4 Aralık 2014 Perşembe

Alvvays - Alvvays


Çocukluk arkadaşı olan Molly Rankin (gitar, vokal) ve Kerri MacLellan'ın (keyboard), liseden ortak dostları olan gitarist Alec O'Hanley ile temellerini attıkları Kanadalı indie rock / pop sevimliliği Alvvays, kendi adlarını taşıyan ilk albümleriyle çok beğenildi. Bu temel atılmadan evvel Rankin 2010'da solo bir EP yapmıştı. Ama farklı esen rüzgar, Rankin, MacLellan, O'Hanley üçlüsünün yanlarına bir basçı ve davulcu da almalarıyla bu beş kişilik hoş grubu indie alemine sürükledi. "Sevimli", "hoş" gibi sıfatları kullanmanın boşuna olmadığının kanıtı Alvvays albümü, indie pop'un indie rock ile, bu ikisinin de yer yer surf rock ile temaslarından oluşan şarkılardan oluşuyor. Bu karışım Molly Rankin'in naif ama kendini ezdirmeyen vokaliyle birleşince akla başka sıfatlar pek gelmiyor.

Olay, indie müziğin garaja çalan surf rock ile teması olunca akıllara Dum Dum Girls, The Vaccines gibi cevherler geliyor ve ister istemez bir kıyas ortaya çıkıyor. Alvvays şimdilik bu isimlerin birkaç adım gerisinde duruyor bana göre. Bunun sebepleri de fazla değil. Grubun yaptığı müzik sık sık 3,5 - 4 dakikalık şarkıları kaldıramıyor. Halbuki daha kısa bir sürede derdini anlatabilecek çok iyi şarkılar bunlar. Bir de hızlıyken çok daha iyiler gibi geldi bana. Orta tempoyla götürdükleri Party Police gibi şarkılarda da inceden 80'ler new wave hissiyatı yakaladıkları da oluyor. Ancak albümün ağırlaştığını düşündüren şarkılar, bir de süreleri bu tarz müziğe göre normalden biraz daha uzun olunca "keşke" dedirtebiliyor.

Öte yandan hem Dum Dum Girls'ün, hem de The Vaccines'in ilk albümleriyle ikincileri arasında katettikleri gelişmelerine bakınca başı kel olmayan Alvvays'in de aynı gelişmeleri gösterebileceğine olan inanç artıyor. Başta albümden çıkan üç single Adult Diversion, Archie, Marry Me ve Next Of Kin olmak üzere, hele de en başta güzeller güzeli Archie, Marry Me olmak üzere bağlı oldukları türe iz bırakabilecek şarkılar yazabileceklerini gösteriyorlar. Bunların yanında Party Police ve Atop A Cake de grubun kalite potansiyelini ortaya koyan besteler. Kalan dört şarkıda ise sözünü etmeye çalıştığım üzere sanki birşeyler tam yolunda gitmiyor. Ama karakter sahibi bir müzik icra edebildiklerinden ve adı geçen iyi şarkıları hayata geçirebildiklerinden ötürü müzik, şarkı, albüm bazında övgüleri hak ediyorlar. İkinci albümü merakla beklenen isimler arasında üst sıralara oynuyorlar.

1. Adult Diversion
2. Archie, Marry Me
3. Ones Who Love You
4. Next of Kin
5. Party Police
6. The Agency Group
7. Dives
8. Atop a Cake
9. Red Planet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder