10 Temmuz 2014 Perşembe

Good Morning, Vietnam (OST)


Bir zamanlar Robin Williams vardı. Geçmiş zaman kullanmak üzücü ama komedyenler yaşlandıkça artık komik olmaktan uzaklaşıyor ve onları en komik oldukları zamanlarda izleyen bizler için artık bir nostalji olarak kalıyorlar. 1978 - 1982 arasında yayınlanan Mork & Mindy ile tanıdığımız Williams, sinemaya adım attıktan sonra hatırlanmaya değer birçok sevimli komediyle unutulmazlar arasına girdi. Bu komedilere hüzünlü bir dramatik tat da katan aktör, en formda olduğu zamanlarda aykırı öğretmen (Dead Poets Society), aykırı doktor (Patch Adams), aykırı baba (Mrs. Doubtfire) rollerinin aranılan ismi haline geldi. Aykırı olmadığı zamanlarda ise Awakenings, Good Will Hunting, The Birdcage gibi yapımlarla bir aykırının dengeleyici yancısı konumundaydı. Yaşlandıkça çok kötü komedilerde, vasat dramlarda, hatta gerilimlerde rol aldı. Ama Robin Williams denince akla ilk, bilemedin ikinci olarak gelen performans çoğu zaman 1987 Barry Levinson filmi Good Morning, Vietnam'dır.

Bir radyo DJ'i olan Adrian Cronauer'in Vietnam Savaşı sırasında askere yollanıp Saygon'daki Amerikan radyosunu kendine özgü yayınlarıyla şenlendirmesini konu alan Good Morning, Vietnam, dünya tarihinin kara lekelerinden biri olan bu savaşın farklı bir yüzünü yansıtan şahane bir filmdi. Williams'ın bu defa aykırı radyocu konumu, askerler tarafından çok sevilen Cronauer'in çaldığı savaş karşıtı süper şarkılarla, eğlenceli fıkralarla, taklitlerle, araya sıkıştırılan mesajlarla muhalif bir ton yakalamasıyla yerine oturuyordu. Tabii üst makamlar da bu durumdan memnun olmayacaklar ve her aykırı tiplemesinin başına geldiği üzere iz bırakan, sevilen bu karakterin ipini çekmeye çalışacaklardı. Aslında bu formülün Williams'ın olağanüstü performansıyla bütünleşmesi sonucu gerisi geldi. Yani Good Morning, Vietnam, Robin Williams'ın kariyerine ivme kazandıran ve onun bünyesinde aykırı kişiliklerin farklı versiyonlarını izlememizi sağlayan bir filmdi.


Good Morning, Vietnam, haliyle müziğin hiç susmadığı bir film. Cronauer'in tezgahından geçen şarkılar da 60'lı yılların hitlerinden oluşunca susmasını hiç istemiyoruz. I Get Around, I Got You (I Feel Good), Nowhere To Run, Five O'Clock World ve dünyanın en güzel şarkılarından biri olan, hatta bir şarkıdan öte bir şey olan What A Wonderful World'ü aynı saflarda gördüğümüz soundtrack ise ayrı bir güzellik. Şarkı aralarında filmden alınan Robin Williams anonsları da arşiv kıymetini arttırıyor. Bu eskimeyen klasiklerin dışında filmde çalınan ama albüme konmayan bazı şarkılar da şu şekilde:

Lawrence Welk - Around The World
The Grassroots - Ballad Of A Thin Man
Frankie Avalon & Annette Funicello - Beach Blanket Bingo
Sounds Orchestral - Cast Your Fate To The Wind
The Beach Boys - Don't Worry Baby
Perry Como - Dream On Little Dreamer
Lawrence Welk & Myron Floren - Hot Time In The Old Town Tonight
Lawrence Welk & Myron Floren - Kit Kat Polka
Lawrence Welk - I'll Never Smile Again
Wilson Pickett - In The Midnight Hour
Adam Faith - It's Alright
Herb Alpert & The Tijuana Brass - Acapulco
Jack Jones - Lollipops & Roses
Ray Conniff - Smoke Gets In Your Eyes
Georgie Fame and The Blue Flames - Yeah Yeah

12 şarkılık soundtrack için seçilenler tam bir best of niteliğinde olmuş. Ama o 12 arasında In The Midnight Hour'u, Ballad Of A Thin Man'i, Don't Worry Baby'yi de görmek isterdim. Zaten onları da buna benzer başka soundtrack albümlerde görüyoruz. İşte arşiv böyle bir şey. Yoksa açarsın bir klasör, adlandırırsın "Sweet 60's" diye, sonra doldurursun içini What A Wonderful World, I Get Around, Fortunate Son, California Dreamin', Respect, San Francisco, Everybody's Talkin' artık ne bulursan. Al sana kendi öz hakiki 60'lar derlemen. Ama benim gibi bu işin resmi yanına amatör de olsa arşivci şekilde takıntılıysanız, şarkıların seçimi kadar albüm içinde dizilimine bile önem veriyorsanız, Good Morning, Vietnam, Forrest Gump, Goodfellas, Casino, American Graffiti, Stand By Me gibi harikulade soundtrackleri biriktiriyor, ara sıra o saflığa ve temizliğe ihtiyaç duyuyorsanız öz hakiki derlemelerle hafızanızı şişirmezsiniz.

Üstelik bu şarkıların kullanıldığı ilgili filmlerle olan duygusal bağlarını / bağlarınızı da sağlamlaştırmış olursunuz. Mesela What A Wonderful World'ün kullanıldığı hiçbir reklam, jingle, cover, fon müziği, öteki, beriki, Good Morning, Vietnam'da dramatik yoğunluklu biçimde kullanıldığı sahnesindeki kadar dokunaklı gelmemiştir bana. Çünkü bu benzersiz şarkıyı ilk defa bu filmde duymuştum. Belki filmi izlememiş olsam başka bir yerde mutlaka karşıma çıkardı. Fakat Good Morning, Vietnam'ı izlemekle hem aradan geçen yirmi küsür yıla rağmen unutamadığım bir film ve What A Wonderful World'ü kazanarak bir taşla iki kuş vurmuştum. Belki de o kuşlardan biri bendim.

1. Martha Reeves & The Vandellas - Nowhere to Run
2. The Beach Boys - I Get Around
3. Wayne Fontana & The Mindbenders - Game of Love
4. The Searchers - Sugar and Spice
5. The Castaways - Liar, Liar
6. The Beach Boys - The Warmth of the Sun
7. James Brown - I Got You (I Feel Good)
8. Them - Baby Please Don't Go
9. The Marvelettes - Danger Heartbreak Dead Ahead
10. The Vogues - Five O'Clock World
11. The Rivieras - California Sun
12. Louis Armstrong - What a Wonderful World

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder