11 Mayıs 2009 Pazartesi

Prince - LotusFlow3r / MplSound


Prince kimdir arkadaş? 80’lerde topuklu ayakkabılar giyen, makyaj yapan, haftaların, ayların, yılların rüküşü, “Sevişirken Dinlenmesi Gereken Şarkılar” yazan tavernacıların önde gideni kara kuru bir androjen. 80’lerde Prince dinlemek bir parça günahtı. Çünkü delikanlı adam topuklu, makyajlı, rüküş ötesi Poison, Mötley Crüe, Bon Jovi veya androjenliği göstermelik kabadayılıkla mükemmel buluşturmuş olan daha sert tiplerin müziği dinlemeliydi. Prince’i sevmemin nedenlerinden biri de buydu. Evet onu hep sevdim. Tahammül edemediğim bazı albümler yapmasına rağmen sevdim. Çünkü onda müzikal bir kararlılık, tavizsizlik, etkisi altında kaldığı pop ve rock tarihini kendi özüne bağlı kılan bir özgünlük vardı. Herkeslere bir haller olan 2009 yılına gelindiğinde bakıyoruz ki Prince hem pop, hem rock kanalında her daim söyleyecek sağlam bir şeyleri olduğunu haykırıyor adeta. Üstelik her iki türe olan saygısında kusur etmemeyi artık yılların tecrübesi haline getirmiş bir olgunlukla. Kim inanır şu çelimsizin 51 yaşını devirdiğine! Hangi albümüne, hangi şarkısına, hangi vukuatına girsem övmekle sövmek arası çıkamayacağım bu güzide insanın 2009 tarihli duble iskender MplSound / LotusFlow3r albümlerine sözü getireyim. 1986 tarihli dünyanın en güzel şarkılarından biri olan Kiss’e esas duruşumu gösterdikten sonra tabi. (Bu arada duble iskenderin yanına salata niyetine Bria Valente adında bir şarkıcının 10 şarkılık bayık Elixer albümü de konmuş. Bu albüm Prince bestelerinden oluşmakta ve böyle bir "albüm içinde albüm" yöntemi promosyondan biraz daha fazlasını içeriyordur bana göre.)

Projenin LotusFlow3r bölümü rock, pop-caz ve soul tınılarının ahenkle dansetmesi sonucu kıvama gelmiş 12 şarkıdan oluşuyor. Tabi Prince’in vazgeçemediği orijinal kesimli rengarenk gitarlarının sadece gösterişten ibaret olmadığının kanıtı gibi, rock soundunun ördüğü ağlar daha yoğun. Fakat tüm bu türlerin yan yana gelişlerinde, hiçbiri diğerinin kendi önüne geçmesini istemiyor sanki. Kardeş kardeş geçiniyor, topu birbirlerine atıyor, arada biri topla biraz fazla oynarsa kızmıyor, keyifle onu izliyor, sakince sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlar. Santana enstrumantallerine benzeyen From The Lotus... ile kurdeleyi kesen albüm, Boom ve Crimson & Clover ile daha yolun başında ayaklarımı yerden kesti. Hele kırılgan olduğu kadar asabi Crimson & Clover’ın adamın aklını alan Jimi Hendrix girişlerini, gelişmelerini ve finallerini çağrıştıran yapısı, Prince geri döndü!” dememe yetti. Orijinali Tommy James & The Shondells'e ait bu şarkıyı alıp 80’lere koysak, Back To The Future’da Marty McFly’ın partide çaldığı rock’n roll şarkıyı yoldan çıkarıp, “henüz buna hazır değilsiniz” ayarına benzer bir etki yapardı muhtemelen. Daha bu şarkının etkisi silinmeden bir de karizmatik Colonized Mind ile aynı duygular cilalanınca susmak gerekiyor. Bu kadarla kalmayıp Feel Good, Feel Better, Feel Wonderful ile funky damarlarımı titretiyor, Love Like Jazz ile pop caz kanallarımın tozunu alıyor. Wall Of Berlin ve Dreamer ile albüme sinmiş Hendrix ruhunu yeniden hortlatan Prince, ...Back To The Lotus isimli 5 buçuk dakikalık psychedelic finalle albümü nihayetlendiriyor.

MplSound ismiyle dolaşıma giren ikinci albüm ise bir zamanlar Prince’in pop funk prensi olmasına vesile olan standarda sahip 9 şarkıya ev sahipliği yapıyor. (There'll Never B.) Another Like Me, Chocolate Box gibi o yılların dans pistlerinin tozunu alacak şarkılar kadar, U're Gonna C Me ve Better With Time gibi aynı dans pistlerinin loş anlarına seksi biçimde vücut teması yapacak tesirde şarkılarla donatılmış. İlk albümünü taa 1978’de çıkarmış bir Prince 2009 yılında bir albüm yapıyor, bakıyorsunuz ses aynı, ruh aynı. Timbaland’e eşek yüküyle para verip tıynetsiz bir albüm de çıkarabilirdi. Ama Prince öyle bir adam değil. Prince şöyle bir adam: Retro-Astro!

MPLSOUND

1. (There'll Never B) Another Like Me
2. Chocolate Box
3. Dance 4 Me
4. U're Gonna C Me
5. Here
6. Valentina
7. Better With Time
8. Ol' Skool Company
9. No More Candy 4 U

Lotusflow3r

1. From the Lotus...
2. Boom
3. Crimson and Clover
4. 4Ever
5. Colonized Mind
6. Feel Good, Feel Better, Feel Wonderful
7. Love Like Jazz
8. 77 Beverly Park
9. Wall of Berlin
10. $
11. Dreamer
12. ...Back 2 the Lotus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder