21 Eylül 2015 Pazartesi

Ryan Adams - 1989


Geçen sene "15. Ryan Adams albümünde görüşmek üzere" demiştik. Geçen sene oldu ve 15. albüm 1989 birdenbire ortaya çıkıverdi. Yaşadığım tuhaflığı en başından anlatayım. Albümü malum ortamların birinde görür görmez doğruluğunu teyit etmek için güvenilir bir veritabanı buldum. Şayet bir konser albümü veya best of ise bir kenarda tutup, boş vaktimde dinleyecektim. Ama zamanı gelmişti ve bu yeni bir Ryan Adams stüdyo albümüydü. Hiç şarkı isimlerine falan bakmadan döndürmeye başladığım albüm, açılış parçası Welcome To New York ile keyifli bir Adams albümüne başladığımız haberini verir nitelikteydi. İkinci şarkı Blank Space'e geldiğim vakit fena halde tanıdık gelen şarkının nakaratında uyandım. Evet, şarkı Taylor Swift'in Blank Space şarkısının coverıydı. Çok da iyi olmuştu. Cover çalmayı seven, hatta bir önceki albümünde de 1-2 tane görmeyi umduğum (ama göremediğim) Adams, kimden, hangi şarkıyı coverlayacağı asla kestirilemeyen bir insan. Blank Space çalmaya devam ederken gözüm playliste takıldı ve orada Shake It Off ve Bad Blood isimlerini de görünce "yok artık" dedim.

Birkaç saniye süren "yok artık" halinden sonra hemen Taylor Swift'in diskografisini buldum ve kendisinin geçen sene bu zamanlar 1989 isimli bir albüm çıkardığını gördüm. Şarkı isimlerini karşılaştırınca gördüm ki, Ryan Adams bu albümdeki tüm Swift şarkılarını sırasını dahi bozmadan yeniden yorumlayıp 15. albüm olarak önümüze koymuş. Gerçi sonradan yaptığım araştırmaya göre kendisi Instagram üzerinden bu albümün duyurusunu Ağustos 2015'te yapmış. Ama Insagram kullanıcısı olmadığım için haberim de olmadı. Evet, Taylor Swift'in son albümünü dinlemeyen, Instagram kullanmayan biri olarak, belgesel, Borges, caz üçgeninden fırsat buldukça böyle şeyler yapıyorum işte! Tabii mağarada veya gözden uzak esrarengiz bir konakta yaşamıyoruz. Taylor Swift'in Blank Space, Shake It Off ve Bad Blood şarkıları Allah'ın günü müzik kanallarında, radyolarda dönüp duruyordu. Bu üç şarkı beni bir Taylor Swift hayranı yapmasa da hiç fena sayılmazdı. Ama o kadar. Bedava da olsa bir Swift albümü dinlememi gerektirecek bir durum yoktu ortada. Ne var ki Ryan Adams bu cover albüm vesilesiyle o durumu da yarattı.


Bunu yapmam için şah damarıma ustura dayamadı elbet. Adams'ın saygı duyduğum müzisyen kimliği, "vardır bir hikmeti" diyerek bana son Taylor Swift albümü 1989'u da dinletti. Şöyle ki, müzikçalara iki albümü de arka arkaya yükleyip liste sırasını da bir Adams, bir Swift yorumu şeklinde ayarladım. Böylece Adams hangi şarkıyı nasıl coverlamış, orjinali mi yoksa coverı mı daha iyi olmuş şeklinde gereksiz bir gayret içinde buldum kendimi. Sonuçlar değişkenlik gösterdi. Öncelikle bildiğim üç şarkıyı karşılaştırdım. Blank Space hoş bir pop şarkısı malumunuz. Ryan Adams bu şarkıyı gayet naif bir akustik balada çevirmiş ki, farklı bir kulvarda hoş bir folk şarkısı haline getirmiş. Aynı şekilde, yerinde duramayan Shake It Off da Adams'ın ellerinde hüzünlü ve gizemli bir country folk şarkısına dönüşmüş. Bana kıyısından köşesinden Bruce Springsteen'in I'm On Fire'ını anımsattı. Bad Blood ise Taylor Swift'in albümündeki en iyi şarkılardan biri. Ellen Pompeo, Jessica Alba, Ellie Goulding, Selena Gomez, Hailee Steinfeld, Lena Dunham, Mariska Hargitay, Cindy Crawford gibi konuk oyunculardan oluşan klibi bir müddet ortalığı epey ısıtmıştı. Adams'ın en başarılı bulduğum coverı da bu şarkıya ait. Fıstık gibi nakaratından olsa gerek, bu şarkıdan pek kötü bir cover çıkmaz gibi geliyor insana.

Bu şarkıların dışında kalanlar tam bir muamma. Bu yüzden önce orjinalinden, hemen ardından Adams'tan dinlemek daha iyi olur dedim. Hem orijinali, hem de Adams yorumu farklı lezzetler taşıyan All You Had To Do Was Stay, Welcome To New York, Out Of The Woods şarkıları her iki albümün de iyi şarkıları arasında sayılabilir. Ama mesela bayık Swift şarkısı Wildest Dreams'in orta tempolu pop rock biçimine girmiş Adams yorumu eşitliği bozar gibi oluyor. Bu kez How You Get The Girl'ün dinamik Swift versiyonu Adams tarafından bayık hale getirilince tekrar eşitlik sağlanıyor. Bunun dışında kalan "orijinali ne ki, coverı ne olsun" dedirten 3-4 şarkı Adams tarafından çok daha iyi biçimde yeniden elden geçirilebilirdi sanki. Genel olarak Taylor Swift'in MTV zıpırlığıyla oluşturulan albüm vizyonu, Adams'ın kişisel, içe dönük ve efkarlı folk rock tarzıyla karşılık bulmuş. İlk duyduğu andan itibaren bu cover albüm için Twitter'da heyecan yapan Swift, kendi coverlarından oluşan bir albümü henüz 26 yaşında duyma şansına erişmiş bir şarkıcı olarak albümü "gerçeküstü" ve "rüyamsı" gibi ayarsız yorumlarla övmüş. Tabii bütünüyle öyle olmasa bile Adams'tan beklenen şık bir remake sürprizi olmuş demek daha ayarlı bir yaklaşım olur.

1. Welcome to New York
2. Blank Space
3. Style
4. Out of the Woods
5. All You Had to Do Was Stay
6. Shake It Off
7. I Wish You Would
8. Bad Blood
9. Wildest Dreams
10. How You Get the Girl
11. This Love
12. I Know Places
13. Clean

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder