5 Mayıs 2013 Pazar

Tom Keifer - The Way Life Goes


Hard rock efsanelerinden Cinderella'nın herşeyi Tom Keifer'ın üzerinde 2003'ten beri çalıştığı ilk solo albümü The Way Life Goes, Nisan'ın son günü nihayet çıkmış bulunuyor. Keifer'ın sesini kayıtlarda en son 1994 Cinderella albümü Still Climbing'de duymuştuk. Hiç de iyi bir veda sayılmazdı. Veda olduğu bilinmiyordu gerçi. Cinderella'dan bahsederken de söylemiştim. Keifer, Heartbreak Station turundan sonra ses tellerindeki tümörler yüzünden sesini yitirdi. Geçirdiği operasyonlar sürerken bu defa annesini kanserden kaybetti. 1995'te Cinderella dağıldı. Tedavisi sürerken karısı Emily'den boşandı. Depresyona girdi. Sonra sesini tekrar kazanır gibi oldu ama hastalık ona kötü musallat olmuştu. Nerdeyse 15 yılı ameliyatlarla ve bu sıkıntılarla geçti. Acılarla dolu bu son dönemde çıkarmaya çalıştığı solo albüm Keifer için bir onur meselesine dönüştü.

Tom Keifer bu süreçte hep şarkılarını yazmayı sürdürdü. Onlarca şarkı arasından zaman içinde 14 tanesini seçti. Bu yazma sürecinde yeni eşi Savannah Keifer ve yapımcı dostu Chuck Turner hep onun yanındaydılar. Bu üçlü albümü sadece yazmadı, aynı zamanda kaydetti, yapımcılığını üstlendi, miksledi, mutfakta kirli tek bir parça bırakmadı. Her türlü gitar Keifer'ın sorumluluğunda iken davulda Greg Morrow, basta Michael Rhodes, tuşlu çalgılarda Tony Harrell bu usta müzisyene eşlik etme şerefine ulaştılar. Albüm Warner Music Group'a bağlı bağımsız bir şirketten çıktı ki bu Keifer için çok rahatlatıcı bir tercihti. Çünkü olay başından beri büyük şirketlerin sıkıştırma ve dayatmalarından uzak, onun söylediği üzere "tatmin ve mutlu olana kadar çalış, prova yap, kaydet"ten ibaretti. "Albüm bittiği zaman biter, biz yeter ki olaydan keyif alalım, güzel şarkılar yazalım" prensibi, albüm yapmaya niyeti ve yeteneği olmayan insanları bile rahatlatacak etkiye sahipti zaten. Üzerinden defalarca gidilen The Way Life Goes'da ona göre hatalar da yapılmıştı belki. Ama onun için önemli olan, mutlu olunduğu hissedilen andı ve o andan sonra albüm yıllardır Tom Keifer duymaya hasret kalmış insanlara sunuldu.


The Way Life Goes, Solid Ground adlı eski Cinderella günlerinden kalma müthiş bir şarkıyla başlıyor. Keifer şarkının başında daha liriklere geçmeden öyle bir çığlık patlatıyor ki sanki sesine musallat olan tüm urların kıçına tekmeyi basıyor. Sonrasında It’s Not Enough, Cold Day In Hell, Fools Paradise, Mood Elevator, Ain't That A Bitch, Babylon gibi biryerlerden Cinderella'yı yakalayan ama çoğu zaman bunun bir solo olduğuna uyandıran diri şarkılar bizi bekliyor. Özellikle de Solid Ground ile birlikte albümden çıkan iki single'dan biri olan The Flower Song, 52 yaşındaki bir hard rock emekçisinin yeni nesle single nasıl yazılır dersi verdiği güzeller güzeli bir şarkı. Hani şu albümün dinamiğini hem tempo, hem de kalite açısından yavaşlatan birkaç beste olmasaymış, yıllar yıllar sonra gelen 14 adet Tom Keifer şarkısından oluşan bir albüm için "14 şarkı biraz fazla olmuş" demezmişiz sanki. Kabul etmek lazım, albüm 10 şarkıyla da çok güzel idare edermiş. Yine de biricik Tom Keifer'ın paşa gönlü öyle istemiş. Mırın kırın etmek saçma olur.

The Way Life Goes bir Heartbreak Station veya Long Cold Winter değil gibi abuk bir cümleyi kurmaya kimsenin hakkı yok. Kabul, bu solo albüm bir rock başyapıtı değil. Öylesi geldiğinde kimse yadırgamaz. Ondan beklenir. Ama başyapıt beklenen bir adamdan bunca acının ardından gelen gayet soylu, canlı ve mütevazi bir albüm bu. Belki Keifer eskisi kadar alamet-i farikası olan sesini çok fazla çatallayamıyor veya can evinden vuran baladlar yazamıyor. Lakin The Way Life Goes, bu kadar dalgayı atlatmış bir geri dönüş albümü için bir sürü olumlu sıfatı hak ediyor. Eğer The Way Life Goes yılın en iyi albümlerinden biriyse bu Tom Keifer gibi bir efsane sahalara geri döndüğü için ona duyulan koşulsuz sevgi, saygı ve güzel hatırdan dolayı değil, onun müzik tutkusundan türeyen azim yüklü iyi şarkıları bir çatı altında toplayabilmesinden dolayıdır.

1. Solid Ground
2. A Different Light
3. It’s Not Enough
4. Cold Day in Hell
5. Thick and Thin
6. Ask Me Yesterday
7. Fools Paradise
8. The Flower Song
9. Mood Elevator
10. Welcome to My Mind
11. You Showed Me
12. Ain't That a Bitch
13. The Way Life Goes
14. Babylon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder