12 Temmuz 2022 Salı

Σtella & Redinho - Up and Away


Asıl adı Stella Chronopoulou olan Yunan şarkıcı Σtella, 2015'ten bu yana çıkardığı üç albümüyle 60, 70 ve 80'lerden referanslar taşıyan synthpop, indie pop, electropop, kısaca pop ve ondan türeyen bilumum yan dallarla haşir neşir olmuş bir insan. Bu üç albümü de çıktığı yıllarda dinlemiş biri olarak müziğini beğenmekle birlikte, bu albümlerde bulunan tek tük iyi bulduğum şarkılar haricinde bende iz bırakmış bir insan sayılmaz. Yine de solo albümleri dışında Fever Kids ve CHEST gibi yan uğraşları, Coti K., Sillyboy, Expert Medicine, My Wet Calvin, NTEIBINT ve Sad Disco gibi hiçbirini duymadığım isimlerle işbirlikleri nedeniyle çalışkanlığına saygı duymuşumdur. İşte bu işbirliklerinden biri olan Haziran 2022 tarihli Up and AwayΣtella'nın en sevdiğim albümü oldu. Albüme geçmeden evvel suç ortağı olan Redinho'yu da kısaca tanıyalım. Onun da asıl adı Tom Calvert olup İngilizdir kendisi. Heems ve aktör/müzisyen Riz Ahmed ile birlikte hip-hop/rap grubu Swet Shop Boys'un üç üyesinden biri. Şarkıcı, söz yazarı, yapımcı olan Calvert, Up and Away'in de yapımcılığını üstlenmiş. Bu dokunuş, önceki Σtella albümlerinden biraz daha farklı ve bence kaliteli sonuçlar vermiş.

Tom Calvert, Atina'da takılırken Σtella'nın konserlerinden birine denk gelmiş. Bir şekilde ona ulaşmış ve beraber takılmaya başlamışlar. Tabii iki müzisyenin takılması hep albümle sonuçlanacak değil ama her ikisinin de "kimya" olarak tanımladığı bu takılma, birlikte şarkı yapma fikrini kaçınılmaz hale getirmiş. Her ikisi de Σtella müziğinde bulunan vintage estetiğini daha da arttırmaya, başka bir yöne çekmeye niyetlenmiş. Calvert, albüme "sanki Atina'da bir plak kutusunda 60'lı yıllardan kalma nadir bir mücevhermiş gibi" şekil vermek istediğini söylüyor. Yıllandıkça mücevherliği daha da belirginleşecektir. Ama şu haliyle bile Atina'da bir plak kutusunda bulup dinlesek "yeni" olduğunu düşünmezdik belki de. Açılış şarkısı ve aynı zamanda albümün en iyilerinden olan Up and Away'e bakınca 2000'li yılların ergeni değil, belki 90'ların yetişkini olabileceğini hissediyorsunuz. Şarkı tam bir hit. Ama hangi zaman diliminin hiti olduğu konusundaki görüşler farklı farklı olacaktır sanırım.


Albümün bir başka hiti de, ne zaman dinlesem nakaratından 3 gün kurtulamadığım, şen şakrak olduğu kadar içinde coşkulu bir olgunluk da sezdiğim Another Nation. El çırpma seslerinin çakırkeyif buzuki melodilerine karışmasına oturarak eşlik etmenin güçlüğü ne kadar güzel anlaşılıyor. Enstrümantal Manéros, kıvrak hip-hop ritminin üstüne yine aynı kıvraklıkta raks eden buzukinin sürüklediği bir diğer lezzet. Dinlerken bizi de kendine uydurup dans etmeye zorluyor. Ama ortaya nasıl bir koreografi koyacağımızı biz de bilmiyoruz ki, bu da şahane bir belirsizlik. Nomad ve Charmed şarkılarında daha belirgin, başka şarkılarda da parça parça olmak üzere psychedelic funk rock, soul, dub grubu Khruangbin'in kulağını çınlatmak da gayet keyifli. Khruangbin'i tanımlamak için kullanılan bir diğer tanım da "exotica" ki, Up and Away'i tanımlamak için kullanılabilecek kelimeler arasında "egzotik" de çok şık durabilir. Zira işin içinde buzuki, kanun, eski püskü biçimde gözümüzde canlanmaya müsait keyboardlar bulunuyor.

Redinho ya da Tom Calvert yeni nesil müzisyen/yapımcılar arasında en sağlam isimlerden birisi. Swet Shop Boys'un altyapısında da çok iyi işler çıkarmış, grubun şimdilik ilk ve tek albümü olan Cahmere'i alelade bir hip-hop albümü olmaktan çıkarmış, egzotik sulara indirmişti. Vizyon sahibi olmanın gereklerinden biri de bence nostaljiye orijinal biçimlerde sahip çıkmak ki, Calvert bunu bilen bir adam. Üstüne bir de Yunanistan'a gidip Σtella ile tanışınca ortaya yine egzotik, hip-hop soslu, Yunan elementleriyle bezeli bir indie pop çıkmış. 5 şarkıda buzukisini coşturan Christos Skondras, son iki şarkı Who Cares ve Is It Over'da çaldığı kanunla bu normal şarkılara başka bir hava katan Sofia Labropoulou'nun katkıları da çok önemli. Mahkeme salonunda geçen çok şirin bir klibi olan The Truth Is'in verdiği o ılık Akdeniz havasını da araya sıkıştıralım. Zaten o coğrafyanın havası her şarkıyı almış götürmüş. Up and Away, kulaklığı takıp Mikonos sokaklarında gezerken fonda dinlemelik şahane bir albüm. Gidemesek de, göremesek de o fon bize hiç yabancı sayılmaz.

1. Up and Away
2. Nomad
3. Charmed
4. Manéros
5. Another Nation
6. Black and White
7. Titanic
8. The Truth Is
9. Who Cares
10. Is It Over

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder