26 Ocak 2012 Perşembe

Dum Dum Girls - Only In Dreams


2008'de Kaliforniya'da kurulmuş olan Dum Dum Girls'ü 2010 tarihli ilk albümleri I Will Be ile tanımış olmayı, It Only Takes One Night, Jail La La ve enfes Sonny & Cher coverı Baby Don't Go şarkıları dışında pek şans olarak görmem. Çünkü indie pop'ın indie rock ile, surf rock'ın garage pop ile paslaşmalarından oluşan müziklerinin lo-fi'si fazla kaçmış vasat şarkılar ortaya çıkarması, tam şu an, şu saniye doğmuş bir sürü bebek misali tam şu an, şu saniye kurulmuş bir sürü grubun doğuşundan farksızdı. Baby Don't Go dışındaki şarkıların tamamını tek başına yazan gitar/vokal sorumlusu Kristen Gundred ya da sahne adıyla Dee Dee, işi fazla sıkı tutmayıp, sadece birkaç şarkıyı yazarken kendini zorlamış hissi veriyordu sanki.

Frank Sinatra dinleyen bir baba ile The Beach Boys dinleyen bir anneden olma Dee Dee'nin The Beach Boys'un aydınlık, Sinatra'nın depresif yanlarını 60'lar garajından çıkma lo-fi pop ile tek başına biraraya getirip yaptığı şarkılar ve coverların gün yüzüne çıkmaması olmazdı. Daha tüm bunları tek başına yaparken kendine Iggy Pop şarkısı Dum Dum Boys'dan esinlenerek Dum Dum Girls adını koymuştu bile. 2009'da Sub Pop firmasıyla anlaşma yaptıktan sonra tek kişilik projesini genişletip dört kişilik bir kız grubu haline getirdi. İki EP sonrası ilk albüm I Will Be, Blondie, Go-Go's ve The Raveonettes ile de kayıtlar yapmış Richard Gottehrer kişisinin yapımcılığında gerçekleşti ve çok iyi eleştiriler aldı. Hatta değişik kamu ve özel kuruluşlar tarafından geleneksel olarak seçilen pekçok 2010'un en iyi albümleri listesinde adlarını gördüm. Ne var ki, tüm iyi yanlarına rağmen bana öyle gelmemişti pek.


Dum Dum Girls, ilk albümünden bir yıl sonra, içinde The Smiths'in güzelim There Is a Light That Never Goes Out coverının da bulunduğu dört şarkılık He Gets Me High EP'sini, birkaç ay sonra da Only In Dreams albümünü sevenleriyle paylaştı. Only In Dreams'in gelişi He Gets Me High'dan belli olurmuş derler ya, işte tam da öyle oldu. İlk albümün tüm acemi negatifliklerini (ki Dee Dee'nin kendisi de bunu itiraf ediyor) üzerinden atıp, bağlı olduğu türün gereklerini daha profesyonel, daha temiz bir soundla, en önemlisi de daha olgun lirik ve bestelerle ortaya koyan Dum Dum Kızlar, bana göre işte şimdi 2011'in en iyilerinden biriyle kurşun atıyorlar. "Profesyonel" kelimesi kimseyi ürkütmesin. Buradaki başka. İlk albümlerinin ya da herhangi bir grubun ilk albümünün çıtırlığına hâlâ sahipler.

Only In Dreams, birbirinden rol çalan 10 kurşundan oluşuyor. İlk şarkı Always Looking, surf rock'ın göbeğindeki zeytini görüyor, ikinci şarkı Bedroom Eyes ise o zeytini ağzıyla alıp afiyetle yiyor. Henüz ikinci dinleyişte dilime yapışan nakaratından mı, sörf tahtası üzerinde rock'n roll figürleri yapma hissi uyandırmasından mı bahsetsem bilemedim. Harika! Just A Creep sanki zaman makinesiyle 60'lardan günümüze ışınlanmış. In My Head'de Dee Dee'nin en sevdiği vokallerden biri olan Pretenders'ın efsane Erkek Fatma'sı Chrissie Hynde'ımsı vokali çok daha belirginleşiyor. Hatta yalan olmasın, şarkıyı ilk başta Dee Dee - Hynde düeti sandım. Albüm bu rotaya sadık biçimde ilerlerken 6:30 dakikalık Coming Down ortaya çıkıyor ve bu hüzünlü/sert surf rock epiği ile Dum Dum Girls'ün geçen zamanda ne kadar olgunlaştığını hâlâ çakmamış ademoğlu varsa başına kakıyor. Ardından hiçbir şey olmamış gibi Wasted Away ile bu defa surf punk dalgalarına doğru yüzebiliyorlar.

Dee Dee'nin aynı zamanda 2009 tarihli Dum Dum Girls EP'sinin ve I Will Be albümlerinin kapağında kullandığı eski fotoğraflardaki hoş kadın olan annesinin ölümcül hastalığının teşhisinden hemen sonra yazdığı kapanış şarkısı Hold Your Hand ile de mezuniyet balosunun son dansını yapıp perdeleri çekiyorlar. Zaten albümde Dee Dee'nin annesinin kaybından izleri de görmek, duymak mümkün. En belirgin olanı da tabiî ki Coming Down. Bu hüzün hâlesinden bağımsız hikâyeler de var. Mesela Bedroom Eyes, Dee Dee'nin Avrupa turu dönüşü jet-lag vaziyetinden çıkmak için kullandığı haplar sonucu okuduğu bir şiir ve gördüğü halüsinasyonların meyvesiymiş. En iyi şarkılar en karmaşık ve en basit hissedilen anların toplamında ortaya çıkmamış mıdır?

1. Always Looking
2. Bedroom Eyes
3. Just a Creep
4. In My Head
5. Heartbeat
6. Caught in One
7. Coming Down
8. Wasted Away
9. Teardrops on My Pillow
10. Hold Your Hand

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder