4 Temmuz 2010 Pazar

Crazy Heart (OST)


Bezgin Bekir'e dönmüş eskilerin flaş country şarkıcısı Bad Blake, hayatındaki türlü sorunlara rağmen tek başına da olsa ülkeyi turlarken filmin jeneriğinde de Hold On You çalmaktadır. Zaten tüm hayatı boyunca bir "rolling stone"dur. Gittiği kasabalarda onu tanıyan, hayran olan, ondan ilham almış, onunla yatmak isteyen, şov koltuklarını dolduran insanlar vardır. Buna rağmen yine de eskisi gibi değildir Blake. Yaşını başını almış, alkolle fazla sıkı fıkı olmuş, meydanı da Tommy Sweet gibi yeni nesil country starlara kaptırmıştır. Ve genç gazeteci Jean ile duygusal yakınlık başlayınca Blake'in deli gönlü, tüm ömrünün sevaplarını günahlarını masaya yatırmanın vaktinin geldiğini anlar. İşte Crazy Heart, böylesine gösterişsiz bir country dram. Bad Blake de bir zamanların gösterişlisi, şimdilerde ise düşmüş sayılan bir country adam. Düşmediğini, sadece tökezlediğini kanıtlayabilmesi için yapması gerekeni yapmalıdır: Şarkı yazmak!

Thomas Cobb romanından Scott Cooper'ın uyarlayıp yönettiği Crazy Heart, müziklerini de blues country camiasında yaşayan efsane haline gelmiş T-Bone Burnett'in ellerine bırakmış. Çoğunluğu Jeff Bridges'ın bizzat seslendirdiği şarkılardan ve eski country standartlarından oluşan albüm, pek tabiî ki filmi gördükten sonra çok daha anlamlı gelebilecek ılık country blues besteleriyle dolu. Tipinden sesine kadar bir country yıldızı olarak doğdum diye bağıran Bridges'ın sesinden dinlediğimiz Hold On You, Somebody Else, I Don't Know (ki albümde bu şarkının bir de Ryan Bingham yorumu mevcut) ve Tommy Sweet'i canlandıran Colin Farrell ile düet yaptıkları Fallin' & Flyin', tekrar edersek değeri filmden sonra çok daha iyi anlaşılacak şarkılar. Bunlara ilaveten Allahın Dublinlisini Amerikalı bir country müzisyeni olarak bize hiç yabancılaştırmayan Farrell'in seslendirdiği Gone, Gone, Gone ile The Louvin Brothers, Lightnin' Hopkins, Waylon Jennings şarkıları da albüme renk ve zevk katıyorlar.

Kapanış da haliyle şânına yakışır biçimde yapılıyor. Burnett ve Bingham'a En İyi Şarkı Oscar'ını kazandıran The Weary Kind, müziğiyle pek fazla olmasa da, Bad Blake'in hayatını özetleyen, bu sayede filmin de ruhuna cuk oturan sözleriyle iyi bir şarkı. Zaten Oscar almasının en önemli sebebi de bu. Aslında Hold On You da ondan hiç geri kalmayan, hatta müzik olarak daha fazla hoşuma giden bir şarkı. Yine de aynı sene aday olan The Princess and The Frog şarkıları gibi her yıl bir animasyona tema olmuş bayık şarkılara bin defa tercih edilir böyleleri. Hele nezih bir country bar ortamında atılmış 2-3 tekten sonra Hold On You ve I Don't Know'a ne güzel karaoke yapılır.

1. Jeff Bridges - Hold On You
2. Buck Owens - Hello Trouble
3. The Louvin Brothers - My Baby's Gone
4. Jeff Bridges - Somebody Else
5. Ryan Bingham - I Don't Know
6. Jeff Bridges - Fallin' & Flyin'
7. Jeff Bridges - I Don't Know
8. Lightnin' Hopkins - Once a Gambler
9. Waylon Jennings - Are You Sure Hank Done It This Way
10. Jeff Bridges/Colin Farrell - Fallin' & Flyin'
11. Colin Farrell - Gone, Gone, Gone
12. Townes Van Zandt - If I Needed You
13. Sam Phillips - Reflecting Light
14. Robert Duvall - Live Forever
15. Jeff Bridges - Brand New Angel
16. Ryan Bingham - The Weary Kind (Theme From Crazy Heart)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder