23 Mart 2014 Pazar

Soul Men (OST)


70'lerin başlarında ortalığı kasıp kavuran soul grubu Marcus Hooks & The Real Deal, sokak köşelerinden dev konser salonlarına uzayan kariyerleri boyunca 6 milyon plak satmış, yenilere ilham vermiş bir grup. Marcus Hooks (John Legend) 1977'de ayrılıp solo takılmaya karar verir ve şöhretine şöhret katar. Hooks bir müzik efsanesi olurken geri kalan grup üyeleri Floyd Henderson (Bernie Mac) ve Louis Hinds (Samuel L. Jackson) beraber Walking In The Park adında bir şarkı yaptıktan sonra sektörde tutunamayıp hayatlarına farklı biçimde yön verirler. Marcus bir konserde kalp krizinden ölünce onun anısına Apollo Tiyatrosu'nda büyük bir tribute konser vermek isteyen VH1, 20 yıldır görüşmeyen Floyd ve Louis'i sahnede biraraya getirmek için davet ederler. New York'a doğru yola koyulan ikili, çeşitli maceralardan geçtikten sonra zamanında ikisiyle de birlikte olan şarkıcı Odetta'nın kızı Cleo'yu da yanlarına alırlar. Cleo'nun Floyd ve Louis'den birinin kızı olması işi daha da ilginç kılar.

2008 yapımı Soul Men, fazla ses getirmemiş bir komedi. Uzun zaman önce izlediğim, geçenlerde TV'de tekrar rastladığım filmin, zaten arşivimde olan müzik albümü hakkında birşeyler gevelemek istedim. Bu iddiasız filmi önemli kılan sadece müzikleri değil. 9 Ağustos 2008'de ölen Bernie Mac ve 10 Ağustos 2008'de ölen soul efsanesi Isaac Hayes'i aynı filmde son kez buluşturan Soul Men, Mac ve Jackson oynamasa, teması müzik olmasa ve içinde güzel müzikal anlar barındırmasa pek dönüp bakılacak bir konuya sahip değil. Ama olanlar yetiyor, eski Türk komedi filmleri gibi ne zaman rastlasam izlemek istiyorum. Albümdeki şarkıları filmin sahneleriyle birlikte dinlemek daha bir keyif veriyor.


Soul ağırlıklı bir soundtrack olarak "daha iyilerini de dinlemiştim" dedirtse de, manevi değeri çok daha fazla olduğundan bu cover ve orijinal soul şarkılarından derlenmiş albümün tadını çıkarmaya çalışmak iyi geliyor. Filmin kurmaca grubu Marcus Hooks & The Real Deal günlerinden kalma I'm Your Puppet, Floyd ve Louis'in yol üstünde uğradıkları bir redneck kulüpte seslendirdikleri Boogie Ain't Nuttin' (But Gettin' Down), Cleo rolündeki Sharon Leal'in piyano eşliğinde söylediği Comfort Me, The Sugarman 3'den You Don't Know What You Mean (To A Lover Like Me), Eddie Floyd'dan I've Never Found A Girl (To Love Me Like You Do) şarkıları yanında Floyd, Louis ve Cleo arabayla Memphis'e girerken çalan Memphis Train ve Isaac Hayes'in davetlisi olarak sahne aldıkları House Of Soul kulübünde seslendirdikleri Do Your Thing'in 14 dakikalık versiyonu albümü zenginleştiren şarkılar. Tabii olmazsa olmaz Isaac Baba'dan bir numune olarak Never Can Say Goodbye da unutulmamış.

Ama albüme konması gereken öyle bir olmazsa olmaz vardı ki, olmaması çok ayıp olmuş. Finalde Floyd, Louis ve Cleo'nun Apollo'da harika bir sahne performansıyla seslendirdikleri ve The Real Deal'ın eski şarkısı olarak film için anlam içeren, aynı zamanda filmdeki en iyi şarkı olan Walk In The Park'ın albümde yer almayışının izahı yok bana göre. "Yer bulamamışlardır" diyen olursa ıslak odunla girişirim. Albümde Walk In The Park da olsun diye gözden çıkılacak 3-4 şarkıyı hemen sayarım. Ama bırak öyle kalsın diye düşünülse bile, karizmatik Do Your Thing'in 14 dakikalığı yerine filmdeki hali konsa, olmadı çok sevdiğim, ama The First Edition klasiği Just Dropped In'i (bkz. The Big Lebowski) ziyan ettiğini düşündüğüm Sharon Jones & The Dap Kings'in yerine bile konsa olurdu. Yine de şarkının tadı asıl filmdeki haliyle çıkıyor diyerek ortalığı yatıştırmaya çalışalım. Soul seven her insan evladına da hem filmi, hem de müziklerini tavsiye edelim.

1. Anthony Hamilton & The Bo-Keys - Soul Music
2. John Legend, Samuel L. Jackson & Bernie Mac - I'm Your Puppet
3. Chris Pierce & Leela James - Private Number
4. Meshell N'degeocello - Water
5. Isaac Hayes - Never Can Say Goodbye (Soul Men Redux)
6. Samuel L. Jackson & Bernie Mac - Boogie Ain't Nuttin' (But Gettin' Down)
7. Sharon Jones & The Dap Kings - Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)
8. Ryan Shaw - Memphis Train
9. Sharon Leal - Comfort Me
10. The Sugarman 3 (feat. Lee Fields) - You Don't Know What You Mean (To A Lover Like Me)
11. Eddie Floyd - I've Never Found A Girl (To Love Me Like You Do)
12. Samuel L. Jackson, Bernie Mac & Sharon Leal - Do Your Thing

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder