10 Haziran 2014 Salı

L.P. - Forever For Now


New York doğumlu Laura Pergolizzi ya da kendine taktığı adıyla L.P., 1996'da liseden mezun olduktan sonra sesi ve müziğiyle Cracker grubunun lideri David Lowery'nin dikkatini çekmiş ve Cracker'ın 1998'de çıkardığı Gentlemen's Blues albümünden bir şarkıya konuk olmuş. Lowery bununla da kalmayıp L.P.'nin 2001 tarihli debut albümü Heart-Shaped Scar'ın yapımcılığını üstlenmiş. Üç yıl sonra ikinci albüm Suburban Sprawl & Alcohol çıkmış. Bu iki albüm yeri göğü inletecek kadar üstün niteliklere sahip olmasalar da L.P.'nin şarkı yazma yeteneğini, en önemlisi de olağanüstü sesini geniş kitlelere tanıtmış. Kendisini 2014 tarihli Forever For Now ile tanımış olmak hayli gecikmeli bu yüzden. Zira son iki albüm arasında tam 10 sene var. Peki bu kadar yetenekli bir kadın bu 10 sene zarfında müzik şeytan işidir deyip manastıra mı kapanmış?

Neyse ki L.P. kendine yazık etmeyip konserler ve etkinliklerle kondisyonunu kaybetmemiş. Billy Mann ile yazdığı Love Will Keep You Up All Night adlı şarkı 2007'de Backstreet Boys'un bir albümünde seslendirilince ismi yavaştan yeraltından çıkmaya başlamış. Sonrasında şarkıcı kimliğini bir süre askıya alıp şarkı yazarı olarak yığılan siparişlere cevap vermeye başlamış. Aralarında Cher, Rihanna, Leona Lewis, Rita Ora, Christina Aguilera gibi süslü isimlerin yanında, daha süssüz olarak The Veronicas, Joe Walsh, Erik Hassle diye uzayıp giden listedeki müzisyenlere şarkılar yazmış. Hani bu tip bir kariyer bazıları için çok şey ifade eder ama şahsen sırf ışıltılı şöhretlere şarkı yazdı diye bakmazdım kendisine. Zaten bu bilgileri de Forever For Now'daki bazı pop rock zenginlikleri tattıktan sonra edindim. Sonra dönüp baktığım ilk iki albümü de pek beğenmedim açıkçası.


Forever For Now da öyle ezber bozan bir albüm değil. Adı üstünde, "pop rock". Ama diğerlerine göre daha kendini bilen, kendi çeperinde olgun, radyolara ve kulaklara daha kalıcı etkiler bırakacak şarkılara sahip. İlk single Night Like This bu tanımın yıldızlarından biri. Şahsi favorilerimden biri olan bu parçayla birlikte Savannah ve Salvation ile bir Top 3 yaparım. Nakaratlar ve pop rock'ın gereği olan mainstream sürükleyicilik L.P.'nin neden müzik sektörünce tercih edilen bir şarkı yazarı olduğunun kanıtı sanki. Kuralları ve onlarla nasıl oynayacağını bilen bir kurnazlık yanında, özellikle Savannah da yoğun şekilde hissedilen tutku dolu teslimiyet duygusu da hasıl oluyor. Yine de tutkuyu, teslimiyeti şarkılar kadar, belki onlardan bir adım önde gelecek şekilde L.P.'nin sapına kadar dişi sesinde hissediyoruz. "Bir kadından dişi ses beklemek de neymiş" şeklindeki kinayeli homurtulara açıklık getirelim.

Laura Pergolizzi, görüntü ve ses tezatlığının en sağlam örneklerinden biri. Onu hiç görmeden dinleyen bir insan evladı, fantezisinin boyutlarına göre gözünde rahatlıkla bir Duffy, bir Lykke Li, bir Jessie J, hatta bir Christina Aguilera canlandırabilir. Oysa o, Adam Sandler'ın The Wedding Singer'daki haliyle oyuncu Jesse Eisenberg'in balkonda kurutulmuş halinin karışımı gibi bir kadın. Fakat en azından bir lezbiyen olarak hemcinsi k.d. lang gibi erkeksi görünümünü crooner ayaklarıyla yapaylaştırmayıp, sesinin tüm dişiliğini olduğu gibi şarkılarına akıtıyor. Böylece gerçek anlamda çift cinsiyetli bir orijinallik sağlıyor. Bu albümde de işi sadece Top 3'e bırakmayıp Tokyo Sunrise, Levitator, Heavenly Light şeklinde listenin altına ilaveler yapıyor. Bazı şarkılar dozu fazla kaçırıp pop rock'ın kekremsi tadıyla yavanlaşsalar da, 12 şarkının yarısı bile albümü beğenmek için yeterli bana göre. Pop dünyasının çıtırlarına ve kokoşlarına şarkı yazayım derken o güzel sesi ve şarkılarını ihmal etmemesi ve arayı çok açmaması dileğiyle tez zamanda yine bekleriz.

1. Heavenly Light
2. Night Like This
3. One Last Mistake
4. Tokyo Sunrise
5. Salvation
6. Your Town
7. Free to Love
8. Levitator
9. Someday
10. Savannah
11. Into the Wild
12. Forever for Now

2 yorum: