3 Haziran 2010 Perşembe

Herman Ze German - Take It As It Comes


Herman Ze German, 1977 - 95 yılları arasında Almanya’nın hard rock devi Scorpions’da davul çalmış Herman Rarebell’in bir projesi. Bu isim aynı zamanda kendisinin lâkabı da oluyormuş. Rarebell’in aralara sıkıştırılmış ve hiç ses getirmemiş iki solosu da bulunmakta. Ben bu adamı Scorpions’ın en ateşli zamanlarında çekilmiş fotolarında görüp hiç dikkate almamıştım. Kaldı ki grupta da öyle dikkate alınacak türden bir davul özelliği yoktu. Zaten o fotolara bakmak, Almanya milli takımının ilk onbirlerinin fotoğraflarına bakarken tipik Alman genlerinden gelme yüz hatlarının sıradan benzerliklerine vakıf olmak gibi bir şeydi. 2010’da çıkan Take It As It Comes, 2010 yılında bile bildiğinden şaşmayan o hard rock ruhunu eski günlerine döndürmese de, barındırdığı şarkılarla 80’lere selam eder, gözlerinden öper nitelikte bir albüm. Hatta Scorpions’ın birçok albümüne, bana göre özellikle de 90’lı yıllarda yaptıkları tüm albümlere ayar verecek nitelikte hem de. Bununla birlikte güncel alternative rock numaralarından mıncıklamalar da var.

Herman Rarebell, Scorpions’da sadece davul çalmamış, grubun tarihindeki Another Piece Of Meat, Falling In Love, Passion Rules The Game gibi şarkıların bestelerini yapmış, Rock You Like A Hurricane, Make It Real, Dynamite, Blackout, Arizona, Bad Boys Running Wild, Don't Stop At The Top, Tease Me Please Me gibilerinin de sözlerini yazmış bir isim. Drum Machine isminde bir konser triosunda caz müziğe takılmışlığı da var. 61 yaşın verdiği birikim, bir geri dönüşün enerjisiyle birleşince ortaya çıkan Take It As It Comes, aynı zamanda isim şarkısı olan açılış parçasıyla hemen rengini belli ediyor. Kendi söylediğine göre Rarebell’in hayat felsefesine ışık tutan, her kelimesine yürekten inandığı bu parçayı bizzat seslendirmiş. Yoksa parçalara genelde Timexx Nasty adlı, sesi gayet kıyak bir zat vokal yapmış. Onun da geçmişinde 80’lerin hard rock hareketi sırasında pek çok bilinen grubun konserleri öncesi ortalığı ısıtma görevi üstlenmiş Drivin Rain adlı az bilinen bir rock grubunun vokalistliği var. Rarebell aslında Don't Lose Your Trust parçasında da duyulduğu üzere “ne olursa olsun asla vazgeçme” türünden modası tarih olmuş isyankârlıklar ile hâlâ yeni nesile ilhâm verebileceğini düşünen emektar rockerlardan biri. Yine de bu durum onu müzikal anlamda sıradanlaştırmıyor benim gözümde.


Her ne kadar bu yazının ilk cümlesinde Scorpions için “dev” tanımı yapmış olsam da, o lafın gelişiydi. Söz konusu hard rock olunca asla ilk tercihlerimden olmamıştır. Hatta tercihlerimden bile olmamıştır. O yüzden bu albüme de mesafeliydim. Scorpions’ın en önemli döneminde baget sallamış olan Herman Rarebell, her ne kadar bu demode lirik tavrını telekızlardan bahsettiği Rough Job, TV’deki aptal reality şovları eleştirdiği Freak Show ve “rock çalarım, adamın aklını alırım” benzeri geyikler içeren Let Me Rock You’da sürdürse de, müzik olarak bu türe “sadık” tâbir edilen kesimlerden alkış alacaktır. Mesela Your Love Is Hurting gibi çakmak yaktıran klâsik bir power balad duymayalı uzun zaman oldu. Öte yandan o klâsik tavır içinde, tüm dünyadaki yardıma muhtaç çocuklar için çalışan hayır organizasyonu World Vision yararına kaydedilmiş Heya Heya tipi şarkılar yer almıyordu genelde. Burada yer alıyor, çok da şık duruyor. Ama benim albümde en fazla hoşuma giden iki parça arkaya arkaya gelmiş. İlki, Rarebell’in geri dönüşü hakkında hissettiklerini anlattığı enerjik Backattack ve kendisi için büyük bir meydan okuma olarak gördüğünü, ne zamandır modernize etmek istediğini ifade ettiği Scorpions coverı Rock You Like A Hurricane… Belli açılardan orijinaline bağlı olsa da, Rarebell’in o meydanı iyi okuduğu ve modernize ettiği kesinlikle söylenebilir.

Sonlara yaklaştıkça iki enstrumantal parça olan, eski bir The Beach Boys klâsiği Wipe Out ve Drum Dance ile kendisinin davul kabiliyetine daha yakından bakabiliyoruz. Davulun ABC’sine hâkim olduğunu gösterdiği sololarla geri dönüşünü bir de böyle ifade etmek istemiş adeta. Ama bununla yetinmeyip I’m Back diye bir şarkı daha koymuş kapanışa. Geri dönüşünü bu kadar gözümüze sokmasına gerek yoktu tabi de, zaten kendi dalında yeterince aktif sayılabilecek bir müzisyenin nereden döndüğü de muamma. Neyse ki “na na na”larıyla güzel bir pop/rock şarkısı olarak kendini dinletiyor. Tıpkı albümün tamamının kendini dinlettiği gibi. Take It As It Comes, usta bir davulcunun işini abartmadan alışıldık numaralarla da olsa eğlendiği, muhtemelen dinleyeni de eğlendireceği bir albüm. Klişe yapıp “Scorpions sevenler bu albümü de severler” demek istemiyorum. Çünkü Scorpions sevmediğim halde Herman Ze German bazı açılardan bende işe yaradı.

1. Take It As Comes
2. Don't Lose Your Trust
3. Rough Job
4. Let Me Rock You
5. Your Love Is Hurting
6. Freak Show
7. Heya Heya
8. Backattack
9. Rock You Like A Hurricane
10. Wipe Out
11. Drum Dance
12. I'm Back

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder