27 Mart 2010 Cumartesi

Yoav - A Foolproof Escape Plan


Cape Town’da doğmuş, Londra’da mürekkep yalamış, New York’ta müzik çalışmalarına ivme kazandırmış olan Yoav (soyadı da Sadan bu arada), daha çocukken merak saldığı müziğini bugün iki albümlü klas bir müzisyen olarak tüm dünya ile paylaşmakta. New York’ta ivme kazandırdığı müzik çalışmaları esnasında birtakım yerel konserlere çıkarak ilgi alâka toplayan Yoav, yine bu süreç içerisinde New York’un adamı müzikal açıdan hallaç pamuğu gibi oradan oraya savuran rüzgârı sayesinde elektronik ve alternatif pop müzikle, club/dance kültürüyle de paslaşmaya başlamış. Böylece belki sıkıcı bir singer/songwriter folkçu olacakken, direkten dönüp daha ilginç bir kombinasyonun savunucularından bir olmuş. Bunun en önemli delili, benim için çoktan bir efsaneye dönüşmüş olan 2008 tarihli ilk albümü Charmed & Strange’dir. Club Thing, Adore Adore, Beautiful Lie, Where Is My Mind gibi nice güzelliği bünyesinde barındıran albüm, her dinleyişimde başyapıt olmaya doğru emin adımlarla ilerleyen bir akustik rock aktivitesine dönüşüyor. Adını bu kadar fazla hak eden albüm azdır. Gitarının ve özenle yazılmış lirikleri seslendiren doğal vokalinin son derece elit bir akustik altyapıya entegre olduğu Charmed & Strange şarkıları, loş bir pop coşkusu ile, hırçın bir hüznün izlerini taşıyordu üzerinde. O kadar harika şarkılardı ki, ikinci Yoav albümü zaten ondan daha iyi olamazdı.

Nitekim ikinci Yoav albümü, hatta belki de üçüncü Yoav albümü de Charmed & Strange’den daha iyi olamayacak. Biz ikincide duralım ve görünüme bakalım. Madem ilkinden iyi olamayacaksın, bari ezilme demiş kimliği belirsiz atalarımız. Beklenildiği üzere ondan iyi değil. Böyle bir iddiası olduğunu da hiç sanmıyorum. Ama ilk gözağrısı gibi kolay bağıra basılır bir yapısı olmaması onu vasat yapmıyor. Tam tersi, ona harcayacağınız vakti yeni şeyler keşfetmenin heyecanı ile ödüllendirme vaatlerinde bulunuyor. Yine ritmik ve vurmalı biçimde gitar çalma tekniğinin etrafı elektronik elim sendelerle çevrilmiş. İlk başta yukarıda adı geçen ilk albüm harikaları gibi şarkılar yok sanki. Sadece benzerleri var. Mesela ilk single Easy Chair asla bir Club Thing olamaz. Ama bir Easy Chair olabilir. Tıpkı Club Thing gibi albümün ikinci şarkısı olan Moonbike belki tavır olarak ona daha yakın. Kime yakın ya da kime uzak olursa olsun, kesinlikle karakter sahibi bir şarkı. Bunun yanında LIttle Black Box, Spidersong ve kapanıştaki We All Are Dancing, daha ilk dinleyişte kanımın kaynadığı Yoav parçaları oldu. Geri kalan şarkılar ise hep bir Charmed & Strange sonrası “keşke”ler barındıran türden besteler. Aralarında zaman ve emek isteyenler de var, bunu söylemek erken olabilir belki ama, ne yazık ki istemeyenler de var. Zaten Charmed & Strange’den daha iyi bir Yoav albümü beklemediğimi söylemiştim. En azından özlenilen bir ses ve gitarın çevrelediği yeni şarkılarla hasret gidermiş olduk. A Foolproof Escape Plan, 10 şarkıdan oluşan, Charmed & Strange’in izlerini taşıyan, buna rağmen onun büyüsüne yaklaşamayan, ama hiç de ezilmeyen bir albüm.

1. Greed
2. Moonbike
3. Safety In Numbers
4. Yellowbrite Smile
5. Spidersong
6. LIttle Black Box
7. Easy Chair
8. Anonymous
9. 68 Dream
10. We All Are Dancing

1 yorum:

  1. Charmed & Strange gibi bir albüm yapsam bu da benim debütüm olsa belki şımarır ikincisinde onun sırtından geçinirdim ama Yoav ben değil, iyi ki değil. Hem uğraşmış hem de farklı yönlerini göstermeye gayret etmiş. C&S ilk dinleyişte adamın en orta yerinden vuruyordu, bu albüm böyle değil ama yine de müteaddit dinleyişlerde çok seveceğini biliyorsun. Ben gittikçe seviyorum. Greed, Moonbike(aklıma E.T. geliyor), Yellowbrite Smile en göze çarpanlardan şimdilik benim için.

    YanıtlaSil