18 Kasım 2019 Pazartesi

Meltt - Swim Slowly


Vencouver/Kanada dolaylarından gelen Meltt, debut albümleri Swim Slowly ile kulaklarımın pasını silerek 2019'un en iyi rock albümlerinden biri olduğunu gösterdi. Rock kelimesini açarsak, indie ve alternative yanında progressive hatta post-rock vizyonuna bile sahip insanlar bunlar. Albümdeki 12 şarkıda bu türlerin birbirleriyle paslaştıklarını, bazen sahneye birini çıkardığını, bazen iki türü düet yaptırdıklarını görüyoruz. Kimi grupların yaptığı gibi poz amaçlı değil, şarkının gerektirdiği ölçüleri genişletmek, gidebileceği yerleri görmek niyetiyle hareket ediyorlar. Klişe cümleyi de kuralım: Sanki ilk albümlerini değil de on küsürüncü albümlerini yapıyor gibiler. Dört kişi olmaları dışında haklarında pek bilgi edinemedim. Grubu ve albümü aratınca yüzme tekniklerine dair bir ton yazıya ulaşıyorsunuz. İlla bir bağlantı kuracaksak, hiçbir acelesi olmayan, sadece sevdiği sularda yüzmenin tadını çıkaran bir grup olduklarını belli ettiklerini söyleyebiliriz. Müzikal tekniklerindeki profesyonel rahatlığı şarkı yazımında da gösterdiklerinden, ortaya gizemli, emprovize, disiplinli aynı zamanda özgür kartlar sürebiliyorlar.

Bana kirlerinden arınmış, teknik gücü yüksek grunge şarkılarını anımsatan açılış şarkısı On Your Own, daha ilk şarkıdan iyi bir grup dinleyeceğime dair kuvvetli sinyaller verdi. İki buçuk dakikalık progressive rock şarkısı Too Much Tension'ın ardından, bana göre albümün en sağlam bestesi olan Deeper Water, sert anlarında bir orkestra şefi gibi melodisini ince ince işleyen gitarın nağmeleriyle devleşen bir şarkı. Bir yanıyla incelikli, bir yanıyla kocaman duyguların salıverilişi adeta. Wash Over Me, S.O.S., Footprints Of the Sun, Flow gibi şarkılar da aynı duyguları koruyup kollayan albümün askerleri sanki. Başka bir benzetmeyle, birkaç iyi şarkıyı ayakta tutmak için konmuş güçlü kolonlar değil, o güce yarenlik eden, başta da belirttiğim gibi kardeşlik çerçevesinde birbiriyle paslaşan güzellikler. Bazen de bazı şarkıları yalnız bırakıyorlar ki, ne isterlerse o olsunlar diye. Örneğin Feel The Same ve Love Again gövdesi indie pop hamurundan yapılmış besteler. Post-rock - shoegaze ortak yapımı Photogénie ve dream pop olarak başlayan, son bir buçuk dakikasında distortion yükselişi yaşatarak şaşırtan kapanış bestesi Moths In The Darkness albümün ne kadar geniş bir yelpazeyle serinlettiğinin kanıtları. Üstelik şarkıların hiçbiri albüm konseptine sakil durmuyor, efendiliklerini bozmuyor, sesi açtıklarında da kıstıklarında da aşırıya kaçmıyorlar.

Meltt adlı 2015 tarihli gayet kötü, Visions adlı 2017 tarihli gayet iyi iki adet EP sahibi olan Meltt, neyse ki albüm zamanı gelince Visions üzerine daha çok kafa yorup onu nasıl genişletebileceğine yoğunlaşmış olsa gerek. Gerçi mayası sağlam olan Meltt gibi gruplar, indie, post, alternative, progressive ne olursa olsun, birbirinden kopuk şarkılar yapıp bunları albümlerinde karışık sıraya bile dizseler kalitelerini bozmazlar. Kendilerini benzetmek için biraz deşilse bir sürü isim bulunabilir. Ama bu rock karışımlarını kendi bünyesinde eritip diri şarkılar çıkaran çok fazla isim bilmiyorum. Belki birgün rastlayıp "evet bak bu grup da Meltt gibi müzik yapanlardan" diye içimden geçireceğim isimleri hatırlayacağım. Aslında bunu çoktan yapmış da olabilirim. İşte unuttuklarımı da bir şekilde canlı tutabilmek için albümleri yazmak istiyorum. Yoksa Swim Slowly, hakkında yazı yazmak için değil, kaliteli rock dinlemek için yapılmış bir albüm. Son yıllarda Kanada'dan çıkmış en güzel şeylerden biri.

1. On Your Own
2. Too Much Tension
3. Deeper Water
4. Feel the Same
5. Wash Over Me
6. We'll See
7. S.O.S.
8. Love Again
9. Flow
10. Footprints of the Sun
11. Photogénie
12. Moths in the Darkness

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder