16 Mayıs 2013 Perşembe

Escondido - The Ghost Of Escondido


Nashville / Tennessee, bizdeki Manisa / Kırkağaç fonetik bütünlüğüne sahip olduğu gibi, bir country western grubu için büyük bir referanstır. Şubat ayında çıkan debut The Ghost Of Escondido'nun sahibi Escondido ikilisi de Nashville / Tennessee'nin tozlu-sıcak-efkarlı atmosferini baştan ayağa hissettiren güzellikte. Bir Iowa kasabasında büyüyen, solo müzisyen olarak uzun süredir yollarda takılan, aynı zamanda Los Angeles kökenli Edward Sharpe & The Magnetic Zeros grubunun bir üyesi okan Tyler James ile, aslen  Vancouver / British Columbia dolaylarından gelen, kıyafet tasarımcısı olarak Oscar ve Country Müzik Ödülleri'nin kırmızı halılarına el yapımı kıyafetler dikmiş Jessica Maros'un yollarının kesişmesi de öyle filmlerdeki gibi değil. Müşterek bir arkadaşın ev stüdyosundaki partide karşılaşmışlar. Jessica, albümde de yer alan Rodeo Queen'i kanapede tıngırdatmaya başlayınca Tyler en yakındaki record tuşuna basıyor ve gitarıyla işin içine kendinden birşeyler katıyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde kaydı dinleyen ikili, bu ufak seansın bir geleceği olduğunu hissederek bir süre beraber takılmaları gerektiğine ikna oluyorlar. Sonraki iki ay boyunca spaghetti westernler, 70'lerin müzikleri ve Ennio Morricone'den oluşan ortak zevkleri sayesinde işi iyice ciddiye almaya başlıyorlar.

Müzisyen arkadaşlarını da yanlarına alarak yaptıkları The Ghost Of Escondido, hem özünde, hem sözünde, hem de müziğinde çok iyi bir albüm. Olması gerektiği gibi akustik western hüznüne sahip. Ama bu akustiği hımbıl bir country ile yerelleştirmek (ve bu sayede sıradanlaştırmak) yerine, western elektrik gitarlarla, trompetle, keyboardla daha da derinleştirerek ruh kazanıyorlar. Açılış şarkısı Evil Girls ile daha ilk dakikalarda rengini belli eden albüm, peşinden gelen Bad Without You ve Cold October ile alelade bir Nashville / Tennessee grubundan (evet, büyük referanslara rağmen onların da aleladesi var!) farklı olgunluk belirtileri gösteriyorlar. Özellikle de albümün en iyilerinden Cold October, işi büyütüp Fleetwood Mac, Tom Petty, hatta Dire Straits'in Brothers In Arms öncesi blues ve folk yoğunluğuna mütevazi biçimde yelken açıyor.


Jessica'nın kanepede tıngırdatarak temellerini attığı Rodeo Queen'in geldiği nokta hayranlık verici. Willow Tree, üzgün haline rağmen ayakta durma gücüne sahip olduğunu da anlatabilen, gitar ve Jessica'nın birlikte sürükledikleri ana hatlar üzerine naif bir elektrik gitarla gri ambient bulutlar yerleştirmiş dokunaklı bir beste. Special Enough, sanki Willow Tree'nin başladığı işi bitirsin diye (gerçi Willow Tree'de herhangi bir bitmemişlik duygusu yoktu) konmuş gibi ama o da kendi ayaklarına sahip. Don't Love Me Too Much sayesinde memnun olduğumuz o kasvet biraz olsun dağılıyor ve canlı müzik yapan bir country bar havasıyla tempo tutabiliyoruz. Keep Walkin' tek kelimeyle enfes! O ana dek çeşitli şarkılara geri vokal de yapan Tyler James, Keep Walkin'de Jessica ile birlikte topa girdiği müthiş nakaratta garaj vokalini konuşturuyor. İmgesel videosuyla ete kemiğe büründükleri Black Roses'ın zirvelerde gezinen güzelliği, "sondan bir önceye konabilecek en iyi şarkılar" adında bir kulüp kurmaya özendiriyor. Son şarkı Chase The Moon, hiç de son şarkı gibi dehşet bir final yapmayan, ama tam da bu sebepten Escondido'nun karakterini yansıtan bir şarkı.

Jessica Maros'un kırsalda yetişen en güzel çiçeği andıran sesinin yol açtığı kalp kırıklıklarıyla başedebilmek için yine onun şefkatine ihtiyacımız oluyor. O da gerekeni yapıyor. Bir yandan kalbimizi kırarken, bir yandan da onu tamir edebileceğine bizi ikna ediyor. Tyler James'in Nashville / Tennessee hudutları içinde kalıp müzikal açıdan bunu kör bir muhafazakarlığa dönüştürmeyen tavrı, biz dinleyenlere hem köklere bağlılık, hem de sağduyulu bir arayış olarak yansıyor. Tüm bunların hepsi parçalı bulutlu western gökyüzünün altında gerçekleşiyor. Onlar stüdyoda bu şarkıları kaydederken sanki Morricone'nin gölgesi de onları izliyor. Sonra üstat yine kimselere görünmeden sessizce kapıdan çıkarak orayı terkediyor.

1. Evil Girls
2. Bad Without You
3. Cold October
4. Rodeo Queen
5. Willow Tree
6. Special Enough
7. Don't Love Me Too Much
8. Keep Walkin'
9. Black Roses
10. Chase The Moon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder