11 Şubat 2012 Cumartesi

The Panic Division - Eternalism


2004 yılında post-hardcore grubu Carbon 12 Theory'nin üç elemanının yanlarına bir davulcu ve bir keyboardist alarak kurdukları The Panic Division, üçüncü albümü Eternalism ile bomba gibi bir dönüş yapıyor. Duyan da kendilerini 2004'ten beri takip ettiğimi sanır ama alâkası yok. Albümü tesadüfen görüp dinleyip grubun geçmişine baktığımda Versus (2005) ve Songs From The Glasshouse (2007) adında iki albüm daha gördüm. Eternalism 2012'de çıktıysa bomba gibi döndüklerini iddia edebilirdim. Ne var ki özellikle Songs From The Glasshouse'u dinlediğimde "bir yere gitmemişler ki bomba gibi dönsünler" dedim kendi kendime. Alternative rock'ı enteresan biçimde synth pop ile çiftleştirip her iki türden pop rock dinamikleri de elde etmek suretiyle sıkı şarkılar üretmişler. Grubun değişmeyen tek elemanı, aynı zamanda lideri konumundaki Colton Holliday vokal yapıyor, şarkı yazıyor, gitar ve bas çalıyor, elektronik düzenlemelerde bulunuyor. Her gruba lazım bir lider olarak niye grup olarak devam ettiği ise bilinmiyor. Zaten bazı yetenekli müzisyenler diyete soktukları egoları sayesinde kariyerlerini bir grubun parçası olarak sürdürmeyi daha çok severler. Buna bağlamak güzel oldu sanırım.

Eternalism'in habercisi olan 2009 tarihli yedi şarkılık Sleepwalker EP'sinden de üç şarkı bulunduran yeni albüm, erken bir haberci pozisyonuna girmiş. 2009 nerde, 2012 nerde! Muhtemelen hayranları kazan kaldırmışlardır. Zira bu EP de çok sağlam. Bahsi geçen üç şarkı olan Easier, Shut Up and Leap ve Melody AveEternalism'in lokomatifleri diyeceğim ama albüm lokomotiften geçilmiyor neredeyse. Madem "bomba gibi döndüler" diye bir klişe patlattık, altını dolduralım. Eternalism, zaten enerjisi yüksek olan grubun patronu Holliday alttan verdikçe coşkuyu ve ekoyu, pop ve alternative rock rotası izleyen dream rock ve synth rock şenliği ortaya çıkmış. Melodik bir kaos şeklinde birbirini izleyen şarkılar, kaos kelimesinin pozitifliğine abanmadan, ince ince örülmüş kaliteli bir bütünlük içindeler. Ne akılda kalıcı bir nakarat, ne de radyolara hitap eden bir taviz söz konusu. Ama böyle olup da enerji dolu bir pop, synth, alternative soslu rock yapmayı da ihmal etmemeleri kişiliklerini ortaya koyuyor.


Easier, Shut Up and Leap ve Melody Ave üçlüsüne ilaveten Fireflies, Silver Rings, The Heart Is In Bloom, Too Young To Fall, Bleed şarkıları da grubun ördüğü sağlam duvarı oluşturan diğer tuğlalardan sayılabilir. Buna rağmen keşke dediğim şeyler de olmadı değil. Keşke Sleepwalker'daki birkaç şarkı da albüme konsaymış. Keşke Songs From The Glasshouse'daki Legacy gibi bir elektronik enstrümantal deneme daha olsaymış ve 80'lerin en büyük hitlerinden olan Mr. Mister coverı Broken Wings gibi bir cover daha çalsalarmış. (Kyrie süper olurdu mesela!) Tabiî bunlar buldukça bunayan bir dinleyenin keşkeleri. Bu haliyle de albüm gayet iyiyken abartmanın âlemi yok. Benim gibi pop punk'tan nefret eden biriyseniz ve The Panic Division'ın dışarıdan bırakması muhtemel bu imajla peşinen yargılama potansiyeliniz varsa bu seferlik boşverin. Christian rock boku neyse pop punk da aynı bokun kolej versiyonu. The Panic Division bıraktığı bu görsel imajın tersine daha onurlu ve dinamik. Ama sahici biçimde.

1. Marching Tide
2. Silver Rings
3. The Miracle in You
4. The Labor of Love
5. Shut Up and Leap
6. No Power Great Enough
7. Too Young To Fall
8. Melody Ave
9. Bleed
10. Lifeline
11. The Heart is in Bloom
12. Fireflies
13. Easier

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder