28 Nisan 2010 Çarşamba

Sweet Apple - Love & Desperation


Dinosaur Jr. ile bir dargın bir barışık sürdüğüm ilişki, grubun en son ve en taş albümü Farm ile şimdilik gayet seviyeli biçimde ilerliyor. Grubun tecrübe âbidesi J Mascis, yeraltından kemikleşmiş bir hayran kitlesi bulunan, grunge döneminde daha fazla tanınan, grunge sonrası da Farm ile dimdik ayakta olduğunu dosta düşmana gösteren Dinosaur Jr.'ın gitar, davul ve vokalinin ismi. Henüz yeni duyanlar için söyleyeyim, kendisi o bahsi geçen yeraltının en saygın rockçılarındandır. Benim grupla bir dargın bir barışık olma sebebim ise, Farm öncesinde hiçbir Dinosaur Jr. albümünü bütünüyle beğenmemiş olmam. Her albümde birkaç sıkı şarkı bulunmasına rağmen albüm bazında eksik bulmuşumdur. Ben Dinosaur Jr.'ı bu yüzden albüm albüm değil de, şarkı şarkı sevdim. Hatta kendime yaptığım bir Best Of Dinosaur Jr. bile vardır.

Sweet Apple ise yepyeni bir grup. Ama sadece adı yeni. Cobra Verde adlı ilk kez duyduğum bir gruba mensup vokalist/gitarist John Petkovic etrafında toplanan Tim Parnin (gitar), Dave Sweetapple (bas, vokal) ve yine baget ile pena sallayıp geri vokal takılan J Mascis'ten kurulu Sweet Apple, alternative, blues ve indie rock güzellikleri yaşatıyor. Basçı Sweetapple'ın, nüfus memuru azizliğine uğramadıysa eğer, sahne için kendine uydurduğunu varsaydığım soyadını grup adı olarak belirlemeleri de hoş bir ayrıntı. Petkovic ve Mascis'in baskınlığı Sweet Apple'ı birçok açıdan bir Dinosaur Jr. uzantısı yapmış, fakat öte yandan Jr.'da pek rastlamadığımız özellikleri de terkisine atmış. Petkovic'in altına girdiği her rock şarkısının hakkını verecek kapı gibi vokali, Mascis'in artık söylenmesi abes kaçacak gitar/davul hakimiyeti, diğer elemanların olgun eşlikleriyle ilk albüm Love & Desperation'ı sunuyor. Evet bir Farm değil, olamaz da! Ama kanımca bazı Dinosaur Jr. albümlerinden bile iyi.


İlk şarkı Do You Remember ile kütür kütür bir giriş yapıp, Mascis'in elinin değdiği çok belli ikinci şarkı I've Got A Feeling (That Won't Change) ile de bunu pekiştirince sırtımızı geriye daha bir güvenle yaslıyoruz. Ama sanki bir an yine "Dinosaur Jr. Albüm Sendromu"na yakalandığımı hissediyorum. Somebody Else's Problem, Flying Up A Mountain falan zamanla daha çok sevilecek şarkılar. Yine de birşeyler eksik deja vu'su yaşamaktayım. Hatta bana sakin taverna karşılamalarını andıran Dead Moon'un pop enteresanlığını çok hoş bulsam da, oyun disiplininden uzaklaştıklarına dair bir an endişeye kapılıyorum. Meğer elmacı dörtlü esas bombaları son üçe saklamış. Crawling Over Bodies, Never Came ve adından bir kapanış baladı izlenimi uyandıran, oysa albümün en cıvıl ruhlu bestesi saydığım Goodnight ile vedalarını ediyorlar.

Sweet Apple ekibi, albüm yapıp meşhur olmak, paranın gözüne vurmak amaçlı biraraya gelmiş insanlardan kurulu değil. 40'lı yaşlarının tadını çıkaran dört arkadaşın haftasonu poker partisi gibi birşey. Gerek bazı lirikleri, gerekse Roxy Music'in Country Life albümüne 2010 göndermesi yaptıkları albüm kapaklarıyla da bunu belli ediyorlar. Yine de böyle adamlar eğlenmek için biraraya gelseler bile ortaya çıta üstü ciddiyetler çıkarabiliyorlar. Dinosaur Jr.'ı, özellikle de hiç yaşlanmadığını düşündüğüm J Mascis'i sevenler, Sweet Apple'ı da severler. Kendimden biliyorum...

1. Do You Remember
2. I've Got A Feeling (That Won't Change)
3. Flying Up A Mountain
4. It's Over Now
5. Can't See You
6. Hold Me, I'm Dying
7. Blindfold
8. Somebody Else's Problem
9. Dead Moon
10. Crawling Over Bodies
11. Never Came
12. Goodnight

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder