21 Ocak 2018 Pazar

Whales & Echoes - Winter Stories


"Selam! Ben Rusya'dan bir post-rock/indie müzisyeniyim. Müziğim herkese açık, tamamen ücretsizdir. Ama bana destek olmak isterseniz bu çok faydalı olur. Dinlediğiniz ve yardımlarınız için teşekkürler." Bu cümleler, ismini hiçbir yerde bulamadığım (belki Rus sitelerinde vardır bilemiyorum) bir müzisyene ait. Bütün şarkıları kendi yazan, çalan ve albümleri çeşitli mecralarda paylaşıma açan bu kişi, hepsi 2017 içinde olmak üzere Whales & Echoes (Ocak), Echoes In The Dark (Mart), The Midnight Stories (Temmuz), Farewell (Eylül), Bright Lights ve Winter Stories (Aralık) adlarında tam 6 albüm çıkarmış. Böylece aynı yıl 5 albüm çıkaran King Gizzard and The Lizard Wizard'ın rekorunu da kırmış. Bandcamp devriyelerim esnasında fark ettiğim Winter Stories sayesinde tanıştığım bu müzik, post-rock olarak konumlandırılışının hakkını veren, ama alternative rock ile de dirsek temasını hiç kaybetmeyen enstrümantal şarkılardan oluşuyor. Gerçekten hepsini kendi mi çalıyor, yoksa Whales & Echoes adında bir grubu mu var bilemiyoruz. Ama hakkında bulduğum az sayıdaki yazılarda "one-man-band" tabiri kullanılıyor. Ortaya çıkan müzik ise, 4-5 kişilik bir post-rock grubunun tutkulu işlerinden farklı değil.

Winter Stories'i dinleyip beğendikten sonra diğer albümlere de göz attım. Müzik aynı müzik. Şarkılar arasında çok iyiler de var, vasat kalanlar da. Arka arkaya beş enstrümantal albüm dinleyince belli bir doygunluk oluşuyor. İyi ki hepsinden önce Winter Stories ile başlamışım ki, bu müziği daha zinde bir şekilde değerlendirebilmişim. Post-rock hakkında söylenecek çok fazla şey olduğunu düşünmüyorum. Elbette orası başka bir alem ve kendi içinde derinliği fazla bir müzik türü. Whales & Echoes da fazla derine inmeden, fazla uzatmadan, her şarkıda bağlı kaldığı öncü bir melodi ve ritim üzerinden derdini anlatıp bir sonraki şarkıya geçiyor. Winter Stories'in en güçlü anları Your Eyes Are Full Of Stars, I Have Feelings For You, Find Love (I'm So Sorry), Miss Me Sometimes şarkılarında seziliyor. Post-rock, alternative veya pop rock ne dersek diyelim, sinematik bir rock ruhu var. İsim şarkısı Winter Stories gibi tek tük synth rock denemeleri de mevcut. Kendisine dört şarkıda Ukraynalı Oceantides da eşlik etmiş ki, o da benzer bir müzik icra eden, aynı zamanda 2017'de iki albüm, iki EP çıkaran bir oluşum. Yoksa o da aynı kişi mi diye düşünmedim değil.

Rus müzisyen dostumuz bu albümden sonra sanki veda eder gibi bir de yazı yazmış. Küstü mü, yoksa misyonunu tamamladığını mı düşündü bilemiyorum. Kendisinden bir daha haber alınamazsa üzülürüm. Zira post-rock gibi zaman zaman rock müzikte elit bir sanat formu gibi duran bir türe çok şey katmasa da, güzel melodiler yakalayıp onları bir dizi jeneriğine, bir araba reklamına, bir kavuşma/ayrılık anına, kar yağmayan bir kış çaresizliğine denk düşürebilmek, her post-rock yapıyorum diyenin yapabildiği bir şey değil ne yazık ki. Zaten genelde post-rock albümler Winter Stories veya diğer Whales & Echoes albümleri gibi kısa olmaz. Ama isimleri "Sana Karşı Hislerim Var", "Gözlerin Yıldızlarla Dolu", "Arada Beni Özle" olan şarkıların enstrümantal hissiyatları kendi liriklerini dinleyene düşündürebilecek potansiyele sahip olunca uzunluk kısalık önemli olmuyor. Belli bir sanat formu bile arama gereği duymuyor, sadece akışa kapılıyorsunuz. Sözleri olmayan kısa kış hikayeleri eşliğinde soğuktan sıcağa, sıcaktan soğuğa yumuşak geçişler yaparak o akış içindeki yerimizi sorguluyoruz.

1. Lights of the Winter Streets
2. Winter Stories (feat. Oceantides)
3. Find Love (I'm So Sorry)
4. Carousel (feat. Oceantides)
5. Your Eyes Are Full of Stars
6. Miss Me, Sometimes (feat. Oceantides)
7. I Have Feelings For You
8. Feeding Birds (feat. Oceantides)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder