14 Şubat 2014 Cuma

Tides Of Man - Young and Courageous


Floridalı beş müzisyenden oluşan Tides Of Man, Aralık 2007'de kurulduğu sırada basçı Alan Jaye daha ellerinde hiçbir materyal bile olmadığı halde bir organizasyonda konser anlaşması yapmıştı. Neyse ki grup üyelerinden bazılarının önceki gruplarından devşirdikleri bazı şarkılarla bu işin altından kalktılar. Sonrasını da getirip Empire Theory (2009) ve Dreamhouse (2010) adında bana göre iki kötü albüm çıkardılar. Tabii benim bu albümlere çamur atmamın altında post-hardcore denen türe olan ilgisizliğim, hatta özellikle Amerikan bandıralı olanlara olan gıcıklığım yatmakta. Yoksa bu malın alıcısı çok. Grup bu iki albümleri ve hayranlarıyla mutlu mesut yaşarken Dreamhouse sonrasında solist Tilian Pearson'ın ayrılık haberi anons ediliyor ki belki de Tides Of Man'in kaderi tam da bu noktadan sonra değişmiş bulunuyor.

Kendini başka projelere vermek için gruptan ayrılan Pearson'ın henüz ikinci albümden bu kararı almasının ardında grubun müziğinden kendisinin bile sıkıldığı fikri benim teorim. Kesin olan şey, Şubat 2014'te çıkan üçüncü albüm Young and Courageous ile grubun bambaşka bir yola girdiği ve çok daha derinlikli bir hal aldığı. Ayrılmakla gruba en büyük iyiliği yapan Pearson'ın gidişiyle sesini kaybeden Tides Of Man, yaptığı bu albümle aslında hiç de bir sese ihtiyacı olmadığını veya asıl sesini müziğinin içinde yakaladığını gösteriyor. Post-hardcore uyuzluğundan post-rock gerçekliğine evrilen bu müzik, grubun etraflıca planladığı birşey de değildi. Pearson yerine alınacak yeni bir solist için seçmeler yaparken, bir yandan da enstrümantal besteler üretiyorlardı. Bu üretim aşamasında çok farklı bir kimliğe sahip olduklarını keşfetmeleri üzerine ortaya çıkan Young and Courageous, post-rock'ın dirsek temasında bulunduğu progressive rock üzerinden 11 adet uçuş gerçekleştiriyor.

Bu uçuşlar arasında Desolate. Magnificent, All The Years, Mountain House, Measure Your Breath, en çok da We Were Only Dreaming post-rock denen mefhumun göçmen kuş haritalarına yansımış rotasını çiziyorlar. İyi bir "rock sonrası" albümde beni o kuşlarla beraber uçmaya teşvik eden ne varsa önüme seriyorlar. Bana sadece ikna olmak kalıyor. Özellikle We Were Only Dreaming'den sonra buna o kadar hazır oluyorum ki, tek bir riff bile doğru yer ve zamanda ne kadar çok şey anlatabileceğini bu derece yoğun biçimde gösterdikçe bu türe neden bu ismin verildiğine dair taşlar biraz daha yerine oturuyor gibi oluyor. Ama biliyorum ki o taşlar dünyanın en iyi post-rock albümünde bile hiçbir zaman yerine oturmayacak. Zaten oturmasın da. İşin güzelliği orada!

1. Desolate. Magnificent
2. Mountain House
3. Drift
4. Young and Courageous
5. All the Years
6. Eyes Like Strange Sins
7. We Were Only Dreaming
8. Hold Still
9. Keep Me Safe
10. Parallels
11. Measure Your Breath

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder