24 Mart 2015 Salı

Fake Club - Fuckable


2014 yılının güzel albümlerinden birine 2015'in ilk aylarında rastlamak insanda "daha neler kaçırdım acaba" duygusu yaratıyor. Her yere yetişemeyiz tabii. Ancak beş İngiliz kızdan kurulu Fake Club'ın Fuckable adlı albümü nasıl oldu da gözden kaçtı diye hayıflanmadan duramadım. Tanıtım eksikliği malum. Yalnız bu kızlar kıytırık da olsa Powder Room diye bir filmde hem oynamışlar, hem de soundtrack için şarkı vermişler. Ayrıca İngiliz grup The Answer'ın headliner olduğu konserlerin açılışını yapmışlar. Klipleri, hayran kitleleri mevcut. Buna rağmen Fuckable gibi sağlam bir albümün fazla duyulmamasını anlamak güç. Öte yandan kendi coğrafyamız için gayet anlaşılabilir bir durum.

Hınca hınç rock yapan tipik "girl band" yavanlığıyla alakası olmayan gruplara sık rastlanmıyor ne yazık ki. Hepsi The Runaways veya Dum Dum Girls gibi olsun istiyoruz. Gitarlı pijama partisine benzeyen bu albümlerden farklı olarak yere sağlam basan, eğlenirken ciddiyetini hissettiren, sahnesini 40-50 kişilik bir garaja kurup orada kurtlarını döken müzisyenlere ait olduğu izlenimi veren Fuckable, kesinlikle ilgiyi hak ediyor. Nickname sevdikleri anlaşılan Aicha ‘The Pacemaker’ Djidjelli (davul), Carmen ‘Jim’ Vandenberg (gitar), Chloe ‘The Force’ Askew (gitar), Rosie ‘Daddy Warbucks’ Bones (vokal) ve Vicky ‘The Ace of Bass’ Warwick'ten (bas) oluşan grup, ipini koparmayan dengeli bir enerjiyi mainstream ile indie arasında gelip giden müziklerine başarıyla akıtıyorlar.


Daha ilk dinleyişte Generation, Do What You Gotta Do, Over & Over, Beauty Queen dörtlüsünden birini, birkaçını veya hepsini sevmek, Fake Club'ın iyi bir grup olduğunu anlamaya yeter sanırım. Yetmez ise başka kapıya. Yedek kulübesine ise her an oyuna girmeye hazır Bullet Brain, Midnight At KOKO ve Do It Like Me'yi oturtabiliriz. Geriye Feel Me, Summer City ve Fine kalıyor ki onlar da dışlanacak şarkılar değil elbette. Powder Room filminin müziklerinde de bu albümde olan bazı şarkılar yanında Superficial, Sick, Someone Show Me Some Love gibi olmayan bazı şarkılar bulunmakta. Film pek çekilmez ama albümde bulunmayan bu şarkılar merak edilmiyor değil.

Kendileriyle yapılmış "ıssız ada, üç şey" tadındaki bir röportajdan okuduğuma göre ilham kaynaklarını Dave Grohl ve Josh Homme (aynı zamanda bu ikilinin yer aldığı tüm projeler) olarak belirten grup üyeleri, sıklıkla bu isim ve projelerden izler taşımayı ihmal etmiyorlar. (Aynı röportajda tek rakiplerinin Susan Boyle olduğunu da söylemişler!) Bir partide karşılaşan eski arkadaşların grup kurmaya karar vermeleri şeklinde aslında çok basit bir hikayeleri var. Üstelik bu karar verme olayı 2012 yazında gerçekleşiyor. Ne ara prova yapıp, şarkı yazıp, albüm çıkarıp, klip çektiklerini ise bir yere gidilirken geç hazırlanan kadın milletiyle bağdaştırmak imkansız. Müzikal geçmişleri çok görkemli olmasa da, sesini kimi zaman Chrissy Amphlett'e (The Divinyls), kimi zaman Katie Jane Garside'a (QueenAdreena) benzettiğim Rosie Bones başta olmak üzere sıkı müzisyenler olduklarını yineleyelim.

1. Do What You Got To Do
2. Bullet Brain
3. Feel Me
4. Generation
5. Beauty Queen
6. D It Like Me
7. Over and Over
8. Summer City
9. Fine
10. Midnight at Koko

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder