26 Şubat 2020 Çarşamba

The Soft City - The Soft City


Bir gece vakti yakaladı beni The Soft City... Dinlemeye başladığım ilk şarkı 15 Years'dan hemen sonra bu grubu seveceğimi anladım. Nitekim albüm sona erdiğinde de yanılmadım. Pozitif anlamda sürpriz yapan albümler kadar, The Soft City gibi sürpriz yapmayan albümleri de seviyorum. Daha ilk şarkıda kıskıvrak yakalayan, devamında da hiç ücra yerlere sapmayıp başladığı gibi hoş şekilde biten albümler bunlar. Tipik bir "kendi adını taşıyan ilk albüm" olan The Soft City de tam böyleydi. Beş kişiden kurulu New Yorklu grup, sevimli, sıcak, samimi sıfatlarının sıralanabileceği indie pop şarkılarıyla bir gece vaktine anlamlar yükledi. Bir günün bitiminden diğerinin başlangıcına geçişin huzurlu hüznünü yaşattı.

60'lı yılların naifliğinden ve coşkusundan etkiler taşıyan 10 şarkılık albüm, bir gece vakti dinlendiği vakit adamı hallaç pamuğu gibi fırlatan ambient, electronica, shoegaze, dream pop veya akustik folk albümlerine benzemiyor. Ama bu, onun geceyle aranızı yapma gücü olmadığı anlamına da gelmiyor. Zaten bir gece vakti baştan sona sıkılmadan dinleyebildiğiniz her albüm güzeldir, özeldir. Günün yorgunluğu, sabır, uyku hiçbiri sökmez. Dinlerken o huzur dünyasının loş sahnesinde tempolu şarkılarını çalıp söylerken hayal edebilirsiniz kendilerini. İlk önce Phil Sutton'ın solo projesi olarak başlayan, ama daha sonra Comet Gain, Kicker, Ladybug Transistor, A Boy Named Thor, Crystal Stilts adlı grupların eski elemanlarından karma bir "indiepop supergroup"a dönüşen The Soft City, tempolu ve mutlu şarkılarının ardına gizlediği melankolisi ile büyüleme potansiyeline sahip. Önceleri Sutton'ın vokaliyle yola koyulsalar da, sonradan gruba alınan Dora Lubin'in ince perde sesinin kattığı şirinlik ve dokunaklılıkla karakterlerini bulmuşlar sanki.

Hiç öyle başyapıt, muhteşem, olağanüstü kâbilinden bir albüm sayılmaz. Ama favorilerim Cold Hearts, Young and Dumb, We Are All The Same, The Soft City, Falling Star ile bir gece vakti bana o an ne dinlemeye ihtiyacım olduğunu söyleme becerisi gösterdiği için çok sevdim. Kafamda çok hoş fotoğraflar çektim onları dinlerken. Bir gece vakti insanın daha fazlasında da gözü olmaz zaten.

1. 15 Years
2. Cold Hearts
3. We Are All the Same
4. Young and Dumb
5. Capital Soul
6. The Soft City
7. How Long?
8. Falling Star
9. Cracked Mirror
10. One Last Look

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder