsa bu gerçekten önemli. Garaj samimiyeti böyle gruplar için farz. Bir rock grubu olarak göründükleri halde pop ruhuna sadık oluşları ve bunu şarkılarına uyarlayışları çok samimi sonuçlar veriyor. Yeni albüm Come Of Age'de her ne kadar reşit oldukları imasında bulunsalar da, iki albümleri arasında birazdan söz edeceğim farklılıklar dışında herhangi bir reşitleşme, olgunlaşma, tamamen rocklaşma veya tamamen poplaşma yok. İyi ki de yok. Zira The Vaccines hiç büyümemesi gereken bir çocuk gibi.

Come Of Age bana göre "bizden ne bekliyorsunuz" demeye getiren ilk albüm yanında birazcık sönük kalıyor. Olmuş bir albüm ama ilk albümün sahip oldukları düşünüldüğünde fazla "olmuş" bir albüm. Bu kadar olmak her zaman iyi değildir. Bir kere ben The Vaccines benzeri rock gruplarından az ama öz ama samimi ama hırçın bir müzik bekliyorum. Bir garaj şarkısı 3 dakikayı aşınca (az sayıdaki istisnalar dışında) hiç çekilmiyor. Hatta 3 dakika bile bazen dişçi koltuğundaki bekleme anlarına denk geliyor. Mesela kapanıştaki 5 dakikalık Lonely World, yeminle 15 dakika gibi geldi bana. All In Vein gibi güzel bir şarkıya 4 dakika fazla geliyor. Biraz The Young Fresh Fellows çalışsalar fena olmazmış. Teenage Icon, Ghost Town, Bad Mood ve I Wish I Was A Girl benim favorilerim oldu. Yine ilk albümdeki gibi buradaki şarkıların yarısı single potansiyeline sahip. Kendine sahip çıkanlarca reklamı iyi yapılmış, kabiliyetli müzisyenlerden kurulu bir grup olarak The Vaccines'in geleceğinin parlak olduğunu öngörmek için müneccimi oynamaya gerek yok. Öte yandan estirdikleri heyecana rağmen bu müziğe ve bu müziğe uydurulan şarkı yazma biçimine sanki yeni icat edilmiş gibi davranmaya da gerek yok.

1. No Hope
2. I Always Knew
3. Teenage Icon
4. All In Vein
5. Ghost Town
6. Aftershave Ocean
7. Weirdo
8. Bad Mood
9. Change of Heart Pt.2
10. I Wish I Was A Girl
11. Lonely World

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder