28 Kasım 2009 Cumartesi

Collide - These Eyes Before


kaRIN adlı gotik güzelin vokalleri, Statik adlı er kişinin de müzik nâmına her şeyi üstlendiği L.A. grubu Collide, kurulduğu 1992’den bu yana biri konser olmak üzere 8 albüm çıkarmış bir ikili. 2009’da da 9. albümleri These Eyes Before çıkıyor ki, bunca senedir müzik yapan bir grup olmalarına rağmen ilk kez isimlerini duyuyor olmamın belli bir sebebi var: These Eyes Before bir cover albüm. Üstelik altına girdikleri coverlar da öyle Umbrella, Baby One More Time gibi kolay lokma değiller. Collide’ın kafa kağıdının tür hânesinde Industrial Rock, Darkwave, Trip Hop yazıyor ki, bunu öğrenip de 10 şarkılık listede yer alan yeniden el attıkları şarkıları da görünce daha tek bir nota duymadan bile insanı (coversever bir insanı!) garip bir heyecan kaplıyor.

Açılışı ve kapanışı Pink Floyd coverları ile yapmayı tercih eden Collide ikilisi, bu sayede lounge bir giriş ve industrial bir çıkış yaptıkları albümlerinde bağlı oldukları türleri birbirleriyle karıştırarak sevdikleri parçaları özen gösterilmiş organize müzikleriyle yeniden önümüze sunuyorlar. Özellikle Nights In White Satin ve I Feel You ile çok da güzel ediyorlar. Bu ikisi ile birlikte Pink Floyd yorumları dışında tekrar dinlemek için heyecan duyduğum bir cover olmadı. Bu arada şu Come Together neden bu kadar fazla coverlanmıştır bir türlü anlamam. The Beatles’a saygıda kusur etmek istemem (ama galiba öyle olacak), şarkının orijinalinde bile meymenet yoktur bana göre. Kısacası, ben bunun babasını da sevmezdim! Yine de benim meymenet bulamadığım şey beni bağlar. Fakat grubun I Feel You denemesi bence Placebo’nun yorumundan bile iyi olmuş sanki. Kaldı ki bu tarz gruplar eğer bir cover albüm yapıyorlarsa içinde mutlaka Depeche Mode’a bir hürmet göstergesi bulunur.

Grubun geçmişi ve kendi besteleri nasıldır, o geçmişe dönüp de külliyat dalışı yapar mıyım bilemiyorum. “Industrial” öğelerle pek canciğer kuzu sarması olmadım. Ancak bu albüm Collide’ın iyi atmosfer yakalamayı bilen bir grup olduğu düşüncesini kuvvetlendirdi. kaRIN- Statik ikilisinin araladığı gotik kapıların elektronik rock girişleri, tür meraklılarını memnun edebilir. Bu meraklılar Depeche Mode’u, Rammstein’i, Nine Inch Nails’i veya azıcık sert takılan trip hop’u besin zincirlerinden eksik etmeyen, lâkin o zincire eklenecek yeni halkalarını da öyle her önüne gelen gruptan seçmeyen titizliktedirler. Muhtemelen Collide’ın bu albümünü duyduklarında baş tacı yapmayacaklardır. Fakat yerin dibine de sokmazlar herhalde.

1. Breathe (Pink Floyd)
2. Nights In White Satin (The Moody Blues)
3. Come Together (The Beatles)
4. Creep (Radiohead)
5. Rock On (David Essex)
6. I Feel You (Depeche Mode)
7. Space Oddity (David Bowie)
8. Baby Did A Bad Bad Thing (Chris Isaak)
9. Tusk (Fleetwood Mac)
10. Comfortably Numb (Pink Floyd)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder