9 Mart 2021 Salı

Texas - Southside


1990 yazıma damgasını vuran 3-4 albümden birisidir Texas’ın Southside’ı. Zaten o sıralarda favori 3-4 albüm oluyor, tüm yaz boyunca dönüşümlü vaziyette onları dinliyordum. Kaset sektörünün (iyi ki) bilip bilmeden her albümü ülkemizde piyasaya sürmeye başladıkları bir dönemde edindiğim Southside, o yaz beraber tatile çıkmak isteyeceğim kadar harika bir albümdü. Geçmiş zaman kullandığıma bakılmasın, hâlâ da öyle. Sadece gelişen teknolojinin sağladığı imkânlar furyası ve yeniliğe aç müzik serüvenleri arayışları ile böylesi favori albümlerimizden uzun vadeli kopmalar yaşayabiliyoruz. Ve dönüş hep hüzünlü oluyor. Çünkü o yaz, o kış, o bahar aklınıza geliyor, her şarkı sizi bir zaman makinesine bindirip tekrar oralara fırlatıyor. Bize geçen yılları, yaşlandığımızı hatırlatan şarkıların, aslında hiç de yaşlanmadıklarını fark etmenin hüznü bir bakıma.

Southside, Texas’ın ilk albümü. Sonrasında 6 albümleri daha çıktı. Ama hiçbiri Southside’ın kalitesinin yanına bile yanaşamadı benim gönlümde. Southside sonrası albümlerden birinde yer alan Inner Smile şarkısı –ki hiç de Southside tarzı bir şarkı değildir- dışında Texas adına aklımda kalan neredeyse hiçbirşey yok. Birçok insanın gönlüne taht kurmuş, yazına damga vurmuş şarkılardan olan Summer Son’ı bile sevemedim. Peki mesele Texas’ın Southside’ın güney rock soundu ile pop rock karışımı sıcaklığını bırakıp tamamen ticari pop müzik ile başlayan ilişkisi mi? Belki evet, belki hayır! Tam olarak o da değil. Örneğin Southside ile hemen hemen aynı frekanslardaki ikinci albüm Mothers Heaven bile kesmemişti. Sebebini yıllar sonra anladım: Demek ki Southside tek başına zaten keseceği kadar kesmiş, kendinden başka büyük bir Texas albümü gelmeyeceğine beni inandırmıştı adeta. Ben Sharleen Spiteri’nin daha yüzünü bile görmeden sesine vurulmuştum çoktan. (Yüzünü ilk gördüğümde de kamyon çarpmışa dönmüştüm o ayrı!)


Anlaşılacağı üzere adı gibi güneyden, yani köy ile kent arasında sıkışmış kırsaldan ses veren bir albüm. Akustik, elektro, slide gitarlar, davul, bas, piyano ile şekillenmiş, Sharleen Spiteri’nin sesine yansıyan karizma ile o şekli rötuşlamış Texas müziği (daha doğrusu Southside müziği) mütevazi olduğu kadar tutkulu bir denge tutturmakta. Adı Texas olan, üstelik Amerika’nın güneyinden izleri kendi müziğine başarıyla uyarlayan İskoç grubun sonunun bu kadar çabuk gelmesi beni çok üzmüştü. Resmi anlamda bir sondan bahsetmiyorum. Kaldı ki öyle olup da üstüne 6 albüm daha çıkaran bir grup olamaz. Bu son, benim Texas’tan beklentilerimi her geçen albümde biraz daha suya düşürüp dibe çeken, Southside ile kafamda beliren Texas imajının sonuydu. Yine de öyle bir imajın, zamanında imajdan öte saf bir gerçeklik olduğunu ispat eden çok mühim bir delil var elimde. Southside!

Albümdeki 11 şarkıyı da dinlemekten hiç sıkılmadığımı hatırlıyordum. Ara sıra tekrar denediğimde değişen hiçbirşey olmadığını, hatta her birinin zihnimden birilerini, bir şeyleri hâlâ çağırmayı başarabildiğini görüp daha çok bağlandım Southside’a. Özellikle Everyday Now, Future Is Promises, Southside, Prayer For You, Thrill Has Gone şarap gibi şarkılarmış meğer. Tozu üzerinde bir western tutkusunun notalarla ve Sharleen’in mavi sesiyle, loş sahil barlarında, boş şezlonglarda, hoş bakışlarda hâlâ yaşamakta olduğunu fark ettim. Ömrümüz bir slide gitar sanki!

1. I Don't Want a Lover
2. Tell Me Why
3. Everyday Now
4. Southside
5. Prayer for You
6. Faith
7. Thrill Has Gone
8. Fight the Feeling
9. Fool for Love
10. One Choice
11. Future Is Promises

2 yorum:

  1. Selam kardeş. Texas - Southside adlı yazın HaberTürk gazetesinin 20. sayfasında bulunan blog bölümnde yayınlanmış.. 10 Ekim sayısı . Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil