6 Eylül 2018 Perşembe

Leah James - While She Sleeps


 Bazı albümler vardır, farklı kesitler sunarak, kendini başkalarının yerine koyarak veya hayal ettiklerini gerçekleştirmiş gibi yaparak geniş bir alan içinde kendini ifade etmeye çalışır. Bazı albümler de, hayatın belli (ve büyük oranda önemli) bir kesitini ele alarak konsepte uygun bir bütünlük bünyesinde kalmayı tercih eder. Bu "bazı albümler" diye başlayan cümleler hiç bitmez. İşte hayatından belli bir kesit üzerine albüm yapmayı bir mecburiyet olarak görmüş olan Leah James, debut albümü While She Sleeps ile folk müziğe resmen soluk aldıran şarkılar söylemiş. Buradaki mecburiyet hali, tamamen ilhamın gelmesi ve bir şekilde o ilhamın müzik olarak dışa vurulma zorunluluğu olarak düşünülmeli. Kişiyi nerede, ne zaman yakalayacağı belli olmayan ilham dostumuzun bu ziyaretlerini farklı sanat kollarında çok iyi değerlendirenler olduğu gibi, onunla ne yapacağını bilemeyip içine atan, en kötüsü de onu allayıp pullamak suretiyle kendini ziyaret ettiği o saf halinden uzaklaştırıp paraya, şöhrete, ilgiye çevirmeye çalışanlar da oluyor. Leah James kesinlikle bu ilhamı çok ama çok iyi değerlendirenlerden biri. Saflığı, temizliği, yoğun hüznü ve gizemi ile yılın en harika folk albümlerinden birini kayıt altına alıyor.

Leah James'in ilhamı, kız bebeği Eva'yı dünyaya getirdikten sonra gelmiş. Doğumdan sonra kadınlığını, anneliğini daha farklı bir pencereden görebildiği için hem dünyaya bir can getirmenin, hem de kendini yeniden keşfetmenin albümünü yapmış. Albümün adı da gayet manidar. James, tek başına yazıp albüme koyduğu 10 şarkıyı bebeğinin uyuduğu küçük anlarda yapmış. Hiç acelesi olmayan, kendisini sarıp sarmalayan o ilhamın her zerresini kullandığını düşündüren, dinginliği içinde destansı anlar yakalayan bir albüm While She Sleeps. Çocuk sahibi olanlar, çocuğunu uyuttuktan sonraki o kısa arınma halini iyi bilirler. Uykuya dalan o minik bedenin nereye gittiğini bilemeyiz ama onu uyutanın yorgun, huzurlu, hüzünlü, savunmasız bedenini ele geçirmek bir ilham için en kolay şeylerden biridir. Bu kavranması, tasvir edilmesi zor ruh durumunun şarkılara dönüşmüş binbir halinden biri bu olmalı. Tenor gitar, piyano, yaylılar, tuşlular ve James'in tutkulu, huzurlu, bazen ninni söyleyen bir anne, bazen dişi Nick Cave misali karizmatik sesi bu şarkılara karakterini veren unsurlar. Evet, bu bir debut. Ama Leah James yeni bir müzisyen değil. Hatta küçüklükten beri müziğin dışına neredeyse hiç çıkmamış bir kadın.

Müzik, Leah James'in aile geleneği. Babası 1974-2001 yılları arasında Eagles grubunun gitaristliğini yapmış, hatta grubun en büyük hiti olan Hotel California'yı Don Henley ve Glenn Frey ile birlikte yazmış olan Don Felder. "Çocukken evin her odasında bir akustik gitar bulunurdu. 10 yaşıma kadar onun ünlü bir müzisyen olduğunu bilmiyordum. O sadece beni okula bırakan, sabahları krep yapan, evin etrafında hep gitar çalan babamdı" diyor James. Eagles ile beraber 90'ların ortasında tura çıkmak, onu müzikal ve kişilik olarak olgunlaştıran engin bir tecrübe olmuş. Profesyonel anlamda müzik yapmaktan ziyade lokal kalmış, babası gibi ünlü olmak yerine kendine ve yakın çevresine hitap etmeyi tercih etmiş. Ta ki, kızı Eva doğana kadar. Bazı yorumlarda While She Sleeps'i tanımlamak için Simon & Garfunkel, Linda Ronstadt, Mazzy Star gibi isimlerden faydalanılmış. Bunların haklılık ve haksızlık derecesi beni ilgilendirmiyor. Benim duyduğum şarkılar, bu isimlerden beslendiği kadar, kendi besinini kendisi yapan olgunluğa sahip bir kadının ilk albümünün içindeler.


Açılıştaki That Fateful Day ile ruhani yolculuğumuza başladığımız albüm, bu şarkının derinlerden gelen tutkusuna tümüyle sahip. Mariachi nefeslilerinin eşlik ettiği dream pop / indie folk karışımından mütevellit, tam bir dream folk lezzeti. Love Me With Madness 60'lara, 70'lere selam duran harika bir country noir. Wildfire'ın tepemize koyduğu parçalı bulutlu masmavi gökyüzü, sırtımıza yüklenmesinden hiç şikayetçi olmadığımız o Pazar günü hüznünün şarkılaşmış hali adeta. Aynı günün batımında havadaki huzuru dinlerken My Love Will Follow'un eşlik etmesi ne güzel olurdu. Ilık bir trompet ve arka planda salınan slide gitarın yarenliğinde pop caz duygusunu, elit bir country sıcaklığıyla harmanlamış The Desert ve ona ruh olarak benzeyen One and Only albüm hiç bitmese düşüncemi arttırdıkça arttırdı. New Moon, bu pastoral destansılığa bir halka daha ekledi. Bir buçuk dakikalık enstrümantal The Moment I Met You, o bize uzun gelen kısacık rüyalardan birinin yansıması gibiydi. Won't Back Down, boğaza düğümlenen bir ayrılık veya bir kavuşma anının fonuna yerleşip orada kendi kendini yücelten olağanüstü güzel bir şarkı. Tüm savunmasızlığımızı yüzümüze vuran, ama bundan mutlu ve huzurlu olunmasının en insani duygulardan biri olduğu gerçeğini de üzerine koyan manidarlıkta. Finali ise Big Sur adında sadece gitar ve James'in yankılarla büyüleyen modern ninnisi yapıyor.

Bana ruh olarak daha çok Miranda Lee Richards'ı anımsatan Leah James, bu sound ile kadınlığını ve anneliğini keşfetmenin, kucaklamanın, kutsamanın müziğini yapmış. Ünlü müzisyen Don Felder'in kızı, Brandon Janner'ın eşi, Eva'nın çiçeği burnunda annesi olarak taşıdığı kimliklerin yanında bağımsız bir birey olmanın gerekliliğini dile getirmiş demeçlerinde. Kızından aldığı ilhamla yazıp söylediği anaç ninniler yanında babasını saygıyla anan, eşine aşkla bağlı bir kadının hissiyatlarını algılamak hiç de zor değil. Fakat babasının veya kocasının soyadını kullanmak yerine (gerçi bazı mecralarda Leah James Janner olarak kullanıyor) kendine bir soyadı vererek bağımsız bir birey olduğunun altını çiziyor. "Başkasının inşa ettiği bir platform üzerinde durmaktansa, kendi yaptığımın üzerinde durmayı önemli buluyorum" diyor. Bu çok önemli. Çünkü kadın veya erkek, hayatımız boyunca edindiğimiz onlarca rolün bizi kendimizden uzaklaştırmasına izin vermemiz halinde gerçek bir birey olarak kalamayacağımızın gerçeği bu. Anne, baba, sevgili, eş, evlat... Ama kendin olmadan bunların hangisi olduğunun ne önemi var ki?

1. That Fateful Day
2. Love Me With Madness
3. Wildfire
4. My Love Will Follow
5. The Desert
6. One and Only
7. New Moon
8. The Moment I Met You
9. Won't Back Down
10. Big Sur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder