7 Eylül 2012 Cuma

Allah-Las - Allah-Las


Tam Los Straitjackets ansiklopedisini bitirdiğim ve bir süre surf rock dinleyemeyeceğimi düşündüğüm bir anda, hem sosyal, hem de paylaşım halindeki sitelerin birinde gördüğüm Tell Me (What's On Your Mind) videosu sayesinde henüz bu müzik türünden "bir süre" ayrı kalmaya hazır olmadığımı anladım. Alışkanlık yapmış olma ihtimali yüksek. 60'ları 70'lere bağlayan bir dönemden izler taşıyan bu maliyeti düşük, kendisi şık video, Los Angeles kökenli Allah-Las dörtlüsüne aitti. Artık referans olarak surf rock'ın kalıplaşmış isimleri yanında The Rolling Stones'un ilk zamanlarına ve 60'ları 70'lere bağlayan dönemin bazı B filmlerine fon oluşturabilecek kalitede bir müzik yapan Allah-Las, 12 şarkılık bu lezzetli debut ile sörf alemlerinin dalgasını üstümüze sıçrattığı kadar, sözü edilen dönemin psychedelic ışıklarını, noir gölgelerini de (tıpkı videosunda olduğu gibi) bünyelerinde başarıyla taşıyorlar.

Özellikle 60'ların ortalarında İngilizlerin R&B, rock'n roll, soul karması şahane gruplarına cevaben gelişen bu alternatif Amerikan müziği, kendini en iyi garaj ve sörf kültürleri üzerinden ifade ettiği için büyük rağbet gördü. Hala da görmeye devam ediyor. Çünkü buralardan çıkan müziğin çiğliği ve saflığı, sade bir masumiyetin, nostaljik bir samimiyetin, aynı anda kan ter içindeki partilerin sözcülüğünü üstlenebildiği için zamansızlığını ilan etmişti çoktan. İşte yıl olmuş 2012, tüm retroluğuna rağmen bu müzik hiç eskimiyor. Allah-Las gibi o dönem dedelerinin yiyecekleri içinde vitamin olarak bulunan gencecik, tezecik gruplar bile zaman tünelinden çıkmışçasına tutkulu biçimde çalıp söyleyebiliyorlar. Tabii sound aynı sound olsa da bu grupların hepsi aynı kaliteyi gösteremeyebiliyor. Allah-Las'ın o yılları sound olarak çok iyi analiz edebildiği kadar, analiz başarılarını şarkılarına da yansıttıkları çok belli.

Gitarist/solist/yapımcı olarak gruba emek veren Nick Waterhouse liderliğinde çıkan albümde kanımca en iyi şarkılardan olan ilk iki single Tell Me (What's On Your Mind) ve açılışta yer alan Catamaran ile birlikte Don't You Forget It, Catalina, Vis-à-Vis, Busman's Holiday, Long Journey ve enstrümantal bossa nova tarzındaki Ela Navega öne çıkanlar. Her ne kadar öne çıksalar da albüm geneli şımarmayan, 90'lar tabiriyle "cool takılan" sörf tahtalarıyla dolu. Etrafta bikinili kızların fink atmadığı kapalı bir havada sörf yapmak gibi daha çok. Gerçi suyla alakalı bir izlenim bırakmıyorlar. Gayet tozlu, terli, haysiyetli bir sound imajı bırakıyorlar. Hatta vahşi batı coğrafyasına daha çok yakışan bir albüm bu. Tabii vahşilik lafın gelişi. Yoksa gayet efendi çocuklar ve efendi efendi müzik yapıyor, gelecekte bundan çok daha iyi albümler yapabilecekleri sinyallerini veriyorlar. İnanmayan Tell Me (What's On Your Mind) klibini izlesin, hem müziklerine, hem kendilerine bakıp kararını versin.

1. Catamaran
2. Don't You Forget It
3. Busman's Holiday
4. Sacred Sands
5. No Voodoo
6. Sandy
7. Ela Navega
8. Tell Me (What's On Your Mind)
9. Catalina
10. Vis-à-Vis
11. Seven Point Five
12. Long Journey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder