7 Mart 2015 Cumartesi

Planet Of Zeus - Macho Libre


Yine biricik komşumuz Yunanistan'ın başkenti Atina'da doğup büyümüş şahane bir grubu keşfetmenin mutluluğunu yaşıyorum. Daha önce aynı yakın coğrafyadan Beggar's Blues Diary, Marsheaux, Stonedaze, Nightstalker gibilerini fark edip aynı mutluluğu yaşamıştım. Babis (vokal, gitar), Yog (gitar), J.V. (bas), Serapheim G. (davul) isimlerine sahip dört kişilik Planet Of Zeus, tıpkı adını saydığım favori Yunan gruplar gibi kendi kültürlerinden farklı disiplinlerde müzik üreten, üstelik sanki doğma büyüme o farklı kültüre aitlermiş izlenimi veren güçte bir oluşum. Bu izlenimi vermek bir marifet mi, tabii ki hayır. Ancak o farklı kültüre dair ortaya konan işin niteliğine bakınca ve orada çok güçlü bir bütünlük görünce hayranlık daha da artıyor.

Vigilante adlı 3. albümüyle ortama fırtına gibi giren Zeus, benim için Yunanistan'dan çıktığına inanması zor bir grup. Yine de ortada atom parçalamaktan daha kolay bir önyargı yıkma durumu var. Yunanistan, yıllardır ekonomik ve beraberinde toplumsal sorunlarla boğuşuyor. Bu kriz döneminin sanatsal yansımaları bize çöküntünün boyutlarını gösteriyor. Kynodontas, Miss Violence, The Enemy Within gibi sert filmler, her ne kadar bazı zorlama hallerine rağmen bu toplumun 24 saat rakı balık eşliğinde sirtaki oynamadığı gerçeğiyle yüzleştiriyorlar. Hal böyleyken, öfke dolu liriklerle bezeli stoner rock / metal müzik türü, kendine büyüyüp serpileceği doğal bir ortam buluyor. Bu ortam, hemen her ülkede bulunabiliyor. Ama Planet Of Zeus'a benzer gruplardaki sertliği özümseyiş, bunu haklı bir öfkeyle destekleyiş, sonra da üst düzey bir rock matematiğiyle dengeleyiş o kadar anlamlı ki, nitelikli sanat eserlerinin kriz zamanlarında çıkma eğilimi farklı platformda bir kez daha doğrulanıyor.


Planet Of Zeus, yeni bir albüm yaptı ve bu albüm sayesinde onları tanıdık. Ama öncesinde iki albümleri daha olduğunu öğrenmek, hele de bunlardan ikincisi olan 2011 yılına ait Macho Libre'nin kanatları altında durmak bana çok daha güven verdi. Vigilante de gayet sıkı bir albüm hatta bana göre 2014'ün en iyi rock işlerinden biriydi. Ancak taze Vigilante dururken Macho Libre'den bahsetmek istememin belli başlı nedenlerini sıralayınca cümleyi tersten okuyup Macho Libre dururken Vigilante'den bahsetmenin beni pek tatmin etmeyeceğini anladım. Bu nedenlerin başında tabii ki Macho Libre'nin kütür kütür şarkıları gelmekte. Yoksa sound aynı sound, sertlik aynı sertlik, Babis'in kaya gibi vokali aynı vokal. Lakin Macho Libre bünyesindeki şarkıların bana göre kendi karakterlerini oluşturmuş görüntüsü ve diğer albümlerdekine göre daha tutkulu oluşları bir miktar daha öne çıkıyor. Bir diğer önemli nokta da, grubun stoner harcından vücut bulan ve sık sık rahmetli diye andığımız grunge parçalara da rastlayarak hayalet görmüş gibi oluyoruz. Mesela Vanity Suit, Macho Libre, The Ballad Of Boston George üçlüsü, resmen 90'ların grunge kültürünün göbeğinden 2011 tarihli bu albüme ışınlanmış şarkılar. Adamlar bildiğin Seattle'ın Atina şube amirleri. Hani grunge öldüydü demezler mi adama?

Bu üç süper rock şarkısı yanında albümde Doteru, Leftovers, Apocalypse, The Game gibi "biri beni durdursun, yoksa daha sayarım" türünden sert-i şahane şarkı bulunmakta. Huzur dolu Unicorn Without A Horn ve kapanışı yapan 9 dakikalık epik stoner rock Hazelnur (R.I.P.) ise grubun derinliğine derinlik katan enstrümantal parçalar. Tadına doyum olmaz riffler, grup uyumu içinde kendi alanlarını yaratan enstrüman şovları, Babis kardeşimizin grunge - punk karışımı ölümcül sesi, özenle tasarlanmış besteler hepsi burada. Şekli şemali ne olursa olsun "ben rock dinliyorum" diyen varsa ve hala Planet Of Zeus dinlemediyse acilen edinip kanına karıştırması gerekiyor. Çöküşünü Chipras ve Syriza ile yükselişe geçirmeyi hedefleyen bir halkın mevcut iktidarı nasıl devirebildiğini ve umutlarına sahip çıktığını gördük. İşte o halkın dört neferinden oluşan Planet Of Zeus, tanrılar tanrısı Zeus'un mitolojik evrenini borç batağına çevirenlere yönelttiği öfkesini hakkını vererek tüm dünyayla paylaşıyor.

1. Doteru
2. Dawn of the Dead
3. Leftovers
4. Vanity Suit
5. Unicorn Without a Horn
6. Macho Libre
7. The Ballad of Boston George
8. Apocalypse
9. The Game
10. Scream
11. Hazelnur (R.I.P.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder