9 Aralık 2012 Pazar

Hogjaw - Ironwood


Arizona'nın bağrında (ki oralar genelde çöl oluyor) 2006'da kurulan harika southern rock grubu Hogjaw ile son albümleri Sons Of The Western Skies vasıtasıyla tanışmış bulunuyorum. Elemanlar Jonboat Jones (vokal, gitar), Craig Self (gitar), Elvis DD (bas), Jason "Killer" Kowalski (davul) ve hepsi liseden arkadaşlar. Lisede dersleri nasıldı bilinmez ama bu işin okulu olsa her biri kendi branşında öğretim görevlisi olarak genç dimağların ufuklarını genişletirlerdi muhtemelen. İçinde bulunduğumuz yılın en iyi albümlerinden biri olan Sons Of The Western Skies'ı bitirir bitirmez "kesin bu adamların geçmişi de vardır" dedim ve orada Devil In The Details (2008) ve Ironwood (2010) adında iki enfes albüm daha buldum ki bilen bilir, böyle buluşlar adamı çocuk gibi sevindirir. Sert ahşaptan yapılma hammaddesini her stoner severin test etmesi gereken müziklerinin özü sadece ve sadece rock! Ama Arizona'nın tozu çamuru da hesaba katılırsa country ve blues'dan beslenen bir sertlikten söz etmek icap eder ki, Hogjaw bu beslenmeyi stoner / southern kalıplara büyük bir ustalıkla adapte eden bir grup.

Üst üste koyup dinlediğim üç Hogjaw albümünü başlarda birbirlerinden ayıramaz gibi görünsem de, kısa bir süre sonra ikinci albümleri Ironwood'un bende daha fazla iz bıraktığını fark ettim. Nedenini tam olarak bilmiyorum. Belki alternatife her zaman tercih ettiğim gelenekselliği Ironwood'da biraz daha fazla hissettiğim için olabilir. Gerçi üç albümü de henüz icat edilmemiş öylesi bir desibelle ölçmüşlüğüm yok ama Ironwood şarkılarının yoğunluğu, zaten yeterince yoğun olan diğer iki albümün azıcık önüne geçmiştir o kadar. Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band gibi gelenekleri yalayıp yutmuş olmaları bir yana, o geleneklere nevi gruba münhasır ufak ayarlar çekmesini de biliyorlar. Bu işin uzmanı değilim elbet ama geçmişin anlı şanlı southern rock tarihi ile henüz 2006'da kurulmuş bir grup arasındaki bu tip ufak ayar farklılıklarını algılamak için uzman olmaya değil, sadece kuru kalabalıktan ayıklanmış gerekli grupları ve onların albümlerini dinlemeye ihtiyaç var.


Rollin Thunder sayesinde ismiyle müsemma bir açılış yapan albüm, klasik bir stoner blues açılışı yapıyor görünse de, ortalarda yaptığı ince jamming ayarlarla nasıl nitelikli bir grup olduğunun ipuçlarını veriyor. Kafasına eserse ritimde ve gitar soloda hız limitini aşabileceğini, fakat bunu sırf poz olsun diye yapacak karakterde olmadığını da sözlerine ekliyor. Arkasından gelen Blacktop, kısa gitar girişiyle tekrar tozu dumana katacak diye bekletirken birden slide gitarın kolumuza girişiyle daha ılıman bir Arizona iklimine sokuyor bizi. Three Fifty Seven ile ekmek arası nefis bir funky blues sandviçi yapıp önümüze koyuyor. County Line ile de kaya gibi sağlam bir country coşkusunu atmosfere yayıyor. Flathead düpedüz bir progressive country. Walkin ilk görüşte beni avucuna alan, direk teslim olduğum safkan bir rock şarkısı. Finaldeki Hornswogglin, ter içinde sarhoş hale gelmiş bir bar sakinliği içinde karizmasını ortaya koyuyor. Albüm öyle kolay bitmiyor. Sürükleyici olmadığı manasında değil. Her şarkı kendini sindirtmeye uğraşıyor adeta. Bunu başarıyorlar da.

Sokakta yanyana dizilmiş şekilde üstünüze doğru gelirken gördüğünüzde kaldırım değiştirmek için dokuz takla atmanız muhtemel bu dört güneyli insan irisinin, kalıbının hakkını veren müzikleri içindeki ağır abi şefkati ve karizması tüm önyargıları yıkıyor. O yapılı adamlar, oturup sabaha kadar içilecek, çalıp söylenecek kıvamda bir arkayargı yaratıyorlar ki, onları sahnede izlemek, beraber fotoğraf çektirmek ya da barda beraber viskinin gözüne vurmak isteği uyandırıyorlar. Jonboat Jones'un tok vokali bu duyguyu yaratan en önemli etkenlerden birisi. Tabii bu etken, sert perdeden esen, ama o sertliği kıyak bir kır dokunaklılığı ile bütünleştiren Hogjaw müziğinin ayrılmaz bir parçası şeklinde tezahür ediyor. Belki adamın üstüne üstüne geliyor ama olay çıkarmak için değil, koluna girip en yakın bara götürerek ısmarlayacağı sert bir viski eşliğinde iki lafın belini kırmak için.

1. Rollin Thunder
2. Blacktop
3. Three Fifty Seven
4. Ol' Slippery Willie
5. County Line
6. Ain't Ever Gonna Win
7. Two Guns
8. Walkin
9. Flathead
10. Hornswogglin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder