4 Mayıs 2010 Salı

Cheese People - Cheese People


2003 yılında kurulan dört kişilik Cheese People’ı Rusya’dan çıkan en ilginç grup ilân ediyorum. Kendi kendime ilân edişimin sebebi ise, pop namına TaTu ikilisinden başka Rus grup tanımamış olmamdan geliyor büyük ölçüde. “Ruslardan iyi pop grubu çıkmaz” diyenlere, “arada bir çıkar” demeye getiren Cheese People, Eurovision çağrışımlı sunî bir poptan ziyade canlı enstrumanlar, sample oyunları, minik deneysel girişimler ve bu müziğe çok iyi uyan bazen Olya Chubarova, bazen Anton Zalygin vokali ile rock yatkınlığına sahip bir pop yapıyor. Kimileri buna disco punk da diyor. İş oralara kadar varırsa, bu işin kompetanı olan, yakında burada sözü edilecek başka bir grup var ki ister istemez karşılaştırmalar üşüşüyor zihinlere. Zaten kendilerinden bahsedilirken çeşitli ilginç grup isimleri geçiyor. Etkilendiklerini söyledikleri müzikler arasında Prodigy, Gloria Gaynor, Jamiroquai gibi dereden tepeden pop tazahürlerini görünce insan daha dinlemeden heyecan yapabiliyor.

Fıkır fıkır müziklerinin gölgesinde serinleyen absürd şarkı sözleri, Yeni Dünya’daki akranlarına özenir gibi görünse de, zaten bu peynir milleti böyledir. Sözlerin içeriği yerine, onların melodik yapılanmaya bulundukları fonetik katkılar daha ön plandadır çoğu zaman. 2006 yılında Psycho Squirrel adlı ilk albümlerini yayınlamışlar. Fakat kendi isimlerini taşıyan ikinci albüm, aslında ilk albümde de yer alan bazı şarkıların yanına Wake Up, I Hate This Sound parçalarının ve Ua-A-A! remixinin (o da ayrı bir güzel!) eklendiği bir yeniden görücüye çıkarma hadisesi. Indie camiada biraz daha tanınmak adına yapılan popüler ticari hamlelerden biri yani. Gerçi buna da pek gerek olmadığı söyleniyor. Kendi memleketinde oldukça popüler olan grup, dışarı açılma konusunda pek sıkıntı yaşamamış. Deli dolu şarkılarındaki şeytan tüyü, buna benzer karışımlara meraklı dinleyicileri kolayca etkisi altına alacaktır.

Albümün en iyilerinden biri olarak gördüğüm Stroitel ile kapılarını açan bu hoş albüm, devamındaki Ua-A-A! ve disco punk tabirini gururla taşıyan Catch U ile ise dans ettirme kabiliyetini gösteriyor. Beastie Boys’un hip hoplarına benzeyen Boombasters ve sağlam birilerinin trip hoplarına benzeyen Tibet+6++ albümün nefis salatasına peynir dilimliyorlar. Sözünü ettiğim en iyilerinden biri olan Down & Down’ın ilginç akustik havası, Olya ve Anton’un insanı geren vokalleriyle çok çok güzel olmuş. Eats Your Popcorn ve I Hate This Sound sayesinde disco funk enerjilerini de kanıtladıktan sonra müzik yolunu buluyor, kulaklara peynir ziyafeti çekiyor adeta. Bu yüzden her peynir severe gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz. Özellikle kendilerini tek bir peynir çeşidiyle sınırlamayıp, hepsinden azar azar tatmayı sevenlere.

1. Stroitel
2. Ua-A-A!
3. Catch U
4. Boombaster
5. Moon
6. Wake Up
7. O-Djaz
8. Tibet+6++
9. Down & Down
10. Open Your Eyes
11. Eats Your Popcorn
12. I Hate This Sound
13. Ua-A-A! (Yow-Row from Gari Remix)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder