15 Ocak 2010 Cuma

Engineers - Three Fact Fader


Shoegaze, dream pop ortamına girmişken, 2009’un en parlak albümleri arasında yer alan Engineers grubunun ikinci albümü Three Fact Fader’dan bahsetmek isterim. 2003 yılında Londra’da kurulan grup, 72, 73, 74 ve 75 doğumlu dört müzisyenden oluşmakta. Bu türün pek çok yeni grubunda da rastlandığı üzere Cocteau Twins, My Bloody Valentine, Slowdive, Ride gibi 80’ler sonu, 90’lar başı arasındaki döneme adını sağlamca yazdırmış isimlerin etkilerini taşıdığı söyleniyor. O denemlerde adını duyduğum, fakat müzikleriyle pek de samimi olamadığım bu isimlerin etkilerini yadsımak olmaz. Fakat Engineers ve onun gibi geleceği aydınlık pek çok grup, o dönemin hassasiyetlerini günümüz müzikal kaygılarıyla pek bir güzel yoğurmaktalar. Aslında günümüz müzikal kaygısızlıklarını da bu tavıra dahil etmek gerek. Zira dream pop denilen mefhumun belli bir tertip düzen çerçevesinde ilerlediği söylenemez. Kaos ile flört ettiği halde kendine özgü bir disiplini olan, alışıldık şarkı formatlarıyla arası iyi olmayan, formatlar üstü bir müzik bu.

Engineers adını taşıyan 2005 tarihli ilk albümden sonra bağlı oldukları plak şirketleri Echo’nun dükkâna kilit vuracağını açıklaması, yeni albüm bekleyen grup hayranlarını da endişelere gark etmişti. Neyse ki progressive rock tabanlı isimlerle çalışan Londralı plak şirketi Kscope ile anlaşma sağlandı ve Three Fact Fader 2009 Temmuz’unda İngiltere’de, 2009 Kasım’ında da Amerika’da piyasaya çıktı. Engineers’ın bir progressive rock grubu olmaması, Kscope’un onlara bakışını değiştirmedi. Hatta içeriğinde yoğun olarak hissedilen progressive unsurlar sayesinde bazı fanatik hayranlarca “Dream Pop’un Pink Floyd’u” olarak dahi nitelendirildiler. Grup üyeleri de zaten üzerlerindeki Pink Floyd etkilerini hiç inkâr etmediler. Yine de fazlaca duygusal yaklaşılan bu benzetmenin, uzun vadede daha fazla pişen bir Engineers üzerine gayet şık duracağını hesaba katmamak olmaz. Hele şöyle iki haneli albüm adedine bir ulaşsınlar o zaman görelim.

Vokal ve gitardaki Simon Phipps’in bazen fısıldayan, bazen mırıldanan, hep alçaktan seyreden vokalinin yarattığı çıplaklık hissini, kalabalık gitarların yarattığı yoğunlukla örten Engineers müziği, birtakım shoegaze örneklerinin aksine, daha kabul edilebilir özelliklere sahip. Alternative rock, hatta bazen pop rock iskeletini de ele vermekten çekinmiyor. Ama özünde nereden nasıl çıkacağı belli giriş-nakarak-bitiş döngüsüne fazla prim vermeden, temiz bir altyapıyla kafasına göre rüyâlar âleminde süzüm süzüm süzülüyor. Zaman ve emek isteyen yanları olduğu kesin. İlk dinlediğinizde içine tam manasıyla dahil olamamışsınızdır fakat çok iyi bir albüm olduğunu anlarsınız. Zamanla kendini size anlatmaya başlar. Three Fact Fader öyle bir albüm. Kafalarına göre takılıyorlar dedik gerçi ama yanlış anlaşılmasın. Grup hakkında yazılan her üç yazıdan ikisinde belirtildiği üzere “bir mühendis edasıyla sesleri derleyip toparlama” geyiği doğru sayılır. Onların kafalarına göre takılmaları, kendi ses binalarını inşa ederkenki özgürlüklerinden kaynaklanmakta. Clean Coloured Wire, Sometimes I Realise, Three Fact Fader, Brighter As We Fall, Song For Andy gibi inşa edildikleri yere anlam katan örnekler, gecenin ışıkları arasında onları izleme keyfine de elit bir zemin hazırlıyorlar.

1. Clean Coloured Wire
2. Sometimes I Realise
3. International Dirge
4. Helped by Science?
5. Brighter As We Fall
6. Hang Your Head
7. Crawl From the Wreckage
8. Three Fact Fader
9. Song for Andy
10. Emergency Room
11. The Fear Has Gone
12. Be What You Are
13. What Pushed Us Together

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder