21 Mart 2011 Pazartesi

Ringo Deathstarr - Colour Trip


Teksas'tan country müzik yapan rodeoculardan başkası çıkmaz diye bir önyargı sahibi değilim. Ama herhalde Ringo Deathstarr şimdiye dek dinlediğim Teksas'tan çıkma ilk shoegaze grubu. Biri kız, üçü erkek dört sıkı gençten kurulu Ringo Deathstarr, 2005'te kurulup, ancak 2007'de kendi adlarını taşıyan EP'leri ile müziklerini kayıtlara geçebilmiş. Bu EP çok iyi eleştiriler aldıktan sonra artık klişe olduğu üzere bağımsız yapımcıların dikkatlerini çekmeyi başarmışlar. Kasım 2009'da ilk albüm Sparkler gelmiş ki, o da iyi eleştirilerin devamını getirmeyi başarmış. Şubat 2011 yapımı ikinci bomba Colour Trip ile müzikal kimliklerine oturtmuşlar bana göre. Her iki albümü de dinlemiş biri olarak Colour Trip'in o kimliğe pres kaplayıp dış etkenlerden koruduğunu söyleyebilirim.

İlk bakışta indie rock ve shoegaze camiasındaki çağdaşlarından çok da ayrıksı durmuyorlar. Hatta son bakışta da öyle. Tam da bu iki tür arasında sallanıp duruyorlar. Aslında shoegaze denince benim gerçek anlamda favorilerim de bu arada salınanlar oluyor genelde. Indie rock'ın gerçeklerden kopmamaya çalışan gerçekçi duruşu ile shoegaze'in masalsı rock âleminde doludizgin at süren bir gürültü âhenginden söz ediyorum. Mesela ilk şarkı Imagine Hearts, bildiğin shoegaze battaniyesine sarmalanmış bir dance rock. Akordu kaymış gitarın sıkı bir altyapı üzerinde anlaşılmaz birşeyler mırıldanan bir kıza eşlik edişi bu açılışı kurdele kesilesi bir hâle sokmuyor değil. Keza ardından gelen Do It Every Time ve aynı zamanda iki dakikalık ilk single So High da bu kez benzer bir sarmalanma yaşatan çok iyi pop punk parçalar. Zaten künyelerinde noise pop ve twee pop ismine de rastlanması boşuna değil. Kısacası benim için shoegaze'in iyisi, pop ile arası biraz daha sağlam olanıdır. Başrollerini Elliott Frazier ve Alex Gehring ikilisinin farklı farklı şarkılarda paylaştığı erkek ve kadın vokallerin o tipik shoegaze muğlaklığından süzülen aykırı romantizmi, sözlerin anlaşılmazlığına rağmen bir şekilde müzikle birlikte yolunu biliyor, buluyor.


Harika bir shoegaze-new wave buluşması tadı aldığım Two Girls, uğuldayan gitarların yarattığı kaotik atmosferin gölgesinde pogo yapan Tambourine Girl, erken dönem Soundgarden veya The Smashing Pumpkins kırıntıları taşıyan (Sonic Youth adını hiç kullanmadım çünkü onlardan etkilenmemiş bir shoegaze grubu, Teksas'ta silah kullanımının yasaklanması gibi birşey!) Chloe, akustik rüya denemesi Day Dreamy ve böylesi enerji ve elektrik yüklü bir albümün finalini yapan "shoepop"sevimliliği  Other Things, grubun ikinci albümünün temellerini daha da sağlamlaştırıyor. Adı geçen tür ve isimlerin konuyla direk alâkaları olmasa da, bana veya başkalarına bu isimleri gönül rahatlığıyla kullandırabilecek kadar dik duran bir grup olmaları bile Ringo Deathstarr için birşeydir. Onları "hiçbirşey" olmaktansa "birşey" yapar en azından.

1. Imagine Hearts
2. Do It Every Time
3. So High
4. Two Girls
5. Kaleidoscope
6. Day Dreamy
7. Tambourine Girl
8. Chloe
9. Never Drive
10. You Don't Listen
11. Other Things

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder