5 Kasım 2010 Cuma

I Am Sam (OST)


Aslında başka bir albümden bahsetmek üzereydim. Soundtrack albümler arasında dolaşırken nedense gözüm I Am Sam albümüne takıldı. Sonra da kulağım takıldı. En iyi film müzikleri arasında aklıma ilk gelenlerden değildir, hatta belki de aklıma bile gelmez. Ama bence şimdiye dek yapılmış en iyi cover albümlerden biridir I Am Sam... Filmi görmeden evvel albümü dinlemiştim ve bazı durumlarda yaşadığımın aksine, benim için anlamını filmden sonra değil, filmden önce çoktan bulmuştu. Filmin kendisi de albümün üzerine tuz biber olmuştu. Bunlar öyle albümler ki, uzun süre önce izlediğiniz bir filmi tam da o anda yeniden izleme isteği uyandırırlar. Zekâ seviyesi 7 yaşındaki bir çocuğa eş olan The Beatles hayranı sevimli Sam'in 7 yaşındaki kızı Lucy'yi kaybetmeme mücadelesini ve Sean Penn'in olağanüstü oyununu henüz görmemiş olanlar varsa hiçbirşey için geç sayılmaz. Aynı geç kalmamışlık bu albüm için de geçerli. Çünkü asla eskimeyecek bir grubun 20 güzel şarkısının 20 kez coverlanmış hâli de kolay kolay eskimeyecek yorumlardan oluşmakta.

The Beatles hayranı olup olmamak da o kadar önemli değil. Ben değilim mesela. Hayran olmamak, The Beatles gibi bir efsaneye sırtını dönmek anlamı taşımıyor. Zaten sırtımızı dönsek dahi onların şarkıları bizi mutlaka biryerlerde yakalamıştır. Yine de belli bir süre sonra iyi özümsenmiş bir The Beatles coverı, orijinalinden daha ilginç geliyor kulağa. Onu defalarca dinlemiş olmaktan ötürü zaten tanıyorsunuz, biliyorsunuz. Fakat bu yeni şeydeki farklı enstrümanlar, ses renkleri, sürprizler kayıtsız kalınamayacak kadar çekici olabiliyor. Siz de hemen kayıt yaptırıyorsunuz. Üstelik The Beatles da olsa (tekrar ediyorum, The Beatles da olsa) bazı yeniden yorumların orijinalinden çok daha keyif verdiğine bile tanık olabiliyorsunuz. Henüz kaplaması yapılmayan bir The Beatles şarkısı kaldı mı bilemiyorum. Ama yapılanlar arasında bile "en iyi The Beatles coverları" kulvarı bulunmakta. I Am Sam albümü ise bu kulvarın en nadide örneklerinden birisi.
 
 
Eddie Vedder, Ben Harper, Rufus Wainwright, Nick Cave, The Black Crowes, Heather Nova, Aimee Mann gibi ağır isimlerin konuk olduğu, bir süre sonra ev sahibine dönüştükleri harika şarkılardan derlenen albüm, bu kadar ağırlığa rağmen gayet mütavazi, insanın içini ısıtan akustik folk rock performanslarıyla dolup taşıyor. Saydığım isimlerin seslendirdiği The Beatles şarkıları albüme kanat takıp göklere uçurtma niyetine yolluyor. Onlar hiç inmeyecekmişçesine havada süzülürken bir süre sonra Blackbird ile Sarah McLachlan, I'm Only Sleeping ile The Vines, Don't Let Me Down ile Stereophonics de onlara katılıyor. Ortaya çok güzel bir görüntü çıkıyor. Arada olmasa da olurmuş dedirten, ama varlığı rahatsız etmeyen bir iki şarkı yok değil. Onlar da en azından McCartney'yi üzmeyecek, Harrison ve Lennon'ı mezarında ters döndürmeyecek, Ringo Starr'ı ise zaten hiç ırgalamayacak türden yeniden yorumlar. Albümün tamamını hesaba katarsak, herhalde hepsi çok severlerdi/sevmişlerdir. Ben bir "beatle" olsam çok severdim. Sadece alacağım astronomik telif ücreti yüzünden değil, gerçekten çok içten bir hava yakalandığı ve albüm sonuna kadar korunduğu için.

Yesterday, A Hard Day's Night, Love Me Do, Hey Jude, I Want to Hold Your Hand, Come Together, Helter Skelter, She Said She Said gibi daha bir kamyon dolusu The Beatles şekerinin albümde yer almaması normal. Onlar da daha önceden defalarca coverlanmış şarkılar. Köşebaşında birgün çarpışırsınız muhakkak. The Beatles coverlarından oluşan bir soundtrack denince akıllara 2007 tarihli Across The Universe filminin müzikleri de geliyor. Ama I Am Sam'den aldığım tadın bir gramını bile almadığım bir yavanlık vardı orada nedense. Aynı albümde ancak kendi yapacağım bir mixtape içinde görebileceğim müzisyenlerden önemli bir kısmının burada toplanmış olmalarının da etkisi olabilir tabiî. Ama cover konusunda objektif olabilecek kadar becerikliyimdir zaman zaman. The Beatles coverlarından oluşan, fakat bir soundtrack olmayan albüm denince de aklıma ilk elden D.E.F. Orkestra geliyor. Dağhan Baydur, Erdal Kızılçay ve Fuat Güner'den oluşan grup, 2003'te çıkan ilk ve tek albümleri Beatles Alaturka'da 10 adet The Beatles şarkısını adeta Kumkapı'ya meze yapmış, ağzımızı tatlandırmışlardı. Buradan "The Beatles'ın her yola gelebilen evrensel müziği" anafikri çıkabilir. Aldanmayın! Aslında The Beatles'ı ve geri kalan herşeyi yola getiren şey, onu istediği yola sokmayı becerebilen cover ruhunu özümsemiş müzisyenlerdir bence.

1. Aimee Mann & Michael Penn - Two of Us
2. Sarah McLachlan - Blackbird
3. Rufus Wainwright - Across the Universe
4. The Wallflowers - I'm Looking Through You
5. Eddie Vedder - You've Got to Hide Your Love Away
6. Ben Harper - Strawberry Fields Forever
7. Sheryl Crow - Mother Nature's Son
8. Ben Folds - Golden Slumbers
9. The Vines - I'm Only Sleeping
10. Stereophonics - Don't Let Me Down
11. The Black Crowes - Lucy in the Sky with Diamonds
12. Chocolate Genius - Julia
13. Heather Nova - We Can Work It Out
14. Howie Day - Help!
15. Paul Westerberg - Nowhere Man
16. Grandaddy - Revolution
17. Nick Cave - Let It Be
18. Aimee Mann - Lucy in the Sky with Diamonds
19. Liam Finn - Two Of Us
20. Nick Cave - Here Comes The Sun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder