11 Ekim 2013 Cuma

Sasquatch - II


Gitarist / vokalist Keith Gibbs, bas gitarist Clayton Charles ve davulcu Rick Ferrante'nin 2001 yılında Los Angeles'ta kurdukları Sasquatch, şimdiye dek dört leşi bulunan sıkı bir stoner rock grubu. Yerel etkinliklerde iyice piştikten sonra kendi adlarını verdikleri ilk albümleriyle dikkatleri çeken grup, benim dikkatimi en son işleri IV ile daha yeni çekti. Bir başyapıt olmasa da türün kaidelerine her yönden hakim olduklarını belli eden son albümlerinden sonra üçlünün geçmişine dadandım. 2006 yapımı II ise grubun en beğendiğim çalışması oldu. Kabaca yok aslında birbirlerinden farkı diye nitelendirilebilecek Sasquatch diskografisinde II albümü benim için nispeten bu nitelendirmeyi ortadan kaldırdı.

Sertlikleriyle prim yapan her rock grubu gibi müziklerinde fazla taviz vermeden dört albüm devirmiş Sasquatch, ikinci albümlerinin ilk beş şarkısında da bu tarzlarını sürdürüyorlar. Herşey çok iyi ama ilk dinleyişte değil, birkaç pratikten sonra bu böyle. Altıncı şarkı Nikki'de sertliklerinden taviz verdiklerini görünce albümün yüzüne renk geliyor resmen. Akustik bir gerilim üzerinden ilerleyen Nikki, nazar boncuğu gibi albümün orta yerinde duruyor. Ve sanki ayağı uğurlu gelmiş gibi albümün bundan sonrası daha bir kapıp götürüyor insanı. Peşpeşe gelen Off The Rails, Glass Houses ve Rattlesnake Flake üçlüsü, Nikki sonrası albümü fena uçuruyor. Açılıştaki ilk beş şarkının peşpeşe gelişlerinde bir süre sonra sezdiğim monotonluğu bu üçlü sonrasında hiç sezmiyorum.

Grup, Nikki'yi çalarken çok zevk almış olacak ki, onunla benzer özelliklere sahip ancak yine de kendine has yönleri bulunan bir başka akustik gerilim olan Catalina'yı sondan bir önceye mıhlıyor. Final ise iki ayrı karakterden oluşan, şahsen son üç buçuk dakikasını daha fazla sevdiğim yedi buçuk dakikalık What Have You Done ile yapılıyor. Nikki veya Catalina ile akustik bir final yapma klişesine düşülmemiş. (Gerçi bu klişeler bazı sert albümlerde çok işe yarar.) Keith Gibbs'in Chris Cornell'i fazlasıyla anımsatan vokal stili, bir stil ya da taklit olmaktan çok, grubun taş gibi soundunu tütsüleyen doğallıkta seyrediyor. Ekibin III (2010) ve IV (2013) albümleri de gayet güzel. Fakat II, benim nazarımda Sasquatch'ın müzikal kuvvetini kaliteli rock besteleriyle buluşturmuş, en önemlisi de Nikki ve Catalina adında fişek gibi iki hatunu önüne katmış farklı bir yerde duruyor. (Bu arada bazı insanların yazdıkları şarkıları tarif ederken "he" ya da "she" özneleri kullanmaları çok hoşuma gidiyor.) Grubun son albümü IV, 2013'ün en iyileri arasında. Ama adamlar bana göre 2006'da ondan daha iyisini önceden yapmışlar.

1. Let It In
2. The Judge
3. Pleasure to Burn
4. Barrel of a Gun
5. Seven Years to Saturn
6. Nikki
7. Off the Rails
8. Glass Houses
9. Rattlesnake Flake
10. Catalina
11. What Have You Done

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder