24 Mayıs 2014 Cumartesi

Caught A Ghost - Human Nature


Şarkıcı, besteci, yapımcı Jesse Nolan projesi olan Caught A Ghost, soul, R&B, pop, hip-hop, rock ve elektronik altyapılarla harmanlanmış, son tahlilde elektronik soul olarak özetlenebilecek müziğiyle fırtınalar estirmese de, şık bir duruş sergileyen nitelikte. Davulda Stephen Edelstein, vokal ve perküsyonda Tessa Thompson katkılı bu oluşum, Şubat 2013'te çıkan ve bu albümde de yer alan 5 parçalık Nightworks EP'siyle ve videolarıyla zaten bir süredir ortalardaymış. Tüm bunların farkına varmam, 1 Nisan 2014 çıkışlı ilk albüm Human Nature sayesinde oldu. Nolan'ın öyle çok nağmeli olmasa da blue eyed soul sınıfına dahil edilebilecek sesi, esasen şarkıların güzelliğiyle kendini tanımlayan, ne manasızca öne fırlayan, ne de geri planda kalan dengeli bir tarz benimsemekte. Altına girdiği pop soul türünü kaliteli şarkılarla taçlandırmayı bilmesi, şarkıcı, besteci, yapımcı kimliklerini idareli kullanmasıyla gerçekleşmiş görünüyor.

Albümü hiçbir bilgi edinmeden dinleyen biri, açılış şarkısı No Sugar In My Coffee dönmeye başladığı andan birkaç saniye sonra "aa Tricky yeni albüm mü yapmış" duygusu yaşayabilirler. İki cümlede bir "soul" kelimesi kullandığımız bir albümün direk trip hop bir besteyle (hem de çok iyi bir trip hop besteyle) açılış yapması Caught A Ghost vizyonunu yansıtan sadece tek bir kanal. Hemen peşinden gelen Sleeping At Night, tempolu bir soul'n roll şıklığıyla olası bir yanlış anlamayı engelliyor. Çünkü Human Nature özünde soul bulunan bir albüm. Albümün isim şarkısı ise bu soul duygusunun dozuna biraz daha kaliteli mainstream pop karıştırarak yoluna devam ediyor. Time Go da bu gidişata engel olmuyor. Arada Can't Let Go gibi karizmatik sentezler albümü tek bir noktaya hapsetmeden çıtasını yükseltiyor. Hepsi iyi güzel ama Nolan'ın 70'ler soul, R&B ve rock'n roll karışımı ölümsüz bir ruhu yad ettiği Sleeping At Night, Connected, uuu, Get Louder gibi anlar, gerek nostaljik atmosferleri, gerekse aynı atmosferlerin ertesi gün kulağa modern çalınışındaki zamansızlık hissi yüzünden bir başka güzel sanki.

"Caught A Ghost" ifadesi, Nolan'ın dediğine göre başarılı bir sahne performansının ardından kullanılırmış. Bu projeyi bir başarı öznesi olarak ele aldığımızda adının hakkını teslim ettiğini söyleyebileceğimiz gibi, Jesse Nolan için ise modern araç gereçlerle geçmişten aşina olunan sevimli bir hayaleti yakalayabilmemizi sağlayan bir hayalet avcısı diyebiliriz. Human Nature da, büyük laflar etmekten kaçınarak büyüyen onlarca albümden biri. Nolan'ın bu yakaladıklarını içine koyduğu bir hediye paketi. Nakaratlarla, nefeslilerle, küçük detaylarla süslenip zenginleştirilmiş daha nice hediyelerle günü geceyi renklendiren böyle albümler, her daim "soul"un siyahını, "ruh"un beyazlığıyla derleyip toparlayıp önümüze koysunlar isteriz.

1. No Sugar in My Coffee
2. Sleeping at Night
3. Human Nature
4. Time Go
5. uuu
6. Can't Let Go
7. Hold Out
8. Connected
9. Somehow
10. Nothing for You Here
11. Better
12. Get Louder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder