19 Ağustos 2015 Çarşamba

The New Division - Gemini


Önce Shadows (2011), ardından Together We Shine (2014) ile övgülere boğduğum Amerikalı synth pop /dream pop dörtlüsü The New Division hakkında;

"Together We Shine'ın gerçekliği, ilk albüm Shadows'un başlattığı o rüya atmosferinde filizlenen elit pop hissiyatını kaldığı yerden sürdüren, daha yükseğe taşımaya çalışan bir gerçeküstü bilinçle kol kola ilerliyor. Doyurucu olduğu kadar tadını damakta bırakmayı da beceriyor."

"Her biri kendi içinde bağımsız, özgün, dokunaklı, kimi zaman savunmasız, kimi zaman korunaklı, ama o pop hüznü özünde saklı şarkılar harika bir evren yaratıyorlar."

"Kendi süreleri dahilinde dinleyenin kulaklarından süzülüp bir sınır ve o sınırı istediği zaman kaldırabilecek bir esneklik algısı oluşturuyorlar. Girişler, gelişmeler, nakaratlar, köprüler beyin kıvrımlarına dantel gibi işleniyor."

"İki albümde o kadar şarkı, onlar için kurulan bu kadar cümle aslında hep boşuna. Zira The New Division müziği hala gizemli."

...şeklinde cümleler kurmuştum. Together We Shine'ın ardından 2-3 sene bekleriz diye düşünürken üçüncü halka Gemini müthiş bir sürpriz yaptı. Yukarıdaki alıntıları rahatlıkla Gemini için de kullanabileceğimi düşünerek yaptım. Açıkçası Shadows sonrası gruptan bir sonraki hamle olarak çok büyük beklenti içine girmemem yönünde bir temkinlilik hali vardı. Together We Shine çıkana dek, çok iyi bir albüm yapıp sırra kadem basan gruplardan biri olacağını düşünmüştüm onlar için. Ne zaman ikinci albüm çıkıp beni o ilk albüm kadar mutlu etti, işte o zaman o beklenti içine girmemem yönündeki temkinlilik hali üçüncü albüm için endişeye dönüştü. Benzerleri çoktur. Çekirge bazen üçüncü zıplayışında kafa üstü yer çakılır. Fakat Gemini müthiş bir zıplamayla tüm bu beklenti / temkinlilik / endişe duygularını kenara itiyor. Olağanüstü bir üçlemenin son halkası olarak parende atıp ayakları üstüne düşerek tüm ihtişamıyla karşımıza dikiliyor.


Albümden iki ay önce, yani Nisan'da üç şarkılık Eyes EP'si heyecan uyandırdı. Başta Eyes olmak üzere Cloud ve Romantic şarkıları sound değişimi olmadığı müjdesini veriyordu. Konu The New Division ve ilk iki albümü olunca böyle bir değişim görülmemesi müjdedir zira. Grubu grup yapan, o görkemli şarkıları kadar, karanlıktan aydınlığa ya da ters istikamete doğru ilerleyen gizem dolu sounduydu. Önceki yazılarda solist John Kunkel'in şarkı yazmadaki aşırı üretkenliğinden bahsetmiştik. Belki Gemini'nin bu kadar çabuk vücut bulması biraz da bundandır. Kunkel öyle gırtlak oyunları, soul kaçamakları, nağme sihirbazlıkları yapan bir vokal değil. Ama çok iyi yazılmış, çok iyi düzenlenmiş ve çok iyi icra edilmiş bu The New Divisions şarkılarını ondan daha gizemli kimse söyleyemez herhalde. Zaten grubun üç albümü de kendi içinde, hatta üçü bir arada konsept artwork misali modern bir duruşa sahip. Üçü de birer pop klasiği. Progressive pop diye bir tür tanımı mevcut ve benim için The New Division bu türün Led Zeppelin'i kesinlikle. Sayelerinde synth pop ve new wave 2000'li yıllarda hiç bu kadar özel olmamıştı.

Gemini herşeyiyle o kadar olmuş, oturmuş bir albüm ki, Killer, Gemini, Introspective, Alive, Eyes, Coypcat, ve Murder Shock kendileriyle ilgili detay dolu paragraflar yazılabilecek mükemmel şarkılar. Bunlardan birini yılın şarkıları arasına koymam gerekecek. Bu öyle iştah kabartan bir yarış ki, hangisinin burun kılı farkıyla galip geleceğini zamana bırakmış şekilde ben de merak ediyorum. Her ne kadar benim 10 numara 5 yıldız olarak etiketlediklerim bunlar olsa da, Senseless, Iris, Golden Winter Child ve Bloom'u da 9 numara 4 yıldız olarak gönül rahatlığıyla etiketlerim. Geriye kısa introlar ii. ve i. kalıyor ki bu da albümün tamamı eder. Gemini kendi başına bir zirve olduğu gibi, üçlemeyi muazzam biçimde tamamladığı için de genel bir The New Division zirvesinin üçüncü halkası. Şayet John Kunkel günde üç şarkı yazmaya devam ediyorsa devamı da gelecektir. Grup şu albümden sonra dağılsa üzülür müydüm tam bilemedim. Onlar hakkında daha ne yazabileceğimi de bilmiyordum. Ama onların şarkıları devam edecek, ben de her yeni albümlerinde söyleyecek birşeyler bulacakmışım gibi bir his var içimde.

1. ii.
2. Killer
3. Gemini
4. Senseless
5. Iris
6. Introspective
7. i.
8. Alive
9. Gold Winter Child
10. Copycat
11. Eyes
12. Murder Shock
13. Bloom

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder