20 Ekim 2013 Pazar

Spiritual Beggars - Earth Blues


2013 stoner rock yılı oldu dersek yeridir. Gerçi geniş çaplı bir anket yapsak bu sefer country yılı, hip-hop yılı, atmospheric funeral black metal yılı falan gibi farklı sonuçlar alabiliriz. Özellikle Mårran, Clutch ve Hogjaw kimsenin gözünün yaşına bakmayan şahane albümlerle geri döndüler. 2013 tarihli albümleriyle tanıdığım Sasquatch, Asomvel, Blake ve adı şu an aklıma gelmeyen niceleri de beni bu düşünceye itti. İsveç'in tecrübeli stoner insanları Spiritual Beggars da bu şenliğe Nisan ortalarında çıkardıkları 8. stüdyo albümleri Earth Blues ile katılmışlardı. En son 2010'da Return To Zero ile boy gösteren bu mühim grup, bana göre kariyerlerinin en parlak işlerinden birini gerçekleştirmişler. Hatta utanmasam, genel tarafından grubun en iyi albümü sayılan 2000 yılına ait Ad Astra'dan bir tık iyi bile diyebilirim. Utanmayıp bu fikrimin arkasında durayım.

Arch Enemy, Carcass ve Carnage gruplarında emeği bulunan gitarist Michael Amott'un 1993'te kurduğu Spiritual Beggars, ünü İsveç dışına taşmış saygın rock gruplarından. 1994'te başlayan albüm maratonları, birbirinden iyi örneklerle dolu. Ama onları dünya çapında tanınır hale getirenler ise önce Ad Astra, sonra da hem kadro hem de ufak ayarlarda tarz değişikliğine gittikleri 2002 yılı albümleri On Fire oldu. Kırılma noktası sayılabilecek bu dönemde gruba 2001-2010 yılları arasında vokalist olmuş Janne "JB" Christoffersson'un da katkıları var muhakkak. Ama Spiritual BeggarsSpiritual Beggars yapan her daim Michael Amott olmuştur. İdolleri olan Tony Iommi, Michael Schenker, Dave Mustaine gibilerinden çok şey kazanmış, kazandıklarını da dinleyenleri ile paylaşmıştır bunca yıl. Christoffersson ile yaşanan değişim, sadece vokale dayalı bir yenilik değil, 70'ler hard rock ve psychedelia unsurlarını günümüz sert kalıplara yerleştirişindeki Amott ustalığından kaynaklanmaktadır.


Dolu dolu bir şekilde iki buçuk dakika nasıl geçer sorusuna cevap olan Wise As A Serpent ile başlayan Earth Blues, 70'lerin olgun hard rock'ından izler taşıyan Sweet Magic Pain, keyboardlarla güçlendirilip funky öğelerle desteklenmiş One Man's Curse adlı şarkılarla adeta ele güne gövde gösterisi yapıyor. İlk yarısı oryantala çalan kıvrak bir rock, ikinci yarısının ilk yarısı dingin bir psychedelic soul, diğer yarısı tam gaz hard rock olan Too Old To Die Young albümün gözdelerinden biri. Too Old To Die Young bittiğinde gözle görülür, kulakla duyulur bir doygunluk hissetmedim desem yalan olur. Ama geride beş şarkı daha olması, o doygunluğun üzerine zorla boğazıma tıkıştırılacak şarkılar beklentisi değil, acaba onların tadı nasıl beklentisi yarattı. Arka arkaya Road To MadnessDead End Town ve Freedom Song şeklinde üç zımba ile zımbalandıktan sonra aynı anda hem 2013 tarihli gıcır gıcır bir rock albümünün tadını çıkarıyor, hem de Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin odaklı rock tarihinde nostaljik bir tura çıkıyoruz.

Bu harika şarkıları yazan Michael Amott'un pusula işlevi gören ritim ve süper sololarla bezeli lead gitarından güç alan orkestra şefliğinde 2005 yılında gruba katılan basçı Sharlee D'Angelo, keyboard sorumlusu Per Wiberg, Amott'tan sonra en eski Spiritual Beggars üyesi davulcu Lugwig Witt kendi mevkilerinde harikalar yaratıyorlar. Yunan hard rock grubu Firewind'den ayrılıp 2010'da Spiritual Beggars'a katılan süper ses Apollo Papathanasio'nun vokali, Amott'un yarattığı sound ile birlikte grubun 70'ler referanslarını birebir karşılayan en mühim etken. Onu tarif edebilmek için rock tarihi içinden zikredeceğim isimler dudak uçuklatabileceği için en iyisi o tarifleri dinleyiciye bırakmak olacaktır. Hal böyleyken Earth Blues'un stoner rock yılı 2013'ün en iyilerinden biri olması kaçınılmaz. Stoner rock, hiçbir zaman grunge gibi geçici bir moda olmadı. Kimi zaman modern biçimlerde apaçık, kimi zaman kendini ustalıkla geçmişe kamufle eden, ama hep biryerlerde var olan bir müzikti bu. Earth Blues, Earth Rocker, If It Ain't Broke gibi eserler zaman mekan gözetmeden sıkı bir rock dinleyicisinin muhtelif yerlerinden her türlü kan alabilecek kudrete sahipler.

1. Wise As a Serpent
2. Turn the Tide
3. Sweet Magic Pain
4. Hello Sorrow
5. One Man's Curse
6. Dreamer
7. Too Old to Die Young
8. Kingmaker
9. Road to Madness
10. Dead End Town
11. Freedom Song
12. Legends Collapse

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder