11 Kasım 2010 Perşembe

The Chain Gang Of 1974 - White Guts


The Chain Gang oOf 1974, Kamtin Mohager adlı Denver'lı şarkıcı/multi-enstrümantalist bir adamdan oluşan bir grup (ismi). Künyesinde psychedelic/punk/experimental gibi temkinli yaklaştığım etiketlere rağmen "80'ler ruhunu "yeni pop"a dönüştüren adam" tanımlaması dikkatimi çekti. İyiki de çekmiş, zira debut albümü White Guts'a dinler dinlemez kanım ısındı. Tears For Fears ve Talk Talk'ı çok sevdiğini her fırsatta dile getirdiği kadar, Primal Scream ve LCD Soundsystem'ı da seviyor olması onu daha da ilginç kılıyor. White Guts, bu sevgi karmaşasının aslında bir karmaşa olmadığını, bu müziğin ruhunun ufak değişikliklerle korunabilip "yeni pop" olarak pekâlâ dinleyenlere aktarılabileceğini kanıtlayan albümlerden biri. Yeni bir şeyler denemek isteyen 80'ler sempatizanı bir müzisyen benim nazarımda her zaman dinlenmeyi hak ediyordur.

Her ne kadar psychedelic/punk/experimental tipi zor tanımlar kullanılsa da The Chain Gang Of 1974 müziği bildiğin synth pop, electropop, ve new wave karması bir güzellik. Mohager'ın yer yer deneysel ve psychedelic pop şarkıları tasarladığı, kulak tırmalayan synth gitar numaralarını çok sevdiği çok bariz. Hiç de 8 dakikalık olduğunu hissettiremeyen Hold On diye uzun bir pop şarkısı içinde bu kategorizasyonların izlerini bulmanız mümkün. Özünde çok bilinçli bir 80'ler syth pop müziğini kanatları altına almış, yeniliklere açık, dinlerken içimde çiçekler açtıran bir müzik bu. DANCEKISSLOVEMOVE'un synth punk duruşu tam bir gürültü meditasyonu oldu benim için. STOP! şarkısındaki elektronik altyapı çalışmaları, insanın içine işleyen yoğun baslar ve disko dinamizmi taşıyan vokalller zaten daha girişte ümit saçıyordu. Devil Is A Lady işin içine rock müziği de karıştırıyor ki, daha başlangıçta başrollerden birinin de çok sevdiğiniz bir oyuncu olduğunu görüp ekrana yapıştığınız bir film olduğu izlenimi güçleniyor. Funk Giants 70'ler, Matter Of Time ise 80'ler diskolarına biraz da deneysel atışlar yapıyorlar.

F'n Head'den ne zaman bıkarım bilemiyorum. Ama bıkmak da istemiyorum. Böyle durumlarda White Guts'ı 2-3 gün arayla dinlemem gerekiyor. Don't Walk Away gibi 80 albümlerinin klişe slow kapanışı bile yapmış Kamtin Mohager. (Hani bir an Howard Jones çıkacak "what is love" diye bağıracak sanmadım değil) O slowlar genelde 6 dakika olmazdı gerçi ama dediğim gibi adam kısa uzun farketmeden bir çırpıda biten şarkılar yapmayı çok iyi beceriyor bana göre. Bir ara synth pop'ta durgunluk olduğu düşüncesi oluşmuştu bende. Ama Devil Is A Lady'yi, F'n Head'i, Hold On'u duyunca o durgunluğun fırtına öncesi sessizlik olduğunu düşünmek istiyorum. The Chain Gang Of 1974 eskiye bağlı yepyeni bir heyecan gerçekten. White Guts 2010'un en iyi albümlerinden biri bu kesin. Ama bu saydığım üç şarkıdan hangisini 2010'un en iyi şarkılarından biri olarak seçeceğimi şu an hiç bilmiyorum.

1. STOP!
2. Devil Is A Lady
3. F’n Head
4. Hold On
5. DANCEKISSLOVEMOVE
6. Visually Appealing
7. Matter Of Time
8. Make My Body
9. Funk Giants
10. Don't Walk Away

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder