12 Mayıs 2015 Salı

Odessa - Odessa


ABD'nin kimbilir neresinden Odessa adıyla sessiz sakin bir çıkış yapan, indie pop / folk çeşnisine sahip bu yeni şarkıcı için piyasada henüz detaylı bilgi yok. Kendisi ve kendi adını taşıyan albümüyle ilgili araştırma yapmaya kalktığınızda karşınıza 80'lerden bir Alman grup (ki bunların da ilk ve tek albümü kendi adlarını taşıyor), hardcore takılan yeni bir İngiliz grup, bir Fransız klezmer (Yahudi caz müziği) orkestrası, bir İtalyan progressive rock grubu şeklinde uzayıp giden onlarca isme rastlıyorsunuz. Bir insan veya grup kendine bu ismi seçerken havalı durmasını baz almıştır büyük ihtimalle. Ama onca Odessa'ya rağmen hala bu ismi kullanan yeni biri, havalı durduğu kadar kalabalıkta fark edilmeyi kafaya pek takmıyordur sanki. En azından müziğindeki hüzün, bu yalnız kalma arzusuna ve kalabalıkta fark edilmeme memnuniyetine yönelik bir algı yaratıyor.

Şarkıları dinlemeye başladığınızda hemen samimiyet kurmayıp önce dinleyicisini tartan Odessa, bu samimiyeti sağladığında tüm şarkılarını içtenlikle ve kendi türünde bir duygusal zekayla kabul ettiriyor bana göre. Kalitesiz çocuk şarkılarına benzeyen yavan bir indie pop veya şiddetli can sıkıntısına yol açan bir indie folk önyargılarını birer birer yıkıyor. Bunu yapması zaman alabilir de, almayabilir de. Henüz ikinci dinlememde kendisiyle hemen samimi oldum. Hüzün yüklü bir samimiyet olsa da tanıştığımıza çok memnun oldum. Bu hüzün ambiyansına sadık biçimde tekdüze olmayan, her bir şarkıda irili ufaklı farklılıkların görülebileceği ve bu farklılıkların kalite grafiğini yükselttiği albüm, benim için kesinlikle 2015'in en iyilerinden.

I Will Be There, For Granted, Grow gibi modern indie folk bestelerinin güven veren havası, My Match, Gather Around ve Love Alone'un kırda güneşli bir Pazar gününe ait country hüznü, Hummed Low'un yer yer etnik (daha çok Afrika) çağrışımlar yapan vokal zekası, Black Butterfly'ın çakırkeyif olmuş bluesy bar salınışları, insana sadece birşeyler dinlerken bile kaliteli zaman geçirebileceğini hissettiriyor. Büyük ihtimalle bunlardan biri benim için yılın en iyi şarkıları arasında yer alacak. Ama kapanıştaki enstrümantal Western'in sanki bir filmin end credits müziğiymiş duygusu, bu filmi daha çok izleyeceğimi, finalde de o aradığım şarkıyı birgün bulacağımı söylüyor adeta. Gerçi filmin tamamı bu kadar iyi olduktan sonra oyunculardan birini seçmek pek zor birşey değil. Önemli de değil.

1. I Will Be There
2. My Match
3. Hummed Low
4. Gather Round
5. Black Butterfly
6. Love Alone
7. For Granted
8. Grow
9. Picture of a Woman
10. Shallow Heart
11. Western

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder