13 Şubat 2010 Cumartesi

Your Vegas - A Town and Two Cities


2005 yılında Leeds/İngiltere’de kurulmuş olan beş kişilik Your Vegas, memleketlerinde kendi hallerinde turlara katılmak suretiyle çalıp söyleyen mütevazi bir gruptu. Ne var ki bu durum grubun solisti ve söz yazarı Coyle Girelli’yi kesmiyordu. Kendisi New York’a taşındığında önce herkes bunu kişisel bir tercih sandı. Fakat Girelli’nin asıl amacı, Your Vegas’ın kendini daha iyi göstereceği özgür bir ortam arayışıydı. Grubun geri kalan elemanları Girelli’yi ziyaret ettiklerinde hemen New York’a tav oldular ve kısa süre sonra hepsi inandıkları Your Vegas uğruna orada birleştiler.

New York’ta işler tahmin ettikleri gibi çok hızlı gelişti. Universal Republic ile albüm anlaşması yaptılar, 2008 SXSW Festivali’ne davet edildiler. Aynı yıl her ikisinin adı da A Town and Two Cities olan bir EP ve bir albüm çıkardılar. Şayet grupta ümit olmasaydı bu hızlı gelişmelerin hiçbiri bırakın hızlı olmayı, gelişemezdi bile. Çünkü Your Vegas çok iyi bir pop/rock grubu ve bana göre iyiden de öte şarkılara sahipler. Bugüne kadar kendi adlarını taşıyan Your Vegas adlı single’dan başka çıkardıkları olmamış. Ama albüm radyo hiti kaynıyor adeta. Kulağa piyasa bir müzik gibi gelebilir. Zaten bir piyasa işinde olması gerekenlere, hatta fazlasına sahip olan grubun yoğun ve tutkulu müziği, yapıştığı kulağa (radyosever kulağa) hükmetmesini bildiği gibi, pop/rock gibi piyasa dışında fazla ciddiye alınmayan bir türe sırtını dönmemiş dinleyicileri doyurucu, sonra tekrar acıktırıcı özelliklere sahip. Coyle Girelli’nin sesi çok iyi. Klavyelerden sorumlu Mark Heaton çok iyi. Grubun ortaklaşa yazdığı şarkılar çok iyi. Özellikle nakarat kısımları, akılda kalıcı olmaları yanında, bir nakarattan beklenen şarkı zirvesini sağlayabilmeleri yönünde de çok güçlü. Millet o kadar şarkı kabızlığı çekerken onların böylesine kendiliğindenmiş duruşları da ayrıca hayranlık verici.

Yer yer basit, klişe, bu yüzden tahmin edilebilir şarkı gidişatlarına o kadar lezzetli müdahalelerde bulunuyorlar ki, o nakaratı, o incelişi, o yükselişi tekrar duyabilmek için şarkıya daha bir dikkat kesilebiliyorsunuz. Pop/rock kadar alternative sularında da yüzüyorlar. Gerçi son zamanlarda bu ikisi pek içli dışlı sayılır. Fakat Your Vegas’ın ortalama bir pop/rock şarkısı süresi içinde epikleştiği (devleştiği mânâsında) anları düşündüğümüzde kim kimin alternatifi diye düşünmüyor değilim. Your Vegas'ı şan-şöhret-para üçlüsünün ödünü yarmış bin tane gruba değişmem. It Makes My Heart Break, Troubled Times, I Wish You Were Somewhere Else, In My Head, Up Until The Lights Go Out, 2008 yazından beri bir türlü kopamadığım, uzun süre de kopamayacağım şarkılar. Tuhaf bir hüznü, tuhaf bir yaşama sevinciyle beraber paketleyip önüme koydu bu adamlar. Pop/rock veya alternative artık neyse, demek ki sadece bitmek bilmeyen progressive rock albümlerinin arkasından cilâ niyetine dinlenecek bir tür değilmiş. Bazen o sek içkinin ta kendisiymiş!

1. It Makes My Heart Break
2. In My Head
3. Birds of Paradise
4. Aurora
5. Troubled Times
6. The Way the War Was Won
7. Your Vegas
8. Up Until the Lights Go Out
9. I Wish You Were Somewhere Else
10. Salvador

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder