16 Nisan 2015 Perşembe

The Sonics - This Is The Sonics


1960 yılında kurulan, 67'de dağılan, 78-80 arası yine faaliyette olan, sonrasında kendilerinden güç bela haber alınan Amerikalı rock'n roll, garage, proto-punk (60'lar sonu, 70'ler başı nüksetmiş bir punk rock akımı) grubu The Sonics, bu süreye sadece 4 stüdyo albümü sığdırmış. Buna rağmen çeşitli beyanlarda Bruce Springsteen, Kurt Cobain, Jack White, Mudhoney, Guy Ritchie, Johnny Depp gibi isimlerin favori grupları arasında gösterilmişler. En son 1980'de Sinderella albümleri çıkan The Sonics, 35 sene sonra "daha ölmedik" dercesine hortlayıp This Is The Sonics albümleriyle The Zombies'e nazire yapıyorlar. Onları benim gibi sadece popüler garage rock standartları olan Have Love Will Travel ve Louie Louie ile tanıyanlar için "The Sonics Kullanma Klavuzu" niteliğindeki 2015 tarihli This Is The Sonics, yılın en görkemli ve anlamlı geri dönüşlerinden biri.

Son iki albüm arasında 35 yıl olunca ve grubun yaş ortalaması da 65'i bulunca, ekibi yeniden toplayarak domates yetiştirdikleri sahil kasabasından son bir albüm yapmak için ayrılan veteranlar gözümüzde canlanıyor. Ama performans ve sound açısından eksiği yok, fazlası çok bir albüm olarak This Is The Sonics'i 60'lı yıllardan kalma "remastered" edilmiş bir albüm sanmak mümkün. Açılışı I Don't Need No Doctor, kapanışı da Spent The Night gibi iki müthiş şarkıyla yapan grup, Leaving Here, I Got Your Number, Be A Woman, Bad Betty, Livin' In Chaos ve diğerleriyle oturduğu yerde bile adamı kan ter içinde bırakan enfes bir garaj&punk&rock&roll resitali sunuyor. Yine coverlar mevcut. Ama nasıl Have Love Will Travel ve Louie Louie'yi yıllarca onlarla özdeşleştirmiş isek bu şarkıları da hiç cover gibi görmüyoruz.

Larry ve Andy Parypa kardeşlerin kurduğu, türlü eleman değişikliklerine rağmen çekirdeğini koruyup kanlı canlı müzik yapmaya devam eden The Sonics'in günümüze kadar gelebilmesi çok iyi birşey. Böylece bu insanların bunca zaman sonra nasıl diri kalabildiklerini, torun torba sahibi olacak yaştaki solist Gerry Roslie'ın nasıl 25'lik delikanlılar gibi punk çığlıkları attığını, Rob Lind'in nefesiyle o tenor saksafonu nasıl azgın bir famme fatale kıvamına soktuğunu biraz daha yakından duyma fırsatı bulabiliyoruz. Uzun süre Washington / Tacomalılar Dayanışma Derneği gibi sadece konserlere ve toplama albümlere vakit ayıran The Sonics, 2015 tarihli albümüyle "işte biz buyduk, hala da buyuz" dercesine yeni nesile sıkı bir hatırlatmada bulunuyor.

1. I Don't Need No Doctor
2. Be A Woman
3. Bad Betty
4. You Can't Judge A Book By The Cover
5. The Hard Way
6. Sugaree
7. Leaving Here
8. Look At Little Sister
9. I Got Your Number
10. Livin' In Chaos
11. Save The Planet
12. Spend The Night

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder