11 Nisan 2010 Pazar

Pearl - Little Immaculate White Fox


1975 doğumlu Pearl Aday, küçüklüğünden beri konserlerde, tur otobüslerinde, sahnelerde ve stüdyolarda fink atmış, ilk albümü Little Immaculate White Fox’u da ancak 2010’un Ocak ayında çıkarmış yepyeni bir rock vokali. Uzun zamandır şov dünyasının içinde bulunmasının sebebi ise Meat Loaf’un kızı olması. Aslında Pearl’ün biyolojik babası, Janis Joplin’in grubu olan Full Tilt Boogie Band’in davulcusuymuş. Kendisine Pearl ismini de davulcu baba koymuş, çünkü çoğu hayranının da bildiği üzere “Pearl”, Janis Joplin’in lâkabıdır. En favori grupları The Rolling Stones, AC/DC ve The Allman Brothers olan Pearl, özellikle vokallerinden çok etkilendiği isimler sorulduğunda ise Otis Redding, Bonnie Raitt, Steven Tyler, Pat Benatar, tabiî ki babası Meat Loaf ve Janis Joplin’i dilinden düşürmüyormuş. Albümün ilk şarkısı Rock Child’da da dediği gibi gitar kutusu içinde uyuduğu bile olmuş. Müzikle bu kadar çok içli dışlı olup da, albüm yapmak için bu kadar geç kalınmasının ise bazı sebepleri var elbette.

Müziğine bir dakika zor dayanabildiğim Meat Loaf’un geri vokallerinde yer alarak yola çıkan Pearl, 1994-2003 arası sürekli babasının arkasında yer almış. Öncesinde de zaten onun konserlerinde getir götür işlerine bakar, orada yer, içer, danseder, uyurmuş. Bir süre Mötley Crüe’nün gerisinde vokal ve dans yaparak takıldıktan, hatta onlarla tura çıktıktan sonra ufaktan kendi şarkılarını yazmaya başlamış. Arada yine müziğine zar zor dayanabildiğim trash metal grubu Anthrax’ın gitaristi Scott Ian ile evlenmiş. (Ama Anthrax’ın 91 tarihli Attack Of The Killer B's albümünü pek severim o ayrı!). Önceleri hiç böyle solo kariyer düşünmezken, bir anda babasının, kocasının, müzisyen dostlarının da gazıyla demolara başlamış. Aslında hiç de gaza getirilecek bir durum yok. Kendisine eşlik edecek müzisyenler ve iyi bir yapımcı bulmada da sorun yaşamıyor. Çünkü şarkı söyler gibi gazeteden ekonomi haberlerini bile okusa bıkmadan dinlenecek harika bir sese sahip zaten. Birkaç yerden torpilli de olsa en büyük torpili, o inci gibi sesi. O yüzden klâsik rock, hard rock, southern rock, soul, ve R&B karışımı tatlar içeren Little Immaculate White Fox, bu türleri iyi bir vokalden duymanın keyifli dakikalarını içinde tutan bir albüm. Bazı eleştirilecek tarafları da yok değil. Ama o kadar kusur kadı kızında varken, Meat Loaf’un kızında neden olmasın.


Albüm isminin de ilginç bir hikâyesi var. Pearl’ün annesi Leslie Aday ona hamileyken, annesinin yakın bir arkadaşı bir gece kendisini arayıp “senin bebeği rüyamda gördüm, ormanın ortasında beyaz bir kurt postuna sarılı, sarışın mavi gözlü bir kızdı, üstelik adı da Little Immaculate White Fox’tu” diyor. Oğlu olacağına dair kendini inandırmış olan anne Leslie ise “aman ne güzel, ama şekerim benim bebek erkek olacak” diye cevap veriyor. Sadece birkaç saat sonra kadının sancıları tutuyor ve doktor hastanede kucağına Pearl’ü veriyor. Annesinden duyduğu bu hikâyeden sonra yapacağı ilk albümün adının bu olacağına karar vermiştir muhtemelen. Little Immaculate White Fox, bir ilk albüme göre fena sayılmayacak rock bestelerinden oluşmakta. Şarkılarda Mother Superior isimli grubun gitaristi Jim Wilson ve basçısı Marcus Blake’ten bolca yardım alan Pearl, hayatını özetlediği Rock Child dışında, Check Out Charlie, Love Pyre ve Whore gibi enerjik rock, hatta hard rock besteleriyle gayet iyi cebelleşiyor. 40 yıllık rocker diyeceğim ama o kadar olmasa da yıllardır bu işin içinde başka yönlerden pişmiş olmasının meyvelerini almış denebilir. My Heart Isn't In It, Anything ve Mama adlı şarkılarla da rock baladlarına olan vokal hakimiyetini gösteriyor. Ayrıca Tina Turner coverı Nutbush City Limits ve ressam Marlene Dumas’nın bir tablosundan etkilenerek yazdığı Broken White da dikkat edilesi Pearl şarkıları.

Hepsi bir tarafa, bu albümün en önemli özelliği, bıkmadan bir kez daha söylersek Pearl’ün kendine güveni tam, o güveni rock dinleyicisine de kabul ettiren tatlı sert sesi. Çığlığında da, yumuşaklığında da çoktan oturmuş bir vokal karakteri mevcut. Dünyanın yeni bir Lita Ford’a ihtiyacı yok elbette. Janis Joplin olmak da öyle her güzelin harcı değil. Ama özellikle Pat Benatar’dan sonra bayrağı devralacak gerçek bir dişi rock karizmasına mutlaka ihtiyaç var. O boşluğu da Alanis Morisette veya Avril Lavigne dolduracak değil. Doldursa doldursa şu görüntüyle Pearl ayarında bir hatun doldurur. Bir başyapıt değil ama en azından bu iddianın uzun vadede gerçekleşebileceğine dair ipuçlarını, kıvılcım ve kıpırtılarını taşıyan bir örnek Little Immaculate White Fox albümü.

1. Rock Child
2. Nutbush City Limits
3. Broken White
4. Check Out Charlie
5. Mama
6. My Heart Isn't in It
7. Nobody
8. Worth Defending
9. Love Pyre
10. Whore
11. Anything

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder